Σε ετοιμότητα η Κύπρος για μεταναστευτικές ροές από τη Συρία-Πιθανή αύξηση μέτρων αν παραστεί ανάγκη

Στενά παρακολουθούνται από τα αρμόδια τμήματα της Κύπρου οι εξελίξεις στη Συρία, μετά την αναζωπύρωση της κατάστασης και την μάχη μεταξύ τζιχαντιστών και του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ για την ηγεσία της χώρας, που δημιούργησε εκ νέου ένα κλίμα αποσταθεροποίησης στην καταταλαιπωρημένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Αυτή τη στιγμή, η όποια συζήτηση για τις εξελίξεις στη Συρία μπορεί να θεωρείται πολύ πρώιμη, αφού οι ειδήσεις που φθάνουν είναι συνεχής και με τεράστιες ταχύτητες, χωρίς κανένας να μπορεί να προβλέψει την κατάληξη της επίθεσης των τζιχαντιστών, αλλά και πως θα λειτουργήσουν οι χώρες που στηρίζουν τον Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Παρόλα αυτά, η Κυβέρνηση στην Κύπρο μελετά τις όποιες εξελίξεις, αφού η αποσταθεροποίηση που δημιουργήθηκε, πιθανότατα θα οδηγήσει σε μια νέα έκρηξη μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα, γεγονός που θέτει άπαντες σε κατάσταση ετοιμότητας.

Πληροφορίες του REPORTER αναφέρουν πως τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ για αποτροπή μαζικών μεταναστευτικών ροών, κρίνονται τι δεδομένη στιγμή ως επαρκή, ωστόσο, σε περίπτωση που στη συνέχεια προκύψει ανάγκη για λήψη επιπρόσθετων μέτρων, το Υφυπουργείο θα είναι έτοιμο για δράση. Αυτή τη στιγμή και με δεδομένο ότι δεν προκύπτει οποιαδήποτε έκρηξη μεταναστευτικών ροών, θα παραμείνουν τα εν ισχύ μέτρα, που ούτως ή άλλως έφεραν τα επιθυμητά για το κράτος αποτελέσματα το προηγούμενο διάστημα.

Όπως εξήγησε αρμόδια πηγή, τη δεδομένη στιγμή και λόγω των εξελίξεων τηρείται στάση αναμονής, ώστε να ξεκαθαριστεί αρχικά κατά πόσον θα παγιωθούν τα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν ή κατά πόσον θα υπάρξει αντίδραση από πλευράς των συμμάχων του Άσσαντ, για να ανακτήσουν την ηγεσία.

Σύμφωνα με όσα γνωρίζουν οι αρμόδιες Αρχές, πολλά πρόσωπα από τη Συρία μετά τις κρίσεις που καταγράφηκαν στο παρελθόν μετέβησαν στον Λίβανο και αρκετοί επέστρεψαν στη Συρία μετά τον πόλεμο Λιβάνου-Ισραήλ. Δεν αποκλείεται με την ισχύουσα κατάσταση να παρατηρηθεί μια νέα ροή προς τον Λίβανο. Εξάλλου, ο τρόπος μετάβασης προσώπων από τη Συρία προς την Κύπρο, είναι συγκεκριμένος και έχει ως διαμετακομιστικό σταθμό το Λίβανο, όπου απ’ εκεί με πλοιάρια μετέβαιναν έναντι αμοιβής στην Κύπρο.

Όταν η Κυβέρνηση αποφάσισε να τοποθετήσει στα θαλάσσια σύνορα με το Λίβανο μέλη της λιμενικής Αστυνομίας, οι ροές από τη γειτονική χώρα αναχαιτίστηκαν σε απόλυτο βαθμό, με τα συγκεκριμένα μέτρα να συνεχίζουν μέχρι σήμερα να βρίσκονται σε ισχύ. Σε περίπτωση που παρατηρηθούν αυξημένες μεταναστευτικές ροές, τότε πιθανότατα τα δεδομένα να αλλάξουν.

Μάλιστα, είναι συνεχώς σε ετοιμότητα το σχέδιο «Ναυκράτης», το οποίο μπορεί να ενεργοποιηθεί ανά πάσα στιγμή. Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο εφαρμόζεται για άτομα τα οποία χρήζουν προστασίας, κυρίως από τρίτες χώρες.

