Κρίση στην κρίση και χωρίς θεραπεία ο τομέας στην Υγεία-Σκληρές και ανυποχώρητες οι στάσεις των δύο πλευρών

Από την μία κρίση στην άλλη είναι ο τομέας της Υγείας, με τις λύσεις να αποτελούν όνειρο θερινής νυκτός. Μετά την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης, η οποία κράτησε για αρκετό καιρό και ενώ όλα έδειχναν ότι δεν θα υπήρχε άλλη μεγάλη αντιπαράθεση που θα οδηγούσε και πάλι σε απεργίες, ήρθε στην επιφάνεια το ζήτημα του κάθετου μέτρου των οικονομικών κριτηρίων στους γιατρούς του δημοσίου, δημιουργώντας ένα νέο σκηνικό, που παραπέμπει σε εμπόλεμη ζώνη.

Η συμφωνία για τα οικονομικά κριτήρια στους γιατρούς υπογράφηκε το 2020 μεταξύ του ΟΚΥπΥ και των συντεχνιών ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΔΥ, ένα κάθετο μέτρο το οποίο δόθηκε ως μία προσπάθεια του Οργανισμού να αποτρέψει μία μαζική φυγή ιατρών από το Γενικό Σχέδιο Υγείας και να φέρει τα εισοδήματα τους στο ίδιο επίπεδο με τους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα. Για τα πρώτα δύο χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2022, το ποσό των κινήτρων δόθηκε κανονικά, ωστόσο η πλευρά του ΟΚΥπΥ, λόγω της προσπάθειας αυτονόμησης και απεξάρτησής του από την κρατική χορηγία, θεώρησε πως το συγκεκριμένο κίνητρο θα πρέπει να μειωθεί, κάτι που προκάλεσε την πρώτη αντίδραση από τους γιατρούς.

Σημειώνεται πως όπως έγραψε σε προηγούμενο ρεπορτάζ του ο REPORTER, υφίσταται σοβαρό πρόβλημα με ειδικότητες συγκεκριμένων ιατρών που είναι συμβεβλημένοι με το ΓεΣΥ, όπως για παράδειγμα οι ενδοκρινολόγοι και οι παιδοπνευμονολόγοι, καθώς ο αριθμός τους είναι αρκετά μικρός, με αποτέλεσμα τα ραντεβού να είναι δυσεύρετα και να προγραμματίζονται αρκετούς μήνες αργότερα. Παρόλο που και εκτός του συστήματος στην Κύπρο δεν υπάρχουν αρκετοί ιατροί με τις συγκεκριμένες ειδικότητες, ωστόσο οι ενέργειες του ΟΚΥπΥ, θα έλεγε κανείς πως δεν δείχνουν πρόθεση, ώστε να προσφέρει τα απαραίτητα κριτήρια προκειμένου να προσελκύσει γιατρούς από το εξωτερικό για να καλυφθούν αφενός οι ανάγκες και αφετέρου να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς.

Η επιμονή των ιατρών

Η στάση των κυβερνητικών ιατρών σε όλη αυτή την κρίση ήταν αμετακίνητη, αφού σε αρκετές περιπτώσεις ξεκαθάρισαν ότι δεν μπορούν να κάνουν υποχωρήσεις σε οποιονδήποτε πρόβλημα προκύψει στον τομέα της Υγείας, προβάλλοντας πάντα ως επιχείρημα ότι ασκούν ένα λειτούργημα. Στο κάτω κάτω, όπως τόνισαν, πρόκειται για τα δεδουλευμένα τους και αν δεν ήταν οι γιατροί, θα καταρρεύσουν τα δημόσια νοσηλευτήρια.

Αυτό που είχε ξεκαθαριστεί στην τελευταία συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, ήταν πως ο ρόλος του ελεγκτικού οίκου, Deloitte, ήταν να εξετάσει τα κριτήρια της αρχικής συμφωνίας του 2020 και μέσα από αυτά, να παραδώσει μία μελέτη μέσω της οποίας θα παρέδιδε τις απόψεις του σχετικά με το χάσμα απόψεων που δημιουργήθηκε μεταξύ των δύο πλευρών, για το ποσό που θα καταβληθεί για το 2023-2024.

Ωστόσο, η ένσταση των ιατρών, όπως διαφάνηκε, πέραν από τους όρους εντολής που δόθηκαν από τον ΟΚΥπΥ προς τον οίκο για την μελέτη και δεν είχαν συμφωνηθεί με τους γιατρούς, υπήρξε επίσης και η υποβολή ενός παραρτήματος, στον οποίο η Deloitte είχε παραθέσει ορισμένες παραδοχές και εισηγήσεις, στις οποίες ωστόσο δεν έγινε οποιαδήποτε αναφορά σε ποσό. Ταυτόχρονα, δεν δόθηκε το σχετικό παράρτημα στις συντεχνίες, με την δικαιολογία ότι ήταν απόρρητο και θα έπρεπε να ληφθεί έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιό του Οργανισμού, κάτι που στο τέλος διαφάνηκε ξεκάθαρα πως αποτελούσε το μεγαλύτερο πρόβλημα της αντιπαράθεσης.

Πάντως, μετά την 48ωρη απεργία, οι συντεχνίες των γιατρών πραγματοποίησαν ακόμα μία συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Δαμιανό, κατά την οποία συμφωνήθηκε πως δεν θα υπάρξει κλιμάκωση των μέτρων, με νέες απεργίες. Και αυτό διότι, οι εμπλεκόμενες πλευρές συμφώνησαν όπως ξεκινήσουν νέο γύρο διαβουλεύσεων, με στόχο να βρεθεί επιτέλους μία λύση που θα ικανοποιεί όλα τα μέρη.

