Τρεις Κύπριοι Ευρωβουλευτές υπέρ της έγκρισης της νέας Κομισιόν και τρεις κατά

Τρεις Κύπριοι Ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της έγκρισης της νέας Κομισιόν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τρεις κατά. Σε δηλώσεις τους εξηγούν το σκεπτικό πίσω από την ψήφο τους.

Ο Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Λουκάς Φουρλάς, αναφέρει σε δήλωσή του ότι ψήφισε υπέρ του νέου Κολλεγίου των Επιτρόπων επισημαίνοντας ότι «πρέπει να αρχίσει η νέα Επιτροπή την 1η Δεκεμβρίου για να αρχίσει η ΕΕ να παράγει έργο». «Η νέα Επιτροπή θα κριθεί βέβαια στη συνέχεια από το έργο της», επεσήμανε.

Ο Ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, ο οποίος επίσης ψήφισε υπέρ της έγκρισης της νέας σύνθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρει σε δήλωσή του ότι «οι ακροάσεις γενικότερα ήταν αποκαλυπτικές, με υποψηφίους να ξεχωρίζουν για τις γνώσεις και τις δεσμεύσεις τους». 

«Παρά τις επί μέρους αδυναμίες, νιώθω ότι η Επιτροπή έχει την απαραίτητη δυναμική για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες και να προωθήσει τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», καταλήγει. 

Ο Ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών – Δημοκρατών, Κώστας Μαυρίδης, σημειώνει ότι «η Πολιτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών αποφάσισε χτες βράδυ να υπερψηφίσει το κολλέγιο των Επιτρόπων». Ανέφερε ακόμη ότι κατόπιν συνεννόησής του και με την ηγεσία του ΔΗΚΟ, ψήφισε υπέρ της έγκρισης των νέων Επιτρόπων.

Από την πλευρά του, ο Ευρωβουλευτής της Ομάδας της Αριστεράς, Γιώργος Γεωργίου, ο οποίος καταψήφισε το νέο Κολέγιο των Επιτρόπων, αναφέρει σε δήλωσή του ότι «η σύνθεση της νέας Επιτροπής δεν αναμένεται να επιλύσει τις μακροχρόνιες εκκρεμότητες (στρατιωτικοποίηση, πόλεμοι, ανεργία, φτώχια, εκποιήσεις, αύξηση τιμών, διαφθορά, αδιαφάνεια, ξενοφοβία, καταπάτηση των δικαιωμάτων των γυναικών και υπόσκαψη της ισότητας των φύλων), τις οποίες η προηγούμενη, αλλά και η νέα Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρνείται να αντιμετωπίσει».

Εν συνεχεία, επισημαίνει ότι «η διαδικασία των ακροάσεων των υποψηφίων Επιτρόπων ανέδειξε αρκετά ελλείμματα, προβλήματα και ζητήματα είτε ανεπάρκειας είτε πολιτικής ασυνέπειας σε αρκετούς υποψήφιους Επιτρόπους». Προσθέτει ότι η διαδικασία αξιολόγησης των Αντιπροέδρων «εξελίχθηκε σε φιάσκο, ακυρώνοντας τον θεσμικό ρόλο που θα έπρεπε, δικαιωματικά, να εξασκήσει το Ευρωκοινοβούλιο για χάρη ανατολίτικων παζαριών, πίσω από κλειστές πόρτες, ανάμεσα στη Δεξιά και την Ακροδεξιά».

Ο Ευρωβουλευτής των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, Γεάδης Γεάδη, ο οποίος επίσης καταψήφισε το νέο Κολέγιο των Επιτρόπων, αναφέρει σε δήλωσή του ότι η αρνητική του ψήφος δεν ήταν κατά των Επιτρόπων, αλλά κατά της σύνθεσης της συγκεκριμένης Επιτροπής. Διευκρινίζει περαιτέρω ότι έκρινε θετικά αρκετούς Επιτρόπους, προσθέτοντας ότι είχε αντίθετη άποψη για άλλους Επιτρόπους, όπως για την Επίτροπο για τη Μεσόγειο, Ντούμπραβκα Σουίτσα, και την Επίτροπο για Θέματα Κλίματος, Τερέζα Ριμπέρα. Όπως λέει, εξέφρασε τις διαφωνίες του στο πλαίσιο συζήτησης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης με τους Επιτρόπους.

Παράλληλα, εκφράζει τη χαρά του για την εκλογή του Κώστα Καδή ως Επιτρόπου για την Αλιεία και τους Ωκεανούς, ευχόμενος καλή δουλειά και προσθέτοντας ότι θα είναι δίπλα του για να βοηθήσει σε ό,τι χρειαστεί. 

Σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Φειδίας Παναγιώτου, αναφέρει ότι ψήφισε κατά της νέας σύνθεσης της Κομισιόν, εξηγώντας ότι ολόκληρο το σύστημα έγκρισης των Επιτρόπων «έχει πολλά ελαττώματα και ότι θα έπρεπε να είναι πολύ πιο δημοκρατικό». Τονίζει ακόμα ότι η Επιτροπή επιλέγεται κεκλεισμένων των θυρών από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τα κυβερνώντα κόμματα των κρατών μελών.

«Το γεγονός ότι οι ίδιοι οι Ευρωβουλευτές δεν μπορούν να ψηφίσουν ξεχωριστά δεν έχει κανένα νόημα», συμπληρώνει. Καταληκτικά εκφράζει την πεποίθηση ότι «αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος εκλογής της Κομισιόν».

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Κλείδωσε η ημερομηνία συνάντησης Προέδρου Χριστοδουλίδη και Ερσίν Τατάρ
Αναμένονται ημερομηνίες από τα ΗΕ, ενώ αυξάνεται η ένταση του τουρκικού αμανέ των «δύο κρατών»
Χρήσιμες οι συναντήσεις τους με Φιντάν ανέφεραν οι Ερχιουρμάν και Οζερσάι
Είδε Ντι Κάρλο ο Μενελάου-Δεν ανακοίνωσαν ακόμη ημερομηνία για ταξίδι αξιωματούχου στην Κύπρο τα ΗΕ
Διαχωρίζει τη θέση του ο Ακιντζί-«Η λύση του Κυπριακού είναι δυνατή μόνο στο πλαίσιο ομοσπονδιακής δομής»
Αντάλλαξαν απόψεις για κατάσταση στη Συρία και σταθεροποιητική σημασία της Κύπρου ΠτΔ και Χέρτσογκ
Κατάσταση στη Συρία και διμερείς σχέσεις στη συνάντηση ΠτΔ και αναπληρωτή Πρωθυπουργό των ΗΑΕ
Με επιχείρημα τα δύο κράτη υπερασπίστηκε την «γαλάζια πατρίδα» ο Γιασάρ Γκιουλέρ
Ν. Χριστοδουλίδης: Ανεξίτηλο το αποτύπωμα του Κώστα Σημίτη
Μετωπική σύγκρουση κομμάτων για την επίσκεψη Χέρτσογκ-Αναφορές περί ταύτισης με ισλαμικές χώρες