Αναμένει περαιτέρω ενέργειες από ΗΕ η Κυβέρνηση-«Αμετάθετος ο στόχος αναζήτησης βιώσιμης λύσης του Κυπριακού»
13:36 - 01 Δεκεμβρίου 2024
Πενήντα χρόνια μετά, αμετάθετος στόχος μας παραμένει η αναζήτηση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και του διαπραγματευτικού κεκτημένου, από το σημείο στο οποίο διακόπηκαν το καλοκαίρι του 2017 στο Κραν Μοντάνα, με σεβασμό στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, ανέφερε ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου την Κυριακή, στον χαιρετισμό του εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την τελετή ονοματοδοσίας της αίθουσας «Παναγιώτα Νικολάου» στο Δημοτικό Σχολείο Καπέδων.
Προσέθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει μεταφέρει στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών την ετοιμότητά του για υλοποίηση των συμφωνηθέντων κατά το άτυπο δείπνο της Νέας Υόρκης, δηλαδή τη συμμετοχή σε άτυπη διερευνημένη σύνοδο για διερεύνηση των δυνατοτήτων επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, καθώς και για συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στη Λευκωσία για εξέταση του ενδεχομένου διάνοιξης νέων σημείων διέλευσης.
Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, η τραγική ιστορία της Παναγιώτας είναι μια από τις εκατοντάδες που έχουν ως πρωταγωνιστές τα παιδιά της γενιάς του πολέμου, τα οποία «για πολλές δεκαετίες υπήρξαν σιωπηλοί μάρτυρες μιας τραγικής πτυχής της κυπριακής τραγωδίας, βρήκαν το θάρρος, χρόνια μετά, να μιλήσουν ανοικτά για το προσωπικό και συλλογικό τραύμα που καθόρισε τις ζωές τους».
«Πενήντα χρόνια μετά, αμετάθετος στόχος μας παραμένει η αναζήτηση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και του διαπραγματευτικού κεκτημένου, από το σημείο στο οποίο διακόπηκαν το καλοκαίρι του 2017 στο Κραν Μοντάνα, με σεβασμό στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Για τη δική μας πλευρά η συνέχιση του σημερινού στάτους κβο δεν μπορεί να αποτελέσει τη λύση του Κυπριακού. Ούτε μπορούμε να συμβιβαστούμε με την ιδέα της διχοτόμησης της πατρίδας μας», τόνισε στη συνέχεια.
Προσέθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει μεταφέρει στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών την ετοιμότητά του για υλοποίηση των συμφωνηθέντων στις 15 του περασμένου Οκτωβρίου, κατά το άτυπο δείπνο της Νέας Υόρκης, δηλαδή τη συμμετοχή σε άτυπη διευρυμένη σύνοδο για διερεύνηση των δυνατοτήτων επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, καθώς και για συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στη Λευκωσία για εξέταση του ενδεχομένου διάνοιξης νέων σημείων διέλευσης.
«Αναμένουμε τις περαιτέρω ενέργειες των Ηνωμένων Εθνών, στηρίζουμε τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα και επενδύουμε στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει. Εξάλλου, είναι μετά από τις δικές μας ενέργειες που βλέπουμε να υπάρχει η όποια κινητικότητα στο Κυπριακό. Τα Ηνωμένα Έθνη, οι θεσμοί και οι εταίροι της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όλοι οι βασικοί δρώντες, είναι πεπεισμένοι για τις προθέσεις της δικής μας πλευράς, και για την ειλικρινή μας προσπάθεια ώστε να βάλουμε το Κυπριακό σε τροχιά διαπραγματεύσεων», συμπλήρωσε.
«Ζητούμενο για εμάς είναι η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα κράτος που θα προσφέρει σε όλους τους νόμιμους πολίτες του τη δυνατότητα να ζουν και να δημιουργούν σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας. Παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια, παραμένουμε προσηλωμένοι στη μεγάλη προσπάθεια για να δούμε την πατρίδα μας χωρίς στρατό κατοχής, ελεύθερη και ενωμένη. Εργαζόμαστε μεθοδικά, μαζί με τους εταίρους και στρατηγικούς συνεργάτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχοντας τη βαθύτατη πεποίθηση ότι το τείχος της κατοχής δεν είναι αδιαπέραστο. Και θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν ώστε επιτέλους ο ήλιος της δικαιοσύνης να ανατείλει πάνω από την πατρίδα μας», τόνισε ο κ. Αντωνίου.
Αναφερόμενος στη συνέχεια στην πρωτοβουλία για την απόδοση του ονόματος της Παναγιώτας Νικολάου στην αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου Καπέδων, ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι αυτή ανήκει στα Ασυνόδευτα-Φιλοξενηθέντα Παιδιά της περιόδου 1974-1979.
