Θετικές μεν, με επιφυλάξεις δε οι οργανώσεις για αλλαγές στο Νόμο για βία στην οικογένεια
06:00 - 05 Δεκεμβρίου 2024
Με θετικό μάτι είδαν οι οργανώσεις τις τροπολογίες που προωθούνται, αναφορικά με το Νόμο για τη βία στην οικογένεια και συγκεκριμένα να θεσπιστεί ένας μηχανισμός καταγγελιών αδικημάτων ενδοοικογενειακής βίας από τους επαγγελματίες, που πληροφορούνται για τα εν λόγω περιστατικά, κατά τη διάρκεια άσκησης των υπηρεσιών τους, ωστόσο υπήρξαν και κάποιες επιφυλάξεις, για τις οποίες ζήτησαν από τη Βουλή να τις μελετήσει.
Η Επιτροπή Νομικών έθεσε επί τάπητος την πρόταση Νόμου του βουλευτή του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκου Γεωργίου, που έχει ως στόχο να θεσπιστεί ένας αποτελεσματικός μηχανισμός καταγγελιών αδικημάτων ενδοοικογενειακής βίας εναντίον ανήλικων προσώπων, μέσω της προσθήκης των αναγκαίων ασφαλιστικών δικλείδων προστασίας των προσώπων που κατά την άσκηση των επαγγελματικών τους καθηκόντων πληροφορούνται ή διαπιστώνουν με οποιονδήποτε τρόπο ή έχουν επαρκείς λόγους να πιστεύουν ότι ανήλικος έχει υποστεί ενδοοικογενειακή ή ότι αναμένεται να διαπραχθούν και άλλες πράξεις ενδοοικογενειακής βίας εναντίον του και προβαίνουν σε σχετική καταγγελία στις διωκτικές αρχές.
Ο εκπρόσωπος του Παγκύπριου Συλλόγου Ψυχολόγων, Γιώργος Μεταξάς, εξέφρασε την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι προωθείται η εν λόγω πρόταση Νόμου, ωστόσο ανέφερε πως υπάρχει ανησυχία για τις πρόνοιες, όσον αφορά στην ευθύνη των επαγγελματιών να προβούν σε καταγγελία, καθώς ενδεχομένως να προκύψει πρόβλημα στις σχέσεις με τους πελάτες τους.
«Αν μπορεί να προστεθεί πρόνοια να γίνεται ανώνυμα η καταγγελία. Υπάρχει σενάριο που ένα θύμα εμπιστεύεται στον ψυχολόγο κάτι και ζητά να μην υπάρχει καταγγελία ή άλλη πράξη και ο ψυχολόγος το κάνει, θα κλονιστεί η σχέση των δύο. Είναι κάτι που μας απασχολεί».
Την ίδια ανησυχία εξέφρασε και η Στέλλα Κατσαρή, εκπρόσωπος του συνδέσμου ψυχολόγων Κύπρου. «Η προστασία των επαγγελματιών είναι πολύ σοβαρή και μπορεί να πλήξει τις σχέσεις. Ο επαγγελματίας αντιτίθεται στο αίτημα του πελάτη. Αν υπάρχει εύλογη υποψία κινδύνου, θα γίνουν ενέργειες, όμως χωρίς κάποιο μηχανισμό ενώπιον μας, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Θέλουμε να ξέρουμε πώς θα υλοποιηθεί το συγκεκριμένο άρθρο».
Από πλευράς της, η επιστημονική διευθύντρια του ΣΠΑΒΟ, Άνδρη Ανδρονίκου, στην τοποθέτησή της, σημείωσε πως η άρση του απόρρητου όταν αφορά βία σε ανήλικους είναι δεδομένη. Εμείς κάνουμε αρκετές ανώνυμες καταγγελίες και όλες διερευνώνται. «Η ανησυχία μας είναι πότε γίνεται η άρση του απόρρητου για ενήλικο θύμα, δεν είναι στην κρίση του επαγγελματία πότε θα γίνεται άρση του απόρρητου. Είμαστε θετικοί στην προσθήκη, αλλά πρέπει να διασαφηνιστεί πότε γίνεται η άρση του απορρήτου. Είναι σημαντικό να υπάρχει αυτή η ένταξη. Όλοι οι επαγγελματίες, πριν έχουν οποιαδήποτε σχέση με τα άτομα, τα ενημερώνουν πότε θα γίνει άρση απορρήτου. Γίνεται από την αρχή. Ακόμη και τώρα να καλέσετε στο 1440 υπάρχει ενημέρωση».
Πάντως, το θέμα των ανώνυμων πληροφοριών έθεσε και η εκπρόσωπος της Αστυνομίας, η οποία σημείωσε πως για οποιαδήποτε πληροφορία φτάσει στην Αστυνομία γίνεται διερεύνηση, ωστόσο όταν προχωρήσουν στην καταχώρηση της υπόθεσης, υπάρχει κίνδυνος να μην υπάρχει βασική μαρτυρία.
Μετά τις αναφορές των καλεσμένων, πήρε το λόγο ο εισηγητής της πρότασης Νόμου, Νίκος Γεωργίου, ο οποίος παρουσιάστηκε έντονος τονίζοντας πως όταν ένα θύμα βίας μεταβαίνει στις Πρώτες Βοήθειες, οι νοσοκόμοι καλούν την Αστυνομία, ώστε να είναι καλυμμένοι και επεσήμανε πως την ίδια υποχρέωση έπρεπε να έχουν και οι γιατροί. «Εδώ φαίνεται η ευαισθησία της οικογένειας. Είναι υποχρέωσή τους και είναι ασφαλιστικές δικλείδες προς εσάς που θέλουμε να προωθήσουμε την πρόταση Νόμου», υπέδειξε.
Η Επιτροπή Νομικών αναμένεται να θέσει εκ νέου το θέμα προς συζήτηση με τη νέα χρονιά. Σημειώνεται πως τόσο το Υπουργείο Δικαιοσύνης, όσο και η Νομική Υπηρεσία παρουσιάστηκαν θετικοί για την πρόταση Νόμου.