Τι αλλάζει με την νομοθεσία για το revenge porn-Ευθύνες και στις πλατφόρμες μετάδοσης του υλικού
Άντρια Δημητρίου 06:00 - 01 Δεκεμβρίου 2024
Δραστικότερη θα είναι πλέον η νομοθεσία που υπερψηφίστηκε στην τελευταία Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με την εκδικητική πορνογραφία η οποία αποτελεί μία μάστιγα που τα τελευταία χρόνια ταλανίζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες.
Το revenge porn είναι η αναπαραγωγή και διάθεση σεξουαλικά άσεμνων εικόνων, οι οποίες δημιουργήθηκαν από έναν σύντροφο κατά την διάρκεια μιας ερωτικής σχέσης, με ή χωρίς τη γνώση και τη συγκατάθεση του θύματος και οι οποίες, αφού η σχέση τελειώσει, εκδικητικά διανέμονται δημόσια. Αυτά στη συνέχεια εξαπλώνονται πολύ γρήγορα σε ολόκληρο το διαδίκτυο, μέσω ανώνυμων δικτύων, φόρουμ και ιστότοπων εκδικητικής πορνογραφίας.
Μιλώντας στον REPORTER, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς, ο οποίος είχε καταθέσει την πρόταση νόμου, επισήμανε πως το σημαντικότερο ίσως από τα σημεία αυτής της νομοθεσίας, είναι η θέσπιση νομικής υποχρέωσης για τους παρόχους διαδικτύου, ηλεκτρονικών και ψηφιακών υπηρεσιών και ψηφιακές πλατφόρμες προκειμένουν να διαγράφουν τέτοιο υλικό εντός μίας ώρας από την ειδοποίησή τους από την Αστυνομία, με στόχο να περιοριστεί η ζημιά της μετάδοσής του.
Την ίδια ώρα, όπως ανέφερε, το Δικαστήριο θα έχει τη δυνατότητα πλέον να διατάσσει τις εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες διαδικτύου την κατάργηση ή την φραγή της πρόσβασης στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα ή ιστότοπο, κάτι που έχει διπλή σημασία, αφού συγκεκριμένες ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχόμενου εδρεύουν στην Κύπρο και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην εντοπιστούν οι δράστες, ωστόσο δεν θα κυκλοφορεί το υλικό.
Σε ό,τι αφορά τους δράστες, ο κ. Κουκουμάς διευκρίνισε πως «η μέχρι σήμερα νομοθεσία απαιτούσε πως για να μπορέσει να καταδικαστεί, θα έπρεπε να αποδειχθεί πως είχε σκοπό να εκφοβίσει ή να εξευτελίσει ή να παρενοχλήσει ή να προκαλέσει συναισθηματική διαταραχή ή οικονομική ή άλλη ζημία ή να αποκομίσει παράνομο οικονομικό όφελος σε βάρος του θύματος. Με τη νέα νομοθεσία δεν απαιτείται να αποδεχθεί πρόθεση του δράση να εξευτελίσει, αλλά θα διώκεται και θα καταδικάζεται, όποια δικαιολογία κι αν λέει».
Η προστασία και των ανδρών και τα deepfakes
Ταυτόχρονα ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, ανέφερε πως πλέον επειδή έχει διαχωριστεί από τον νόμο για την βία κατά των γυναικών, θα καλύπτονται τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες, παρόλο που θεωρείται ως επιβαρυντικός παράγοντας για τον δράστη όταν η πράξη του στρέφεται κατά γυναίκας, διότι λόγω των κοινωνικών στερεοτύπων για τη γυναικεία σεξουαλικότητα, καθιστάτε μεγαλύτερη η διαπόμπευση και η ζημιά για τις γυναίκες θύματα.
Επίσης στη νομοθεσία, όπως σημείωσε ο κ. Κουκουμάς, «στον όρο υλικό ερωτικού/σεξουαλικού περιεχομένου εντάσσονται και οι περιπτώσεις κοινοποίησης παραποιημένων εικόνων ή βίντεο, τα λεγόμενα deepfakes με την χρήση τεχνικής νοημοσύνης. Πρόκειται για περιπτώσεις που το υλικό που διακινείται δεν είναι πραγματικό αλλά πρόκειται για υλικό που έχει τύχει επεξεργασίας, ώστε να παραπέμπει σε συγκεκριμένο πρόσωπο. Επιβαρυντικός επίσης παράγοντα είναι και όταν το αδίκημα μπορεί να οδηγήσει στην αυτοκτονία ή στην απόπειρα αυτοκτονίας του θύματος ή άλλου προσώπου καθώς και μια σειρά από άλλες περιστάσεις».
Ερωτηθείς για το ζήτημα της επιβολής των ποινών στους δράστες, σημείωσε πως αυτή θα παραμείνει ως έχει, δηλαδή θα επισύρει μέχρι 14 χρόνια φυλάκιση, με την τελικά απόφαση να λαμβάνει το Δικαστήριο, το οποίο θα έχει ενώπιον του όλα τα δεδομένα μιας υπόθεσης και θα λαμβάνει υπόψη όλους τους μετριαστικούς παράγοντες. Ωστόσο, όταν το θύμα είναι ανήλικο, εντάσσεται στην νομοθεσία της παιδικής πορνογραφίας. Αν ο δράστης όμως είναι ανήλικος και το θύμα ενήλικας, τότε αν έχει ποινική ευθύνη θα διώκεται με τον νόμο της εκδικητικής πορνογραφίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: