Απονεμήθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας-Στήριξη στο κυπριακό βιβλίο με δράσεις προανήγγειλε η Υφυπουργός
21:19 - 03 Δεκεμβρίου 2024
Το Υφυπουργείο Πολιτισμού αναπτύσσει πολιτική στήριξης για το κυπριακό βιβλίο μέσα από ποικίλες δράσεις και προγράμματα για την ανάπτυξη και την ανάδειξη της λογοτεχνίας, την προαγωγή της φιλαναγνωσίας και την ενίσχυση της εκδοτικής δραστηριότητας σε τοπικό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο, δήλωσε η Υφυπουργός Πολιτισμού Βασιλική Κασσιανίδου, μιλώνας στην τελετή απονομής των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας για εκδόσεις του έτους 2023, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ στην Κεντρική Σκηνή του ΘΟΚ.
«Τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας, ο εμβληματικότερος θεσμός του Υφυπουργείου Πολιτισμού με ιστορία 56 χρόνων και με περισσότερες από 400 βραβεύσεις, προάγουν τη λογοτεχνική παραγωγή της χώρας μας και ενθαρρύνουν τους σύγχρονους συγγραφείς να συνεχίσουν να δημιουργούν», είπε η κ. Κασσιανίδου.
Ανέφερε ότι «ο θεσμός των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας λειτουργεί σε πολλά επίπεδα, ενισχύει συγγραφείς, προβάλλει την ποιοτική λογοτεχνική δημιουργία και παρέχει πρόσβαση σε αυτήν, προάγει τον υγιή ανταγωνισμό και τη φιλαναγνωσία».
Αυτή η βραδιά, πρόσθεσε, «επιπλέον μας προσφέρει την ευκαιρία να γνωρίσουμε το έργο αλλά και τους ίδιους ανθρώπους που κατά το 2023 είδαν τα βιβλία τους να αποκτούν σάρκα και οστά. Μας βοηθά επίσης να αναλογιστούμε τη σημασία της λογοτεχνίας, της ανάγνωσης, της τέχνης και του λόγου στη καθημερινή ζωή, σε μια ομολογουμένως δύσκολη περίοδο παγκοσμίως».
Η κ. Κασσιανίδου συγχάρηκε θερμά τους βραβευθέντες Ευτυχία Παναγιώτου, Κωνσταντίνο Μακρή, Αλεξία Βίκτωρος, Δήμητρα Ηρακλέους, Στέλια Δημητρίου-Μιχαηλίδου και Γιώργο Θεοδωρίδη.
«Σας συγχαίρω θερμά για τη βράβευσή σας. Εύχομαι πραγματικά ότι η αναγνώριση αυτή θα σας δώσει δύναμη και έμπνευση για τις επόμενες λογοτεχνικές σας δημιουργίες», είπε.
Συγχαρητήρια βέβαια αξίζουν σε όλους τους συγγραφείς και εικονογράφους, των οποίων τα έργα τους περιλήφθηκαν στους καταλόγους των επικρατέστερων, ανέφερε.
Η Υφυπουργός υπογράμμισε ότι «έχει μεγάλη σημασία για εμάς η συγγραφή και έκδοση έργων Κυπρίων λογοτεχνών" και ότι "το Υφυπουργείο Πολιτισμού αναπτύσσει πολιτική στήριξης για το κυπριακό βιβλίο μέσα από ποικίλες δράσεις και προγράμματα για την ανάπτυξη και την ανάδειξη της λογοτεχνίας, την προαγωγή της φιλαναγνωσίας και την ενίσχυση της εκδοτικής δραστηριότητας σε τοπικό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο».
Αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα Πολιτισμός ΙΙ (2021-2025) για τη Λογοτεχνία, τη θεσμοθετημένη χρηματοδότηση για τη συμμετοχή μας στις Διεθνείς Εκθέσεις Βιβλίου Φρανκφούρτης, Μπολόνιας και Θεσσαλονίκης, το Προγράμμα «Φιλαναγνωσίας Διαδρομές σε Βιβλιοθήκες», τα Σχέδια Επιχορήγησης Λογοτεχνικής Μετάφρασης σε Ξένες Γλώσσες και Μετάφρασης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων συγγραφέων, την Επιχορήγηση Περιοδικών Πνευματικού Περιεχομένου και Περιοδικών Κατεχόμενων Δήμων, τη διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων και διαλέξεων και τη στήριξη της λογοτεχνίας μέσα από προγράμματα της Πολιτιστικής Αποκέντρωσης, λέγοντας ότι «στόχο έχουν να υποστηρίξουν τους στρατηγικούς σχεδιασμούς του Υφυπουργείου για την ενίσχυση και προώθηση της πνευματικής δημιουργίας του νησιού μας».
Την Κριτική Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας αποτελούσαν φέτος ο Κυριάκος Ιωάννου, ο Κωνσταντίνος Μπούρας, ο Χρίστος Χατζηγιάννης, η Michaela Prinzinger και η Μαρία Α. Ιωάννου.
Την Κριτική Επιτροπής Λογοτεχνίας για Παιδιά και Εφήβους η Κατερίνα Καρατάσου, η Μένη Κανατσούλη, η Αγγέλα Καϊμακλιώτη, η Ιωάννα Αργυρού και η Λουίζα Μαλλούρη.
Την Κριτική Επιτροπή Εικονογράφησης Λογοτεχνικού Βιβλίου για Παιδιά και Εφήβους αποτελούσαν ο Κωνσταντίνος Γεωργίου, η Τερέζα Λαμπριανού, ο Κωνσταντίνος Μάντζαλος, ο Δημήτρης Κοκκινόλαμπος και η Ζωή Κυριάκου Πίντσιες.
«Όλοι τους προσέφεραν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και τους ευχαριστούμε για την πολύτιμη συμβολή τους και το εποικοδομητικό πνεύμα συνεργασίας», είπε.
Πηγή: ΚΥΠΕ