Διγλωσσία στα κατεχόμενα για τη διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων-Τάχθηκε εναντίον ο Ερτουγρούλογλου

Εναντίον της διάνοιξης νέων σημείων διέλευσης τάχθηκε ο «υπεξ» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου με την εφημερίδα Ντιαλόγκ να γράφει σήμερα ότι και χθες είχε ουρά στον οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου. Η εφημερίδα σημειώνει ότι ενώ ο κόσμος θέλει νέα οδοφράγματα, προβάλλοντας δηλώσεις πολιτών που περίμεναν για να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές, ο κ. Ερτουγρούλογλου λέει «όχι».

Οι δηλώσεις του Ταχσίν Ερτουγρούλογλου έγιναν χθες κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού του «υπεξ» στην αρμόδια «κοινοβουλευτική επιτροπή», ύψους 897,9 εκ ΤΛ (24,26 εκ. ευρώ). Όπως γράφει η Ντιαλόγκ ο κ. Ερτουγρούλογλου υποστήριξε πως 9 σημεία διέλευσης είναι αρκετά. Περισσότερα, είπε, θ’ αλλοιώσουν «το νόημα των συνόρων» μεταξύ ψευδοκράτους – ΚΔ.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό και απαντώντας σε επικρίσεις των «βουλευτών» Φικρί Τορός και Ντογούς Ντεριά του ΡΤΚ, ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου είπε ότι το «πρόβλημα» είναι πως η ε/κ πλευρά γίνεται αποδεκτή ως Κυπριακή Δημοκρατία κι αυτό «δεν πρέπει να το αγνοούμε». Ανέφερε ότι υπάρχει ένας και μόνο όρος για την λύση κι αυτός είναι «να μην θεωρείται η ε/κ πλευρά ΚΔ».

Για τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, είπε ότι «εφόσον ο κόσμος αντιμετωπίζει την ελληνοκυπριακή κοινότητα ως Κυπριακή Δημοκρατία και οι Ελληνοκύπριοι το χρησιμοποιούν απερίσκεπτα εναντίον των Τουρκοκυπρίων και επιβάλλουν εμπάργκο, για ποια διαπραγμάτευση ή λύση μπορείτε να μιλήσετε;». Επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η προηγούμενη διαδικασία δεν θα απέφερε αποτελέσματα, λέγοντας ότι η επιλογή της ομοσπονδίας καταργήθηκε.

Πρόσθεσέ δε ότι το Κυπριακό είναι ένα ζήτημα που προωθούν και υπερασπίζονται σε συνεννόηση και με βάση τις αρχές που έχουν χαράξει με την «μητέρα πατρίδα Τουρκία» και δήλωσε ότι η σημερινή ε/κ ηγεσία δημιουργεί μια εικόνα σαν να είναι καλύτερη από τις προηγούμενες, αλλά και οι προηγούμενες – είπε – «το ίδιο ήταν».

Οι Τ/κ, ανέφερε, αγκάλιασαν τη ΚΔ του 1960 επειδή είχε όλα τα στοιχεία που χρειάζονταν. «Οι Ε/κ δεν την αγκάλιασαν. Οι Ε/κ δεν ήθελαν ούτως ή άλλως να ιδρυθεί η Δημοκρατία του 1960» συμπλήρωσε.

Το καθήκον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να παρέχει ειρήνη στον κόσμο, συνέχισε, έχει εκλείψει και έχει αρχίσει να δημιουργεί προβλήματα και κρίσεις και υποστήριξε ότι αυτό συμβαίνει και με το Κυπριακό. Τόσο τα μόνιμα μέλη του ΟΗΕ όσο και η ΕΕ «αγνοούν» τους Τ/κ για χάρη των δικών τους εθνικών συμφερόντων, πρόσθεσέ και απευθυνόμενος προς τους «βουλευτές» της αντιπολίτευσης διερωτήθηκε εάν η δική τους λύση που προτείνουν είναι να εγκαταλείψουν οι Τ/κ την «κρατική μας αξίωση, την κυριαρχία μας».