Ο ορισμός για τα άτομα τα οποία χρήζουν προστασίας, αφορά σε πρόσωπα τα οποία υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα ή τις περιοχές συνήθους διαμονής τους, ένεκα πολεμικής σύρραξης, γενικευμένης βίας, εκτεταμένων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή μεγάλης φυσικής καταστροφής ή αντίστοιχης, συνεπεία ανθρωπογενούς αιτίας. Τα άτομα για τα οποία ενεργοποιείται το Σχέδιο «Ναυκράτης», οδηγούνται στο Κέντρο Προσωρινής Υποδοχής Πουρνάρα, στην Κοκκινοτριμιθιά, όπου διαμένουν υποχρεωτικά για τρεις μέρες, ώστε να πραγματοποιηθούν οι ιατρικές εξετάσεις, δακτυλοσκόπηση, διερεύνηση ταξιδιωτικών και άλλων εγγράφων, υποβολή αιτημάτων διεθνούς προστασίας και λοιπά.

Στα πρόσωπα που αφικνούνται παρέχονται τρία γεύματα την ημέρα και άλλες υπηρεσίες. Μετά τις τρεις μέρες, σε περίπτωση που έχουν ήδη συγγενείς στην Κύπρο, επιλέγουν να διαμείνουν μαζί τους μέχρι να εξεύρουν δικό τους σπίτι ή διαμέρισμα. Σε αντίθετη περίπτωση, παραπέμπονται στο Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας στη Κοφίνου, το οποίο ωστόσο λειτουργεί συνεχώς υπό συνθήκες πληρότητας. Σε περίπτωση που αιτητής δεν παραπέμπεται στο Κέντρο Υποδοχής λόγω πληρότητας του Κέντρου, έχει πρόσβαση στο σύστημα δημοσίου βοηθήματος του Τμήματος Κοινωνικής Ευημερίας.

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα η πληρότητα του Πουρνάρα

Η απόδοση των μέτρων που λήφθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών για αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών και τα οποία συνεχίζουν να εφαρμόζονται από το νεοσύστατο Υφυπουργείο Μετανάστευσης, αποτυπώνονται μέσα από τους αριθμούς των προσώπων που διαμένουν στα κέντρα φιλοξενίας Πουρνάρα, Κοφίνου και Λίμνες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στο Πουρνάρα διαμένουν αυτή τη στιγμή 435 πρόσωπα, εκ των οποίων οι 131 είναι ανήλικα πρόσωπα, δηλαδή κάτω των 18 ετών. Από αυτούς τους 131, οι 71 είναι πρόσωπα τα οποία βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για να επιβεβαιωθεί ότι είναι όντως ανήλικοι και αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέσα από τις εξετάσεις που διενεργούνται.

Την ίδια ώρα, στο Κέντρο Φιλοξενίας στην Κοφίνου διαμένουν 243 πρόσωπα, ως επίσης και 254 που κανονικά θα έπρεπε να διαμένουν στο Κέντρο Φιλοξενίας Λίμνες, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες αναβάθμισής του. Τα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν περί τα τέλη του 2025 και θα διαθέτει 1000 κλίνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Τέλος Ιανουαρίου τα εγκαίνια του «προεδρικού»- Θα γίνουν από τον Ταγίπ Ερντογάν
Ξεκινά η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα 2025» με τη συμμετοχή 90 πλοίων, 50 αεροσκααφών και 20 χιλιάδες προσωπικό
Σύμβουλος του Τατάρ: Δεν αναφέρεται η ομοσπονδία στην έκθεση του ΟΗΕ
Δεν θα είναι υποψήφιος ξεκαθάρισε ο Ακιντζί
Εξελίξεις στο Κυπριακό και διμερείς σχέσεις στην ατζέντα του Φιντάν κατά την επίσκεψή του στα κατεχόμενα
Ιδιάζουσας σημασίας η Τριμερής-«Oρόσημο για την εμβάθυνση της συνεργασίας Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου»
Δεν κατεβαίνει ούτε ο Ονησίφορος Ιορδάνου για αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ-Μόνος υποψήφιος ο Καρούσος
ΥΠΕΞ: Ζωτικής σημασίας ο ΟΑΣΕ για την ασφάλεια και το διάλογο
Οι Βουλευτικές που ξεπροβάλλουν, τα γεμάτα ψηφοδέλτια και οι ταυτόχρονες προκλήσεις
Ζητά αμεροληψία στις εκθέσεις Γκουτέρες η Λευκωσία-«Αποδείξαμε το σεβασμό μας στην ειρηνευτική δύναμη»