«Οι άνθρωποι αυτοί κουβαλούν βαθύτατα μέσα τους έντονα βιώματα, που καθόρισαν τον χαρακτήρα τους, τον τρόπο σκέψης τους, τον τρόπο ζωής τους. Τους αντικρίζουμε με σεβασμό και θέλω να μεταφέρω εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας την απεριόριστη εκτίμηση της πολιτείας», επεσήμανε.
Σημείωσε επίσης ότι εκτός από πόνο όλες αυτές οι ιστορίες των ασυνόδευτων παιδιών του 1974, αναδεικνύουν «το μεγαλείο της αλληλεγγύης, τον πλούτο της ανθρωπιάς και τους άρρηκτους δεσμούς Κύπρου και Ελλάδας».
«Θα είμαστε για πάντα ευγνώμονες στους Ελλαδίτες αδελφούς μας, ειδικά στους κατοίκους της Ηλείας, οι οποίοι με πρωτοβουλία του τότε Μητροπολίτη Αθανάσιου, άνοιξαν την αγκαλιά τους και τα σπίτια τους για να δεχθούν αυτά τα παιδιά, την ώρα που οι φλόγες έζωναν την Κύπρο», υπογράμμισε επ’ αυτού.
Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, συνολικά 456 παιδιά ηλικίας από 6 μέχρι 17 ετών, ταξίδεψαν ασυνόδευτα στον νομό Ηλείας και φιλοξενήθηκαν σε σπίτια, ορφανοτροφεία και άλλες δομές ανηλίκων, προσθέτοντας ότι «η μικρή Παναγιώτα ήταν η μόνη που δεν επέστρεψε τότε, ή καλύτερα ήταν η μόνη που δεν επέστρεψε ποτέ εν ζωή. Πλέον τα οστά της αναπαύονται στον τάφο των γονέων της, εδώ στους όμορφους Καπέδες».
«Είναι συγκινητικό γιατί οι κάτοικοι της Ηλείας, στερήθηκαν κυριολεκτικά το δικό τους φαγητό για να το δώσουν στα παιδιά από την Κύπρο και τα φρόντιζαν ωσάν να ήταν δικά τους παιδιά. Τους ευχαριστούμε για μια ακόμη φορά και τους διαβεβαιώνουμε ότι ποτέ δεν θα λησμονήσουμε όσα έκαναν εκείνες τις δύσκολες ώρες. Δεν είναι μόνο φαγητό και στέγη που πρόσφεραν, μάς χάρισαν κάτι πολύ πιο σπουδαίο. Έδωσαν ανθρωπιά και ελπίδα σε έναν λαό προδομένο και απελπισμένο, που προσπαθούσε να κρατηθεί όρθιος», τόνισε εν συνεχεία.
Καλωσόρισε επίσης στην Κύπρο την αντιπροσωπεία από το Νομό Ηλείας, υπό τον Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης, «στου οποίου το πρόσωπο αντικρίζουμε το αδελφό λαό της Ηλείας», μαζί με τους δημάρχους και τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών της Ηλείας, ενώ συνεχάρη τους διοργανωτές της εκδήλωσης, το Κοινοτικό Συμβούλιο Καπέδων, τον Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής, Ησαΐα καθώς και τα μέλη της οικογένειας της Παναγιώτας Νικολάου.
Ειδική αναφορά έκανε και στην Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, αφού, όπως είπε, με πρωτοβουλία του Υπουργείου οι ιστορίες των ασυνόδευτων παιδιών του 1974 μεταφέρονται στους μαθητές στα σχολεία της Κύπρου, ώστε να γνωρίζει και η νέα γενιά αυτή την τραγική πτυχή της κυπριακής τραγωδίας.
«Ο έπαινος όμως, ανήκει στους πρωταγωνιστές αυτής της ιστορίας, στα Ασυνόδευτα-Φιλοξενηθέντα παιδιά του 1974, για την δουλειά που κάνουν, με προσωπικό κόστος και με πόνο ψυχής, ώστε να κοινωνήσουν την ιστορία του τόπου μας. Η πολιτεία είναι δίπλα τους και η Κυβέρνηση στηρίζει την προσπάθειά τους. Έχουμε χρέος να κρατούμε αναμμένο τον πυρσό του αγώνα μας, τον φάρο της ιστορικής αλήθειας, αλλά και το καντήλι όσων χάθηκαν. Αυτά φωτίζουν το δρόμο μας για το μέλλον. Ας είναι αιώνια η μνήμη της Παναγιώτας, όπως και των πεσόντων υπέρ της ελευθερίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της Κύπρου», κατέληξε ο κ. Αντωνίου.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: