Α. Δημητρίου: Η ανάγνωση του Κυπριακού δεν μπορεί να γίνεται μονοθεματικά

Η ανάγνωση του Κυπριακού δεν μπορεί να γίνεται μονοθεματικά, αλλά στη βάση των ευρύτερων εξελίξεων, δήλωσε την Παρασκευή η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, σημειώνοντας ότι «δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι τόσο στην περιοχή μας, όσο και ευρύτερα, επισυμβαίνουν συγκρούσεις μεγάλης κλίμακας που απειλούν τη σταθερότητα σε ολόκληρο τον κόσμο και μας υπενθυμίζουν καθημερινά πως δεν υπάρχουν παγωμένες διενέξεις».

Σε χαιρετισμό της σε εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου με τίτλο «ΚΥΠΡΟΣ 1974, Φωνές αιχμαλωσίας» η Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους ότι μόνο μέσα από μια συμφωνημένη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού που θα επανενώνει την πατρίδα μας, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε μελλοντικές προκλήσεις και κινδύνους και θα οικοδομήσουμε ένα ελπιδοφόρο μέλλον για την Κύπρο μας».

Πρόσθεσε ότι «μοναδική λύση παραμένει η μία και αδιαίρετη πατρίδα σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, το διεθνές δίκαιο, τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, τη νομιμότητα».

Όπως είπε η κ. Δημητρίου «έχουμε κάθε δικαίωμα αλλά και κάθε δυνατότητα να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, ώστε η Κύπρος να καταστεί πυλώνας ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας για όλη την περιοχή».

Σημείωσε ότι «θα πράξουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας μέσω της διασφάλισης του δυτικού προσανατολισμού, πάντοτε σε στενή συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και ασφαλώς σε πλήρη συνεργασία με την Ελλάδα, που παραμένει ο διαχρονικός και φυσικός μας σύμμαχος».

Η Πρόεδρος της Βουλής επανέλαβε ότι «η υφιστάμενη κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο και η διαιώνιση του status quo δημιουργούν καθημερινά νέους κινδύνους και αρνητικά δεδομένα για αυτό και η παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να αποτελέσει επιλογή για λύση στο κυπριακό πρόβλημα, ούτε βεβαίως και η προσέγγιση περί δύο κρατών».

Σε αναφορά της στο βιβλίο, η κ. Δημητρίου, είπε ότι «η εξαιρετική αυτή έκδοση αποτελεί ευκαιρία να εξετάσουμε εκ νέου τα γεγονότα του 1974, να αποτίσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής στους Ελληνοκύπριους αιχμαλώτους πολέμου που βρέθηκαν στη μέγγενη των γεγονότων, να προβληματιστούμε για το παρελθόν και να πράξουμε - ως οφείλουμε - ακόμη περισσότερα για το αύριο».    

Πρόσθεσε ότι η έκδοση «περιέχει σαράντα επτά μαρτυρίες από σαράντα έξι αφηγητές, οι οποίοι εξιστορούν τα τραυματικά βιώματά τους ως αιχμάλωτοι πολέμου το 1974».

Όπως είπε η Πρόεδρος της Βουλής «καθεμία από τις ιστορίες τους βοηθά στη σκιαγράφηση των τραγικών γεγονότων εκείνης της περιόδου, αλλά συνάμα είναι μια απόδειξη της αδιάσπαστης θέλησης της ανθρώπινης ψυχής».

Αναφερόμενη, τέλος, στους συγγενείς των αγνοουμένων ανέφερε ότι στους συγγενείς τους «δεν μένει τίποτα άλλο παρά μόνο ερωτήσεις, με τον ατελείωτο πόνο της άγνοιας, της αναζήτησης στα πρόσωπα των αγνώστων για μια ματιά ενός αγαπημένου προσώπου που χάθηκε στο χάος του πολέμου και είναι για αυτό και οφείλουμε την διακρίβωση μέχρι και του τελευταίου αγνοουμένου μας».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στόχος Χριστοδουλίδη το θετικό αποτέλεσμα σπό συνάντηση με Τατάρ-«Θα πάω με πνεύμα να βρούμε κοινή συνισταμένη»
Ο πρώτος Πρόεδρος που επισκέπτεται τον Αουν ο Χριστοδουλίδης-Ικανοποίηση για αναγνώριση του ρόλου της Κύπρου
Μεταβαίνει στον Λίβανο για συνάντηση με Joseph Aoun ο Πρόεδρος-Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Κλείδωσε η ημερομηνία συνάντησης Προέδρου Χριστοδουλίδη και Ερσίν Τατάρ
Αναμένονται ημερομηνίες από τα ΗΕ, ενώ αυξάνεται η ένταση του τουρκικού αμανέ των «δύο κρατών»
Χρήσιμες οι συναντήσεις τους με Φιντάν ανέφεραν οι Ερχιουρμάν και Οζερσάι
Είδε Ντι Κάρλο ο Μενελάου-Δεν ανακοίνωσαν ακόμη ημερομηνία για ταξίδι αξιωματούχου στην Κύπρο τα ΗΕ
Διαχωρίζει τη θέση του ο Ακιντζί-«Η λύση του Κυπριακού είναι δυνατή μόνο στο πλαίσιο ομοσπονδιακής δομής»
Αντάλλαξαν απόψεις για κατάσταση στη Συρία και σταθεροποιητική σημασία της Κύπρου ΠτΔ και Χέρτσογκ
Κατάσταση στη Συρία και διμερείς σχέσεις στη συνάντηση ΠτΔ και αναπληρωτή Πρωθυπουργό των ΗΑΕ