Δυναμιτίζει το κλίμα η τουρκική πλευρά, ενώ αναμένονται οι επόμενες κινήσεις από τα ΗΕ

Η μόνη δεδομένη ημερομηνία που σχετίζεται με το Κυπριακό αυτή τη στιγμή, είναι η 10η Δεκεμβρίου, όταν θα βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Ερσίν Τατάρ. Πλην όμως, πρόκειται για το καθιερωμένο χριστουγεννιάτικο πάρτι των Ηνωμένων Εθνών, στην παρουσία αρκετών προσώπων, που δεν προσφέρεται για οποιαδήποτε πολιτική συζήτηση ουσίας αλλά είναι καθαρά κοινωνικού χαρακτήρα. Αντιθέτως, δεν έχει οριστεί ακόμη ούτε ημερομηνία για την πολυμερή συνάντηση, ούτε και κάποια συνάντηση στην Κύπρο για συζήτηση του ζητήματος διάνοιξης νέων οδοφραγμάτων, πέραν των εβδομαδιαίων συζητήσεων σε επίπεδο διαπραγματευτών.

Αυτή η στασιμότητα οφείλεται στο γεγονός πως προς το παρόν γίνονται παρασκηνιακές συζητήσεις, στο πλαίσιο της προετοιμασίας ενόψει της διευρυμένης συνάντησης, χωρίς, μέχρι στιγμής, να υπάρχει κάτι προς ανακοίνωση. Αυτό, άλλωστε, δεν αναμένεται να γίνει πριν από την έλευση στην Κύπρο της Βοηθού ΓΓ των ΗΕ, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, που ανέλαβε αυτές τις ζυμώσεις. Ωστόσο, ούτε αυτό το ταξίδι έχει καθοριστεί ακόμη, αν και η προσδοκία είναι πως θα πραγματοποιηθεί εντός Δεκεμβρίου. Γίνεται κατανοητό ότι το Κυπριακό δεν είναι η πρώτη προτεραιότητα στην ατζέντα του ΟΗΕ, παρά την βούληση που έχει επιδείξει ο Αντόνιο Γκουντέρες να δώσει ώθηση, καθώς η ανάφλεξη του εμφυλίου στη Συρία πρόσθεσε άλλο ένα μέτωπο έντασης στην ήδη ταραχώδη περιοχή μας. Παρά ταύτα, από την στιγμή που ο ΓΓ αποφάσισε να δημιουργήσει ένα πλαίσιο διαδικασίας μετά την τριμερή, αναμένεται το επόμενο διάστημα να υπάρξουν εξελίξεις.

Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου, επιβεβαίωσε την Κυριακή ότι αναμένουμε τις περαιτέρω ενέργειες των ΗΕ, στηρίζουμε τις προσπάθειες του ΓΓ και επενδύουμε στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει. «Τα Ηνωμένα Έθνη, οι θεσμοί και οι εταίροι της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όλοι οι βασικοί δρώντες, είναι πεπεισμένοι για τις προθέσεις της δικής μας πλευράς, και για την ειλικρινή μας προσπάθεια ώστε να βάλουμε το Κυπριακό σε τροχιά διαπραγματεύσεων», είπε. Δεν μπορεί, ωστόσο, να λεχθεί το ίδιο για την τουρκική πλευρά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αναμένει περαιτέρω ενέργειες από ΗΕ η Κυβέρνηση-«Αμετάθετος ο στόχος αναζήτησης βιώσιμης λύσης του Κυπριακού»

Αντιθέτως, ιδιαίτερα ο Ερσίν Τατάρ, μάλλον προσπαθεί να είναι όσο πιο αντιπαραγωγικός γίνεται, κατεβάζοντας συνεχώς τον πήχη των προσδοκιών για την πενταμερή. Πέραν της έλλειψης προόδου στο θέμα των οδοφραγμάτων, προβαίνει και σε προκλητικές δηλώσεις που δυναμιτίζουν το κλίμα. «Η συμβουλή μου προς τον Ελληνοκύπριο ηγέτη είναι να σταματήσει να εξαπατά τον ίδιο του τον λαό, να εσωτερικεύει τις πραγματικότητες επί του εδάφους και να ανταποκριθεί θετικά στις εκκλήσεις μας για συνεργασία που θα ωφελήσει και τα δύο κράτη, τους δύο λαούς και την περιοχή μας, δήλωσε με αφορμή τη συζήτηση για το ΝΑΤΟ. Δηλαδή, με λίγα λόγια, κάλεσε τον Πρόεδρο να εισακούσει την εισήγησή του να… αναγνωρίσει το ψευδοκράτος, ώστε να μπορεί να γίνει «συνεργασία δύο κρατών», μια θέση εντελώς αντίθετη με τις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών και τις παραμέτρους του ΟΗΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προκλητικός ο Τατάρ για το ζήτημα του ΝΑΤΟ-«Ο Χριστοδουλίδης να σταματήσει να εξαπατά τον ίδιο του το λαό»

Έστειλε, ταυτόχρονα, το μήνυμα πως η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την είσοδο της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας πως «η Δημοκρατία της Τουρκίας, μία από τις σημαντικότερες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, αποτελεί εγγύηση ότι τέτοιες πρωτοβουλίες της ε/κ πλευράς δεν μπορούν να δρομολογηθούν εκεί», παρόλο που η Λευκωσία διευκρίνισε πως δεν προτίθεται αυτή τη στιγμή να κάνει αίτηση και άλλου είδους σχέσεις είναι που αναπτύσσει με τη Συμμαχία. Αντιθέτως, ο ίδιος ο Υπουργός Εξωτερικών, είχε δηλώσει τις προηγούμενες ημέρες πως «υπάρχει η εντύπωση ότι αύριο, μεθαύριο θα πάμε επίσημα να υποβάλουμε την αίτηση και αυτό αγνοεί την πραγματικότητα. Δεν σημαίνει ότι η εργασία και η προσπάθεια θα οδηγήσει τις επόμενες μέρες ή μήνες εκεί. Αυτή είναι μια συζήτηση, η οποία θα γίνει την ώρα που πρέπει να γίνει, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα και μία σειρά από παράγοντες, όπως ο ρόλος της Τουρκίας και η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί εντός του ΝΑΤΟ και πώς προχωρούν τα πράγματα στο Κυπριακό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πρόωρη χαρακτήρισε τη συζήτηση για το ΝΑΤΟ ο ΥΠΕΞ-«Εργαζόμαστε για αύξηση συμβατότητας με κράτη μέλη»

Σημειώνεται, πάντως, ότι όντως προγραμματισμένο, στο πλαίσιο της συνόδου του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα, είναι ένα τετ-α-τετ μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργου Γεραπετρίτη, και του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν. Δεν έγινε γνωστό, ωστόσο, κατά πόσον θα γίνει οποιαδήποτε συζήτηση μεταξύ τους για το θέμα του Κυπριακού.

Δειτε Επισης

Κατάσταση στη Συρία και διμερείς σχέσεις στη συνάντηση ΠτΔ και αναπληρωτή Πρωθυπουργό των ΗΑΕ
Με επιχείρημα τα δύο κράτη υπερασπίστηκε την «γαλάζια πατρίδα» ο Γιασάρ Γκιουλέρ
Ν. Χριστοδουλίδης: Ανεξίτηλο το αποτύπωμα του Κώστα Σημίτη
Μετωπική σύγκρουση κομμάτων για την επίσκεψη Χέρτσογκ-Αναφορές περί ταύτισης με ισλαμικές χώρες
Αναμένει την έκθεση για Προμηθέα η ΕΤΥΦΑ-Στα τελικά στάδια κατακύρωσης προσφοράς για Βασιλικό
Ανάβει το πράσινο φως στην Chevron για το «Αφροδίτη» η ΚΔ-«Προς την ορθή κατεύθυνση το σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής»
Αναμένει επίσημη ενημέρωση από τα ΗΕ για την συνάντηση ηγετών η Λευκωσία
Στην Κύπρο ο Πρόεδρος Ισραήλ για συνάντηση με ΠτΔ με φόντο τις εξελίξεις στην περιοχή
Αντανακλώνται στον Πρόεδρο τα κακώς έχοντα στην Αστυνομία-Ανάγκη για τάξη σε όλα τα επίπεδα
Επιμένει με το άνοιγμα νέου σημείου διέλευσης στη Μια Μηλιά ο Τατάρ-Η έκκληση προς Χριστοδουλίδη για τη συνάντηση