Μ. Παναγιώτου: Με συνεργασία η Μεσόγειος μπορεί να προστατευθεί από κλιματική αλλαγή
15:03 - 05 Δεκεμβρίου 2024
Την εκτίμηση ότι όλες οι χώρες μπορούν να μετατρέψουν την περιοχή της Μεσογείου σε ένα μοντέλο ανθεκτικότητας, διασφαλίζοντας ότι οι κοινωνίες όχι μόνο προστατεύονται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά και αποκτούν τη δυνατότητα να ευημερούν, εξέφρασε η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου.
Σε χαιρετισμό της σε εκδήλωση που διεξάγεται στη Λάρνακα, με τίτλο ««Ενισχύοντας τις αντοχές σε καταστροφές στην περιοχή της Μεσογείου», η υπουργός ανέφερε ότι «η Κύπρος, ως Μεσογειακή χώρα, βιώνει έντονα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με αύξηση της θερμοκρασίας, παρατεταμένη ξηρασία, λειψυδρία και ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι παρατεταμένοι καύσωνες».
«Οι προβλέψεις εκτιμούν επιδείνωση της σημερινής κατάστασης, με δυσμενείς επιπτώσεις σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των δασικών οικοσυστημάτων», σημείωσε η κ. Παναγιώτου.
Η Κυπριακή Κυβέρνηση, συνέχισε «έχει δεσμευτεί πλήρως για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και τον μετριασμό των καταστροφικών τους επιπτώσεων».
Ανέφερε ότι σύμφωνα με την «Εθνική Εκτίμηση Κινδύνου της Κυπριακής Δημοκρατίας για το 2018», οι δασικές πυρκαγιές παρουσιάζουν το υψηλότερο επίπεδο κινδύνου σε σύγκριση με άλλους φυσικούς κινδύνους, προσθέτοντας ότι «λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της πυροσβεστικής μας ικανότητας».
Σημείωσε ακόμα πως το Υπουργείο μέσω του Τμήματος Δασών, «έχει εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης δασικών πυρκαγιών που βασίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες πρόληψη, ετοιμότητα και καταστολή. Στόχος μας είναι να βελτιώνουμε και να ενισχύουμε συνεχώς το σύστημα αυτό μέσω μιας σειράς στοχευμένων μέτρων και δράσεων που ενισχύουν τη συνολική μας ικανότητα να προστατεύουμε τα δάση μας».
Η κ. Παναγιώτου αναφέρθηκε και στην φετινή αντιπυρική περίοδο και είπε πως «η Κυπριακή Δημοκρατία διέθεσε έντεκα πυροσβεστικά αεροσκάφη, ο μεγαλύτερος στόλος σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη. Τα σχέδια για την απόκτηση δέκα ιδιωτικών αεροσκαφών βρίσκονται σε εξέλιξη, με τις νομικές διαδικασίες για την απόκτησή τους είναι επίσης σε εξέλιξη», είπε.
Επιπλέον, συνέχισε «βάσει κυβερνητικής απόφασης, η φετινή αντιπυρική περίοδος παρατάθηκε, καθώς άρχισε τον Απρίλιο αντί για τον Μάιο και έληξε τον Νοέμβριο αντί για τον Οκτώβριο». «Επιπλέον, σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο αποφασίστηκε η σταδιακή ενσωμάτωση της Μονάδας Πυροσβεστικών Αεροσκαφών στην Εθνική Φρουρά» είπε και σημείωσε πως βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη η διαδικασία για τη δημιουργία Μονάδας Καταπολέμησης Δασικών Πυρκαγιών στο Έδαφος (GFFF) και η εγγραφή της στο Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με την ολοκλήρωσή της, ανέφερε η Υπουργός, η συγκεκριμένη Μονάδα της Κυπριακής Δημοκρατίας «θα είναι σε θέση να ανταποκρίνεται σε αποστολές βοήθειας για κατάσβεση δασικών πυρκαγιών στο εξωτερικό, με τη συμμετοχή μελών από το Τμήμα Δασών, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Πολιτική Άμυνα και την Υπηρεσία Ασθενοφόρων».
Σημείωσε ακόμα πως «η Κύπρος είναι υπερήφανη που ηγείται πρωτοβουλιών όπως η Πρωτοβουλία για την Κλιματική Αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, η οποία ξεκίνησε υπό την ηγεσία του Προέδρου της Κύπρου. Η πρωτοβουλία αυτή φέρνει σε επαφή περιφερειακά ενδιαφερόμενα μέρη για την αντιμετώπιση κοινών κλιματικών κινδύνων μέσω της ανταλλαγής γνώσεων, της ανάπτυξης ικανοτήτων και της κοινής έρευνας».
Η Κύπρος, κατέληξε η Υπουργός «είναι έτοιμη να ηγηθεί και να μάθει, προωθώντας πρωτοβουλίες που είναι καινοτόμες, χωρίς αποκλεισμούς και με αντίκτυπο. Μαζί, μπορούμε να μετατρέψουμε την περιοχή της Μεσογείου σε ένα μοντέλο ανθεκτικότητας, διασφαλίζοντας ότι οι κοινότητές μας όχι μόνο προστατεύονται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά και αποκτούν τη δυνατότητα να ευημερούν απέναντί της».