Ψάχνει λύσεις για την κυπριακή νοηματική γλώσσα η Βουλή-Ζητά μέτρα σε κρατικούς χώρους εξυπηρέτησης
Γιώργος Χατζηπαναγή 06:00 - 09 Δεκεμβρίου 2024
Τα πολλά και μεγάλα προβλήματά τους έθεσαν την περασμένη Πέμπτη ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, οι εκπρόσωποι του συνδέσμου των κωφών ατόμων, ανάμεσα στα οποία και η έλλειψη διερμηνέων νοηματικής γλώσσας, θέμα το οποίο τίθεται επί τάπητος σήμερα στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία θα εξετάσει την εφαρμογή της νομοθεσίας για την αναγνώριση της κυπριακής νοηματικής γλώσσας.
Το θέμα που ενεγράφη από τον αναπληρωτή πρόεδρο της Επιτροπής και βουλευτή του ΑΚΕΛ Γιώργο Κουκουμά, συζητείται ένα χρόνο μετά την πρώτη φορά που εξετάστηκε από την ίδια Επιτροπή και αφού πλέον έχει ολοκληρωθεί η πλήρης καταγραφή της κυπριακής νοηματικής γλώσσας, ωστόσο υπολείπονται ακόμα αρκετά βήματα μέχρι να καταστεί επαρκής η διαδικασία και να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των κωφών ατόμων.
Πλέον, τα δύο επόμενα βήματα που πρέπει να εξεταστούν και να υλοποιηθούν, αφορούν τον τρόπο πιστοποίησης για οποιονδήποτε γνωρίζει την κυπριακή νοηματική γλώσσα, αλλά και τον τρόπο που τι διδάσκει.
Μιλώντας στον REPORTER, ο κ. Κουκουμάς ανέφερε πως η κυπριακή νοηματική γλώσσα πρέπει να θεωρείται επιπρόσθετο προσόν για συγκεκριμένες θέσεις στη δημόσια υπηρεσία, που έρχονται σε επαφή με κωφά άτομα. Από όσα έπρεπε να γίνουν, έγινε μόνο το ένα, δηλαδή μόνο η καταγραφή της. Εμείς όμως θέλουμε να δούμε πώς θα προχωρήσουν να γίνουν σχολεία εκμάθησης της κυπριακής νοηματική γλώσσας. Πρέπει να δούμε πως θα προσλαμβάνονται δάσκαλοι στη Σχολή Κωφών που να γνωρίζουν την συγκεκριμένη γλώσσα και πώς θα δίνονται διευκολύνσεις στα σχολεία».
Τόνισε εξάλλου ότι πρέπει να δουν πώς θα αλλάξουν τα σχέδια δημόσιας υπηρεσίας, ώστε να καθορίζεται για συγκεκριμένες θέσεις η γνώση της κυπριακής νοηματικής γλώσσας ως επιπρόσθετο προσόν, όπως για παράδειγμα στα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη.
Κληθείς να σχολιάσει τι συμβαίνει μέχρι σήμερα, όταν ένα άτομο μεταβαίνει για παράδειγμα στα ΚΕΠ για να εξυπηρετηθεί, υπέδειξε πως μπορεί κάποιος να ξέρει τη νοηματική, αλλά το θέμα που εξετάζεται είναι να υπάρχει πιστοποίηση. Το κράτος πρέπει να το θεωρεί ως επιπρόσθετο ή κύριο προσόν όταν γίνονται προσλήψεις, σημείωσε.
Όπως είχε αναφερθεί σε προηγούμενη συνεδρία της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το θέμα, εκπρόσωπος του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρία είχε αναφέρει ότι επιχορηγούν με δέκα χιλιάδες ευρώ ετησίως την Ομοσπονδία Κωφών, ώστε να παρέχονται διευκολύνσεις διερμηνείας για εξυπηρέτηση ατόμων με ακουστική αναπηρία σε δημόσια υπηρεσία. Το εν λόγω ποσό, όπως ειπώθηκε, θα αυξανόταν κατά πέντε χιλιάδες ευρώ στον προϋπολογισμού.
Η Επιτροπή θα εξετάσει επίσης κι άλλες αναφορές από αρμόδιους που έγιναν κατά την προηγούμενη συνεδρία της Επιτροπής για το θέμα, όπως για παράδειγμα για τη Σχολή Κωφών, όπου μέχρι το τέλος του 2023 φοιτούσαν 26 άτομα από βρεφική ηλικία μέχρι 21 ετών και για τα οποία εκκρεμούσε ο καθορισμός των προσόντων των ατόμων που γνωρίζουν την κυπριακή νοηματική γλώσσα.
Σημειώνεται ότι πιθανότατα να δημιουργηθεί ζήτημα με την εισήγηση για τοποθέτηση επιπρόσθετων προσόντων στα σχέδια δημόσιας υπηρεσίας, αφού όπως ειπώθηκε συνήθως δεν περιλαμβάνονται.
Η θέση του Υπουργείου σε ερώτηση του Γιώργου Κουκουμά
Σε ερώτηση που υπέβαλε ο κ. Κουκουμάς το 2022 στο Υπουργείο Παιδείας, για τα σχέδια υπηρεσίας και την τροποποίηση τους έλαβε απάντηση για μια σειρά ενεργειών που είχαν γίνει, όπως για παράδειγμα η αξιοποίηση ποσού €35.000 για επιμόρφωση εκπαιδευτικών και διερμηνέων νοηματικής γλώσσας, συμμετοχή της Επιστημονικής Υπεύθυνης στις συνεδρίες της Επιστημονικής Επιτροπής και πληρωμή διερμηνέων για τις συνεδρίες της Επιστημονικής Επιτροπής.
Επίσης, πραγματοποιήθηκε συνεδρία της Επιστημονικής Επιτροπής, στην οποία παρουσιάστηκε η πρόταση της Επιστημονικής Υπεύθυνης, για την υλοποίηση μέτρων αναγνώρισης της κυπριακής νοηματικής γλώσσας, ενώ πραγματοποιήθηκαν συνεδρίες τον Ιούλιο του 2017, ανάμεσα σε ΥΠΠΑΝ, Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, Σχολής Κωφών και Ομοσπονδίας Κωφών, όπου καθορίστηκαν τα κριτήρια επιχορήγησης της Ομοσπονδίας Κωφών, από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης, για την παροχή υπηρεσιών διερμηνείας της κυπριακής νοηματικής γλώσσας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε απόγνωση οι κωφοί, ελλείψεις σε διερμηνείς-Το παράπονο προς την Πολιτεία