Αυτό που ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους γιατρούς, ήταν η παραδοχή από πλευράς της Διευθύντριας του Υπουργείου, Χριστίνας Γιαννάκης, πως δεν μπορεί να δουλέψει ο τόπος χωρίς τα δημόσια νοσηλευτήρια και οι γιατροί του αποτελούν ένα τεράστιο μέρος τους.

Το αρνητικό όμως στις θέσεις των γιατρών, είναι πως όλη αυτή επιμονή τους, αφορά ένα κάθετο κίνητρο, που δεν σχετίζεται με τους μισθούς τους και τα οριζόντια κίνητρα που λαμβάνουν, τα οποία ανέρχονται στα 16 εκατ. ευρώ.

Σκληρός ο ΟΚΥπΥ

Σε ό,τι αφορά τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, θα έλεγε κανείς πως κράτησε μία αρκετά σκληρή στάση στο όλο ζήτημα, αφού βασίστηκε αποκλειστικά στο αποτέλεσμα της μελέτης του ελεγκτικού οίκο, ως όφειλε, η οποία έδινε 2,5 εκατ. ευρώ για τα οικονομικά κριτήρια του 2023, ξεκαθαρίζοντας από την αρχή πως δεν νομιμοποιείται να αυξήσει το ποσό αυτό.

Ακόμα και όταν σε συνεδρία της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής πριν την απεργία, οι γιατροί επέμεναν ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, ο Οργανισμός διατήρησε την στάση του.

Στην τελευταία συνεδρίαση, όπου άναψαν τα αίματα, ο Οργανισμός ενώ είχε παραδώσει την μελέτη του ελεγκτικού οίκου στην Επιτροπή, τον κάρφωσε στους βουλευτές ο ίδιος ο μελετητής, αναφέροντας πως υπήρχε πλέον έγγραφο που παραδόθηκε ένα μήνα μετά την μελέτη, στο οποίο αναγράφονταν ορισμένες εισηγήσεις. Κάπου εκεί ξεκίνησε και ο καυγάς με τους βουλευτές να ζητούν την συγκεκριμένη «κόλλα», όπως την χαρακτήρισε ο ΟΚΥπΥ, ο οποίος αρνήθηκε να την παραδώσει, αφού αποτελεί, όπως είπε, απόρρητο έγγραφο.

Αυτό που διαφαίνεται από την στάση αυτή του ΟΚΥπΥ, είναι η ελάχιστη πρόθεσή του να υποχωρήσει σε οποιαδήποτε άλλη συμφωνία, πέραν από την μελέτη, αφού φαίνεται να κρατάει μανιάτικο το γεγονός ότι οι ίδιες οι συντεχνίες συμφώνησαν από την αρχή για την ανάθεση μελέτης της συμφωνίας από τον συγκεκριμένο ελεγκτικό οίκο, ωστόσο δεν περίμενε οι συντεχνίες να επιμείνουν σε αυτά που ζητούν.

Παράλληλα, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ευθύμιος Δίπλαρος έκανε συγκεκριμένες κινήσεις, προς τις δύο πλευρές ώστε να αποφευχθεί η απεργία και είχε φτάσει σε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα που θα ανέστελλε τα μέτρα που λήφθηκαν, εντούτοις η συνάντηση που πραγματοποίησε ο Οργανισμός με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Υγείας την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στο να ανατραπεί το σκηνικό.

Αυτό που αναμένεται πλέον να διαφανεί, είναι εάν ο υπουργός Υγείας θα καταφέρει να βρει την ολιστική λύση του ζητήματος, αφού κατάφερε να πείσει τις συντεχνίες να έρθουν ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος του Φλεβάρη.

Πλέον, αναμένεται να διαφανεί αν οι δύο πλευρές έχουν πραγματικά πρόθεση να επιλύσουν το ζήτημα των οικονομικών κριτηρίων ή αν θα συνεχίζουν με το ίδιο τροπάριο, αντί να δουν τα πραγματικά προβλήματα που υφίστανται στην Υγεία, όπως οι ελλείψεις σε γιατρούς, η έντονη ανάγκη για ανανέωση των υποδομών, καθώς και η τεράστια έλλειψη φαρμάκων. Και αυτά είναι μόνο μερικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Το 2024 ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί από το 1850
Τα στοιχεία των Υπηρεσιών Εφημερίας Προσωπικών Ιατρών κατά τα Σαββατοκύριακα, έδωσε ο ΟΑΥ
Καταγγέλλει μονομερείς ενέργειες για εκπροσώπηση κομμάτων στη σχολική εφορεία Δρομολαξιάς το ΕΛΑΜ
Βγήκε άσπρος καπνός-Τα βρήκαν τελικά γιατροί και ΟΚΥπΥ για το ποσό των οικονομικών κριτηρίων
Έφτασαν τους τέσσερις οι θάνατοι λόγω γρίπης Α-Απεβίωσε ηλικιωμένος
Προχωρεί με την ετοιμασία νέων εγγράφων προσφοροδότησης για δρόμο Πάφου-Πόλης το Τμ. Δημοσίων Έργων
Στην Αγλαντζιά τυχερό πεντάρι του Τζόκερ-Το ποσό που κέρδισε
Δεν τηρούσαν τα συμφωνηθέντα αλλά έπαιρναν βεβαιώσεις και περνούσαν τα κριτήρια κάποιες ομάδες
«Η καλύτερη διαχρονικά επίδοση με αύξηση 5,6% όγκου επιβατών το 2024»-Ικανοποιημένο το Υπ. Μεταφορών
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί που χαρίζουν πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ στο Τζόκερ