Ξεκάθαρος ο Αμόρ-«Χωρίς πραγματική πρόοδο δεν υπάρχει ευρωπαϊκή προοπτική για Τουρκία»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και η Κύπρος βρίσκονται στην ίδια πλευρά έναντι του ισχυρισμού της Τουρκίας ότι η ΕΕ δεν μπορεί να είναι έντιμος μεσολαβητής στο Κυπριακό, δήλωσε ο Ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών και μόνιμος εισηγητής για την Τουρκία, Νάτσο Σάντσεθ Αμόρ.

Πρόσθεσε ότι στον πυρήνα της ενταξιακής διαδικασίας είναι το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι δημοκρατικές αξίες, υπογραμμίζοντας ότι «αν δεν υπάρξει πραγματική πρόοδος, δεν υπάρχει ευρωπαϊκή προοπτική για την Τουρκία».

Σε συνέντευξή του με Κύπριους δημοσιογράφους στο περιθώριο των εργασιών της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), που πραγματοποιείται στο Στρασβούργο αυτή την εβδομάδα, ο κ. Σάντσεθ Αμόρ σημείωσε, επίσης, ότι «η Τουρκία γίνεται όλο και πιο αυταρχική», προσθέτοντας ότι «η διαδικασία ένταξης δεν είναι συναλλαγή». Είπε ακόμη ότι εάν δεν υπάρξει πραγματική πρόοδος, δεν υπάρχει ευρωπαϊκή προοπτική για την Τουρκία.

Τόνισε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να είναι η λέσχη των δημοκρατιών» και επεσήμανε πως η Τουρκία είναι η μόνη υποψήφια χώρα που «οπισθοχωρεί» στη δημοκρατία, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει τρόπος να αναζωογονηθεί η ενταξιακή διαδικασία εάν δεν υπάρξει πραγματική πρόοδος» στις δημοκρατικές αξίες.

Ο Ισπανός εισηγητής για την Τουρκία επεσήμανε επίσης ότι «είμαστε πολύ επικριτικοί τις τελευταίες εβδομάδες» σχετικά με την αντικατάσταση δημάρχων στην Τουρκία από εντολοδόχους του κυβερνώντος κόμματος, σημειώνοντας ότι αυτό συνιστά «κατάφωρη επίθεση στην τοπική δημοκρατία». Όπως είπε, αν ένας δήμαρχος έχει πρόβλημα, χρειάζεται να αποπεμφθεί ή να καταδικαστεί. «Το ερώτημα είναι ποιος θα αντικαταστήσει έναν εκλεγμένο δήμαρχο και ο μόνος τρόπος είναι (Σ.Σ. να τοποθετηθεί) άλλο πρόσωπο του τοπικού συμβουλίου του  κόμματος που έχει νικήσει», υπογράμμισε.

Επιπλέον, ο κ. Σάντσεθ Αμόρ είπε ότι η Τουρκία δεν αναφέρθηκε ως υποψήφια χώρα από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην ομιλία της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι «δεν είναι η πρώτη φορά». Εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός αυτό, δηλώνοντας ότι «η Τουρκία είναι επίσημα υποψήφια χώρα και πρέπει να αναφέρεται και να αντιμετωπίζεται ως υποψήφια χώρα».

Ο Ισπανός Ευρωβουλευτής επεσήμανε ότι η θέση της κ. φον ντερ Λάιεν απέναντι στην Τουρκία δείχνει ότι «η Τουρκία γίνεται όλο και περισσότερο τρίτη χώρα και όλο και λιγότερο υποψήφια χώρα», προσθέτοντας ότι η ενταξιακή διαδικασία έχει παγώσει. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι «δεν βλέπουμε καμία κίνηση από την Τουρκία για να ξεπαγώσει η ενταξιακή διαδικασία».

Η Τουρκία γίνεται όλο και πιο αυταρχική και απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, τόνισε, προσθέτοντας ότι οι συμφωνίες που υπογράφηκαν μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ για το μεταναστευτικό «δεν αποτελούν δρόμο για την ένταξη».

Ο Ισπανός Ευρωβουλευτής σημείωσε επίσης ότι ο ισχυρισμός της Τουρκίας ότι ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ αντιμετωπίζουν προβλήματα σχετικά με το κράτος δικαίου «δεν αποτελεί διαβατήριο για άλλα λάθη», σημειώνοντας πως, «δεν θέλουμε να επαναλάβουμε λάθη». Όπως είπε, η Ουγγαρία είναι το εμβόλιο ενάντια στην αποδοχή χωρών που δεν έχουν πραγματική, ώριμη και μη αναστρέψιμη δημοκρατία».

«Αν νομίζει κανείς ότι μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία ή στη Βόρεια Συρία είναι βοηθητική, δεν είναι», υπογράμμισε.

