Ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη για την συνεδρία-μπάχαλο η Πρόεδρος της Βουλής
12:31 - 06 Δεκεμβρίου 2024
Την ευθύνη για το μπάχαλο που προκλήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το απόγευμα της Πέμπτης ανέλαβε, με γραπτή της δήλωση, η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου.
Υπενθυμίζεται ότι, ενώ σε ψηφοφορία υπήρχε πρόταση για συνταγματική τροποποίηση, κάτι που απαιτεί ειδική πλειοψηφία των δύο τρίτων της Βουλής, δηλαδή 38 βουλευτές, στην αίθουσα υπήρχαν μόνο 36 βουλευτές, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μία τεράστια συζήτηση, που διήρκησε αρκετή ώρα και η οποία δεν τιμά κανέναν. Ακολούθως έγινε τελικά η ψηφοφορία με 38 παρόντες βουλευτές και υπέρ της τροποποίησης ψήφισαν οι 37, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορούσε να τροποποιηθεί το Σύνταγμα. Ωστόσο, η Διευθύντρια της Βουλής ανέφερε ότι και στο παρελθόν έγιναν τέτοιες τροποποιήσεις με μόνο 37 ψήφους και θεωρήθηκε ότι μπορούσε να γίνει και αυτή τη φορά, γεγονός για το οποίο ηγέρθησαν από την πρώτη στιγμή αμφιβολίες. Η κ. Δημητρίου φαίνεται να αναγνωρίζει και αυτό το πρόβλημα, προαναγγέλλοντας ότι θα τεθεί ενώπιον της επόμενης συνεδρίας της Ολομέλειας του Σώματος, εάν ασκηθεί το δικαίωμα της αναπομπής.
Στην ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι «με αφορμή τη συζήτηση σχετικής πρότασης νόμου για τροποποίηση του Συντάγματος στη χθεσινή συνεδρία της Ολομέλειας του σώματος, ως Πρόεδρος της Βουλής αναλαμβάνω προσωπικά την ευθύνη για οποιαδήποτε θέματα τάξης, διαδικασίας, ερμηνείας ή εφαρμογής του Κανονισμού της Βουλής».
Πρόσθεσε ότι, ύστερα από συνεννόηση με τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, ο συγκεκριμένος νόμος υποχρεωτικά θα ακολουθήσει την πορεία που προβλέπεται από το Σύνταγμα για έκδοσή του και ενδέχεται να αναπεμφθεί με βάση το Άρθρο 51. «Εφόσον ασκηθεί το δικαίωμα αναπομπής άμεσα, το θέμα θα τεθεί ενώπιον της επόμενης συνεδρίας της Ολομέλειας του σώματος», κατέληξε.
Σε δηλώσεις για το ζήτημα προέβη και ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι χειρίζεται το θέμα, ζήτησε πλήρη ενημέρωση για τα συμβάντα στην Βουλή και θεωρεί δεδομένο ότι θα κληθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δώσει γνωμάτευση.
Κληθείς να σχολιάσει την υπερψήφιση της τροποποίησης του Συντάγματος για την κατοχύρωση, ως αυτοτελούς δικαιώματος, του δικαιώματος εκάστου σε ένα ασφαλές, καθαρό, υγιές και βιώσιμο περιβάλλον (είχε κατατεθεί ως πρόταση από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ), από 37 Βουλευτές, αντί των 38 που απαιτείται σε περιπτώσεις αλλαγής του Συντάγματος, και κατά πόσον αυτό είναι αντισυνταγματικό, απάντησε ότι «το θέμα από χθες τυγχάνει χειρισμού από το Γραφείο μου. Έχω ήδη επικοινωνήσει και με την Γενική Διευθύντρια της Βουλής των Αντιπροσώπων, έχω επικοινωνήσει και με το Προεδρικό. Αναμένω μια πλήρη και σωστή ενημέρωση για το τι ακριβώς έγινε και μέσα στις χρονικές προθεσμίες που προβλέπει το Σύνταγμα θα δοθεί γνωμάτευση, την οποία θεωρώ δεδομένο ότι θα μου ζητηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
Σε ερώτηση για τη δεδομένη θέση των Υπηρεσιών της Βουλής ότι, επειδή αυτό έχει γίνει στο παρελθόν. μπορεί αυτό να αποτελεί προηγούμενο για τη Νομική Υπηρεσία, ο κ. Σαββίδης απάντησε ότι η συνταγματική αξιολόγηση κάποιας πρόνοιας έχει να κάνει με την ερμηνεία του συγκεκριμένου άρθρου «το οποίο θα κληθώ να ερμηνεύσω».
Πρόσθεσε ότι «το τι έγινε και αν έγινε στο παρελθόν κάτι -φαντάζομαι θα ήταν στο πλαίσιο της όποιας ενημέρωσης- ενδεχόμενα να κρίνουν σκόπιμο ότι πρέπει να του δώσουν». Υπέδειξε ότι εάν έγινε κάτι λάθος στο παρελθόν δεν θα πρέπει να συνεχίσει. «Εμείς θα ερμηνεύσουμε εκείνο που λέει το Σύνταγμα», σημείωσε ο κ. Σαββίδης. Είπε ακόμη ότι ήδη μια ομάδα από λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας μελετά το θέμα και θα υπάρξει απάντηση μέσα στο χρονικό πλαίσιο που προβλέπει το Σύνταγμα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: