Αυτοί οι Δήμοι και Κοινότητες ξεκινούν την εφαρμογή του «Πληρώνω όσο πετώ» το 2025
Άννη Χαραλάμπους 06:00 - 06 Δεκεμβρίου 2024
Την εφαρμογή του συστήματος «Πληρώνω όσο πετώ» ξεκινούν από το 2025 δώδεκα νέοι Δήμοι και εννέα συμπλέγματα κοινοτήτων, το οποίο έρχεται για να εκσυγχρονίσει τον τρόπο διαχείρισης των δημοτικών στερεών αποβλήτων, κάτι το οποίο στοχεύει στην υιοθέτηση των αρχών κυκλικής οικονομίας και στην παραγωγή μηδενικών αποβλήτων.
Σημειώνεται ότι οι Δήμοι και οι κοινότητες που έχουν συμπεριληφθεί, είναι κατόπιν μελετών που έχουν εκπονηθεί για την τεκμηρίωση της βιωσιμότητας για τα Συμπλέγματα Κοινοτήτων και τους Δήμους που συμμετέχουν στο σύστημα, ενώ αξιολογήθηκαν για τη δυνατότητα εφαρμογής του συστήματος, τις οικονομικές επιπτώσεις του, καθώς και τη συμβολή του στην ορθολογική διαχείριση αποβλήτων και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε εφαρμογή για 12 Δήμους και 9 συμπλέγματα το 2025 το «Πληρώνω όσο πετώ»
Διευκρινίζεται ότι η τελική εφαρμογή του συστήματος «Πληρώνω όσο πετώ», εναπόκειται στις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης και πρέπει να υλοποιηθεί, παρά τις όποιες δυσκολίες. Παράλληλα, η εφαρμογή του «Πληρώνω όσο πετώ» αποτελεί υποχρέωση κάθε Αρχής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και οι ενέργειες και δράσεις του Υπουργείου Γεωργίας μέσα από το πρόγραμμα «ΘΑΛΕΙΑ» ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ, στοχεύουν στη στήριξη και προετοιμασία αυτών των Αρχών.
Από τις Μελέτες Τεκμηρίωσης της Βιωσιμότητας που έγιναν για το σύστημα «Πληρώνω όσο πετώ», εκτιμάται ότι εντός του 2025 θα ξεκινήσουν την εφαρμογή του ο Δήυμος Λακατάμιας-Τσερίου, ο Δήμος Λατσιών-Γερίου, ο Δήμος Νότιας Λευκωσίας-Ιδαλίου, ο Δήμος Λευκωσίας, ο Δήμος Στροβόλου, ο Δήμος Λεμεσού, ο Δήμος Αμαθούντας, ο Δήμος Πολεμιδιών, ο Δήμος Κουρίου, ο Δήμος Λάρνακας, ο Δήμος Αθηένου και ο Δήμος Παραλιμνίου.
Ταυτόχρονα, τα εννέα συμπλέγματα κοινοτήτων που θα ξεκινήσουν την εφαρμογή του συστήματος είναι το σύμπλεγμα Α' Λευκωσίας, το Θ’ Λευκωσίας, το Α’ Λάρνακας, το Γ’ Λάρνακας, το Δ’ Λάρνακας, το ΚΣ Πύλας, το Ε’ Λεμεσού, το Η’ Λεμεσού και το Ε’ Πάφου.
Διευκρινιστικά, στα πιο πάνω συμπλέγματα συμπεριλαμβάνονται οι εξής κοινότητες:
Α' Λευκωσίας: η Αγία Βαρβάρα, ο Αναλιόντας, ο Κοτσιάτης, ο Λυθροδόντας, ο Μαθιάτης, το Μαργί και η Σιά
Θ’ Λευκωσίας: ο Κάτω Πύργος, η Μοσφίλι, ο Πάνω Πύργος, ο Παχύαμμος και η Πηγαίνια
Α’ Λάρνακας: η Ξυλοτύμβου, η Ξυλοφάγου και η Ορμίδεια
Γ’ Λάρνακας: Η Αγία Άννα, το Καλό Χωριό, η Μοσφιλωτή, τα Πυργά και ο Ψευδάς
Δ’ Λάρνακας: οι Αγίοι Βαβατσινιάς, η Βαβατσινιά, ο Κάτω Δρυς, η Μελίνη, η Οδού και η Ορά
Ε’ Λεμεσού: ο Άγιος Θωμάς, τα Αλέκτωρα, τα Ανώγυρα, η Αυδήμου, το Παραμάλι, το Πισσούρι, η Πλατανίστεια και το Πραστιό
Η’ Λεμεσού: ο Άγιος Θεόδωρος, ο Άγιος Ιωάννης, τα Αγρίδια, ο Αγρός, ο Αμίαντος, οι Δύμες, ο Κάτω Μύλος, η Κυπερούντα, το Πελένδρι, η Ποταμίτισσα και τα Χανδριά
Ε’ Πάφου: η Αγία Βαρβάρα, η Αναρίτα, τα Κούκλια, τα Μανδριά, το Μούσερε, η Νατά και η Πάνω Αρχιμανδρίτα
Αξίζει να αναφερθεί πως, ο Δήμος Αραδίππου ξεκίνησε την εφαρμογή του «Πληρώνω όσο πετώ» το 2024, ενώ οι υπόλοιποι Δήμοι και συμπλέγματα κοινοτήτων αναμένεται να ξεκινήσουν το σύστημα μόλις ολοκληρωθούν οι μελέτες τεκμηρίωσης της βιωσιμότητας που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.