«Η ιδέα ότι χρειάζεσαι κίνητρα για να γίνεις δημοκρατία είναι τρελή. Πρέπει να αποφασίσεις αν θέλεις να γίνεις δημοκρατία. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να μετατρέψουμε την Τουρκία σε δημοκρατία», δήλωσε ο Νάτσο Σάντσεθ Αμόρ.

Σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και γνωρίζει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει. Όπως είπε, η Τουρκία πρέπει να «απελευθερώσει τον Οσμάν Καβάλα και τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς, να τηρήσει τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), να μην αποσυρθεί από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, να αντιμετωπίσει σωστά τις γυναικοκτονίες, να σταματήσει να παρενοχλεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης και να σεβαστεί τα πιο βασικά δημοκρατικά πρότυπα».

Μιλώντας για τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, ο Ισπανός Ευρωβουλευτής τόνισε ότι «η Τουρκία ίσως γνωρίζει ότι δεν θα γίνει ποτέ μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά θέλει κάποια οφέλη», επισημαίνοντας ότι «η ενταξιακή διαδικασία δεν είναι συναλλαγή».

«Η διπλωματία του παζαριού, με την οποία είναι ευχαριστημένη η Τουρκία, δεν πρόκειται να λειτουργήσει στην ενταξιακή διαδικασία, αλλά θα μπορούσε να λειτουργήσει με άλλους τρόπους», πρόσθεσε.

«Η Κύπρος αποτελεί ένα εξέχον ζήτημα στο οποίο είμαστε πολύ συνεκτικοί», είπε ο κ. Σάντσεθ Αμόρ, επισημαίνοντας ότι «είμαστε πολύ επίμονοι» στην επέκταση της τελωνειακής ένωσης, στην επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό και στην αποφυγή ενεργειών όπως αυτές που διέπραξε η Τουρκία πρόσφατα στα Βαρώσια.

«Δεν μπαίνουμε σε συζητήσεις για την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την ΕΕ χωρίς την πλήρη εφαρμογή της στην Κύπρο», είπε.

Όσον αφορά τον ρόλο της ΕΕ στο Κυπριακό, ο Νάτσο Σάντσεθ Αμόρ εξέφρασε τη διαφωνία του με τον ισχυρισμό της Τουρκίας ότι η ΕΕ δεν μπορεί να είναι έντιμος μεσολαβητής στο θέμα. Όπως είπε, «εμείς (Σ.Σ. η ΕΕ και η Κύπρος) είμαστε στην ίδια πλευρά του τραπεζιού. Η Κύπρος είναι εμείς και εμείς είμαστε η Κύπρος», υπογράμμισε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την απουσία της λέξης «Τουρκία» από τον τίτλο της συζήτησης που έγινε στην Ολομέλεια του ΕΚ τη Δευτέρα σχετικά με την παράνομη ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του ψευδοκράτους στην Κύπρο, ο Ισπανός ευρωβουλευτής είπε ότι δεν γνωρίζει τον λόγο για αυτό το γεγονός, προσθέτοντας ότι «σχεδιαζόταν να υπάρχει αναφορά (Σ.Σ. για την Τουρκία)».

Κληθείς να σχολιάσει τις σχέσεις της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ, ο Νάτσο Σάντσεθ Αμόρ σημείωσε ότι η στάση της Τουρκίας απέναντι στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ «βοήθησε τη ρωσική πολιτική και στρατιωτική ατζέντα».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αντωνίου: Ο ΠτΔ θα συνεχίσει να προτάσσει θέμα αγνοουμένων στις επαφές με τ/κ ηγεσία και ΗΕ
Η Κύπρος ως γέφυρα, ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή και οι κόκκινες γραμμές για τα οδοφράγματα
Το Politico επικρίνει τον Φειδία-«Ο άνθρωπος του Elon Musk στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο»
Οι δύο εταιρείες με έδρα την Κύπρο που επέβελαν κυρώσεις οι ΗΠΑ και το μήνυμα της Julie Davis Fisher
Νέα αναφορά του Πάπα για την Κύπρο-Ζήτησε διπλωματία της ελπίδας
Επίσκεψη Προέδρου Κάτω Βουλής και Αντιπροέδρου ισπανικής Γερουσίας στην Κύπρο
Μετέφερε πρόσκληση για τις Βρυξέλλες στον Αουν ο Πρόεδρος-Εξέφρασε τη σταθερή υποστήριξη της Κύπρου
Επενδύει στα ελληνοτουρκικά ο Φιντάν, ζητά «θάρρος» για το Κυπριακό
Για «οδικό χάρτη» και σημασία συνάντησης Μαρτίου έκανε λόγο ο Ερχιουρμάν
Στόχος Χριστοδουλίδη το θετικό αποτέλεσμα σπό συνάντηση με Τατάρ-«Θα πάω με πνεύμα να βρούμε κοινή συνισταμένη»