Η πολιτική ισότητα, συνέχισε, θα έχει νόημα μόνο εάν βασίζεται στην κυρίαρχη ισότητα. «Περιγράφετε μια εικόνα σαν να υπάρχει ένας Ελληνοκύπριος στην άλλη πλευρά που επιθυμεί να καταλήξει σε συμφωνία μαζί μας, αλλά εμείς το αποτρέπουμε» είπε, για να προσθέσει ότι «ήταν ο Ελληνοκύπριος που έλεγε 'όχι' σε κάθε συμφωνία, αλλά έμεινε τελικά στον κ. Ντενκτάς η ταμπέλα του 'όχι'».

Για την άρση της πώλησης όπλων από τις ΗΠΑ και την εκπαίδευση στρατιωτών, ο κ. Ερτουγρούλογλου διερωτήθηκε εναντίον ποιων εκπαιδεύονται αυτοί οι στρατιώτες.

Αναφερόμενος στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, διερωτήθηκε κατά πόσο «πιστεύετε ότι η Τουρκία θα γινόταν μέλος της ΕΕ εάν δεν υπήρχε το Κυπριακό».

Για τις σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας, είπε ότι θα ήταν πιο ευτυχισμένοι από οποιονδήποτε άλλον εάν οι σχέσεις αυτές αμβλύνονταν και διερωτήθηκε ποιος δημιούργησε την ένταση σε αυτές τις σχέσεις εξ αρχής.

Απαντώντας σε επικρίσεις της αντιπολίτευσης για τις σχέσεις του ψευδοκράτους με τον ΟΤΚ, διερωτήθηκε εάν αυτές οι σχέσεις είναι τόσο περιττές, πώς μπορεί να εξηγηθεί η πίεση που ασκεί η ε/κ πλευρά στα τουρκικά κράτη και χρησιμοποιεί την ΕΕ ως όπλο, για να «σαμποτάρει» αυτές τις σχέσεις.

Ο κ. Ερτουγρούλογλου αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της εμπορίας προσώπων, όχι μόνο με άτομα από το Πακιστάν και τουρκικά κράτη, αλλά και με φοιτητές που δεν φοιτούν όμως σε «πανεπιστήμια» και ζήτησε όπως ληφθούν μέτρα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μετωπική σύγκρουση κομμάτων για την επίσκεψη Χέρτσογκ-Αναφορές περί ταύτισης με ισλαμικές χώρες
Αναμένει την έκθεση για Προμηθέα η ΕΤΥΦΑ-Στα τελικά στάδια κατακύρωσης προσφοράς για Βασιλικό
Ανάβει το πράσινο φως στην Chevron για το «Αφροδίτη» η ΚΔ-«Προς την ορθή κατεύθυνση το σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής»
Αναμένει επίσημη ενημέρωση από τα ΗΕ για την συνάντηση ηγετών η Λευκωσία
Στην Κύπρο ο Πρόεδρος Ισραήλ για συνάντηση με ΠτΔ με φόντο τις εξελίξεις στην περιοχή
Αντανακλώνται στον Πρόεδρο τα κακώς έχοντα στην Αστυνομία-Ανάγκη για τάξη σε όλα τα επίπεδα
Επιμένει με το άνοιγμα νέου σημείου διέλευσης στη Μια Μηλιά ο Τατάρ-Η έκκληση προς Χριστοδουλίδη για τη συνάντηση
Έδωσε γραμμή στον Τατάρ ο Φιντάν-Βλέπει «κοινό μέλλον» μέσα από διχοτόμηση
Υπόδειγμα συνεργασίας η Τριμερής Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου-Κοινές προσεγγίσεις στα μεγάλα θέματα
Έντεκα μνημόνια συνεργασίας υπεγράφησαν κατά την Διακυβερνητική Σύνοδο Κύπρου-Αιγύπτου