Πώς λειτουργεί το «Πληρώνω όσο πετώ»
Το σύστημα «Πληρώνω όσο πετώ» λειτουργεί με προπληρωμένη σακούλα και είναι ένα σύστημα το οποίο ακολουθεί την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», σύμφωνα με την οποία οι ρυπαίνοντες επωμίζονται το κόστος της ρύπανσης που προκαλούν.
Ανάμεσα στα οφέλη του συστήματος είναι η δίκαιη μορφή τιμολόγησης αποβλήτων, ενώ αποτελεί κίνητρο για μείωση των αποβλήτων που παράγονται και την αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης, δεδομένου του γεγονότος ότι η Κύπρος κατέχει την πανευρωπαϊκή πρωτιά στην κατά κεφαλήν παραγωγή δημοτικών αποβλήτων.
Σημειώνεται ότι, το σύστημα «Πληρώνω όσο πετώ» λειτουργεί διαφορετικά για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους μεγάλους παραγωγούς.
Σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά, μονοκατοικίες ή πολυκατοικίες, για τα υπολειμματικά, το κάθε νοικοκυριό χρεώνεται ανάλογα με τον όγκο των αποβλήτων που παράγει μέσω της αγοράς ειδικής προπληρωμένης σακούλας 10L ή 35L ή 56L και μίας σταθερής πάγιας χρέωσης, ενώ για τα απόβλητα κουζίνας, στο κάθε νοικοκυριό θα υπάρχει εσωτερικός κάδος 10L και επιπρόσθετος εξωτερικός γκρι κάδος 40L για περισυλλογή από τις υπηρεσίες του Δήμου ή της Κοινότητας. Ακόμη, ο διαχωρισμός των υπολειμμάτων τροφίμων και των ανακυκλώσιμων υλικών από την προπληρωμένη σακούλα, μειώνει σημαντικά τον όγκο των αποβλήτων και επομένως το κόστος αγοράς των προπληρωμένων σακούλων.
Σε επιχειρήσεις όπου ο όγκος και το είδος των αποβλήτων προσομοιάζεται με νοικοκυριά, η χρέωση ακολουθεί αυτή των νοικοκυριών, δηλαδή χρεώνεται ανάλογα με τον όγκο των αποβλήτων που παράγει μέσω της αγοράς ειδικής προπληρωμένης σακούλας 10L ή 35L ή 56L και μίας σταθερής πάγιας χρέωσης, ενώ για τα απόβλητα κουζίνας, επιχειρήσεις όπου ο όγκος και το είδος των αποβλήτων προσομοιάζεται με νοικοκυριά, θα υπάρχει εσωτερικός κάδος 10L και επιπρόσθετος εξωτερικός γκρι κάδος 40L για περισυλλογή από τις υπηρεσίες του Δήμου ή της Κοινότητας.
Αντιθέτως, σε ό,τι αφορά μεγάλους παραγωγούς και ειδικούς παραγωγούς, ο τρόπος λειτουργίας διαφοροποιείται. Συγκεκριμένα, στους μεγάλους παραγωγούς εμπίπτουν οι επιχειρήσεις εστίασης, τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα, οι βιομηχανίες και τα εργοστάσια, τα κυβερνητικά κτήρια, τα νοσοκομεία, οι χώροι δεξιώσεων, τα εμπορικά κέντρα, τα πανεπιστήμια, τα κολλέγια, τα σχολεία, οι δημοτικές αγορές, οι κρεαταγορές, οι ιχθυαγορές και οι λαχαναγορές. Στους ειδικούς παραγωγούς εμπίπτουν τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, τα στρατόπεδα και οι κεντρικές φυλακές.
Στην περίπτωση των κατηγοριών μεγάλων παραγωγών και ειδικών παραγωγών, η χρέωση θα γίνεται ανάλογα με τον όγκο των παραγόμενων αποβλήτων μέσω της αγοράς προπληρωμένων κάδων 120L ή 240L ή 360L ή 1100L και μίας σταθερής πάγιας χρέωσης, ενώ για τα απόβλητα κουζίνας, θα υπάρχει εσωτερικός κάδος 40L και επιπρόσθετος εξωτερικός κάδος 120L ή 240L ή 360L για περισυλλογή από τις υπηρεσίες του Δήμου ή της Κοινότητας. Το κόστος του προπληρωμένου κάδου για τα υπολειμματικά ορίζεται από τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Επισημαίνεται ότι, το σύστημα εφαρμόζεται σε Παγκύπρια βάση και η συμμετοχή όλων είναι υποχρεωτική.