Στο Βρετανικό Μουσείο παραπέμπει η βρετανική Κυβέρνηση την απόφαση για τα μάρμαρα του Παρθενώνα

Στο Βρετανικό Μουσείο παραπέμπει η βρετανική κυβέρνηση για το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κιρ Στάρμερ στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το ζήτημα των Γλυπτών ετέθη και είναι ένα διαρκές αίτημα που η Ελλάδα συζητεί με το Βρετανικό Μουσείο. Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν θα σταθεί εμπόδιο εφόσον υπάρξει συμφωνία με το Βρετανικό Μουσείο, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Τα θέματα που συζητήθηκαν

Κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών, έγινε επισκόπηση των διμερών σχέσεων και εξέφρασαν την αμοιβαία βούληση για ενίσχυση της συνεργασίας. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στις ελληνοβρετανικές σχέσεις και σημείωσε ότι η συνάντηση αποτελεί ευκαιρία για να δοθεί νέα ώθηση σε αυτές.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε ολόκληρο το φάσμα της διμερούς συνεργασίας με έμφαση στην οικονομία, τη ναυτιλία και στον τουρισμό. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν ακόμη την κοινή πρόκληση του μεταναστευτικού, στην πρώτη γραμμή της οποίας βρίσκεται η Ελλάδα ως ευρωπαϊκό σύνορο και ως χώρα πρώτης υποδοχής.

Ο Πρωθυπουργός και ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου συζήτησαν ακόμα για τον συντονισμό των δύο χωρών ενόψει της θητείας της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά την διετία 2025-26, αλλά και για τις ευρω-βρετανικές σχέσεις, την αναθέρμανση των οποίων στηρίζει η Ελλάδα, ιδιαίτερα στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας.

Ουκρανία και Κυπριακό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Σερ Κιρ Στάρμερ αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα με έμφαση στις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

Συζητήθηκε ακόμη το Κυπριακό. Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το άτυπο δείπνο των κκ. Χριστοδουλίδη και Τατάρ υπό τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στις 15 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη και τόνισε ότι προσβλέπει σε επανέναρξη των συνομιλιών.

Κατά την έναρξη της συνάντησης, οι δύο ηγέτες είχαν τον ακόλουθο διάλογο:

Κιρ Στάρμερ: Χαίρομαι ιδιαίτερα που σας καλωσορίζω εδώ στη Ντάουνινγκ Στριτ για να οικοδομήσουμε πάνω στην ισχυρή διμερή μας σχέση και να μιλήσουμε για ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος. Προσβλέπουμε στη συνεργασία μαζί σας στον ΟΗΕ, στη νέα σας θέση, ξεκινώντας σε λίγες εβδομάδες από τώρα. Υπάρχει μεγάλος βαθμός σύμπλευσης, οπότε μπορούμε, πιστεύω, να χτίσουμε πολλά πάνω σε αυτά που έχουμε ήδη οικοδομήσει, αλλά και για το μέλλον. Σας καλωσορίζω θερμά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ, κύριε Πρωθυπουργέ. Χαίρομαι που είμαι πάλι εδώ, έχουμε πολλά θέματα να συζητήσουμε. Διανύουμε πολυτάραχους καιρούς και πραγματικά θέλουμε να χτίσουμε πάνω στην πολύ ισχυρή εταιρική σχέση που οι δύο χώρες μας έχουν σφυρηλατήσει εδώ και πολλά χρόνια. Θεωρούμε το Ηνωμένο Βασίλειο αναπόσπαστο μέρος όσον αφορά στην αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων ασφαλείας που αντιμετωπίζουμε, όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Θα έχουμε πολλά να συζητήσουμε.

Κιρ Στάρμερ: Πολύ καλά. Προσβλέπω στις συζητήσεις που θα έχουμε.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Βγήκε ο άνδρας που είχε ταμπουρωθεί σε διαμέρισμα-Καλά οι δύο γυναίκες
Κι άλλος «ταμπουρωμένος» άντρας στην Ελλάδα-Κρατά μαζί του την μητέρα και την αδελφή του
Για «τουλάχιστον αρκετές βδομάδες ακόμη» θα συνεχιστούν οι σεισμοί στις Κυκλάδες
Εξόργισε η Πισπιρίγκου στο Δικαστήριο-«Καλή μάνα μπορεί να μην ήμουν, αλλά όχι δολοφόνος»
ΒΙΝΤΕΟ: Οδηγός ταξί στην Αθήνα έκλεβε τραπεζικές κάρτες πελατών του-Επέλεγε κυρίως ηλικιωμένες
Αναμένονται απαντήσεις για τη γνησιότητα των βίντεο του τρένου-«Δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς»
Στο νοσοκομείο η 34χρονη που σκότωσε και έθαψε στην αυλή του σπιτιού τον σύντροφό της
«Ο Θεός αργεί, αλλά δεν ξεχνά»-Ξεσπά η οικογένεια της Ζενέιντα που κάηκε ζωντανή από τον γείτονά της
Σείονται συνεχώς Σαντορίνη και Αμοργός-«Δεν μπορεί να θεωρηθεί τίποτα φυσιολογικό σε αυτή τη σεισμική ακολουθία»
Βρέθηκε στο λάθος μέρος, τη λάθος στιγμή το θύμα του φονικού στη Λάρισα-«Πήγε για μεροκάματο και έχασε τη ζωή του»