Σύνοδοι επένδυση στην περιφερειακή συνεργασία και στο διπλωματικό αποτύπωμα

Οι δύο Σύνοδοι που είναι προγραμματισμένες για σήμερα στο Προεδρικό, η Διακυβερνητική με την Ελλάδα και η Τριμερής με την Ελλάδα και την Ιορδανία, έχουν ιδιαίτερη σημασία σε ό,τι αφορά την εξωτερική μας πολιτική και τις περιφερειακές συνεργασίες, υπέδειξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης. Σημείωσε πως «αποτελούν απτή απόδειξη ότι η Κύπρος είναι ένας σταθεροποιητικός παράγοντας και αξιόπιστος περιφερειακός εταίρος και, μαζί με άλλα κράτη της περιοχής, προωθεί την ασφάλεια και την συνεργασία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Αυτά, βεβαίως, είναι τα πιο μεσοπρόθεσμα οφέλη των συγκεκριμένων διπλωματικών ενεργειών. Πέραν των απτών αποτελεσμάτων, που θα έχουν είτε σύντομα είτε στο μέλλον οι συμφωνίες συνεργασίας, αυτά τα περιφερειακά πολυμερή ή διμερή σχήματα εξυπηρετούν και τον ευρύτερο στόχο της ανάληψης ρόλων για την Κυπριακή Δημοκρατία στο γεωγραφικό της πλαίσιο. Πρόκειται για μία προσπάθεια στην οποία επενδύει ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια η Λευκωσία και μάλιστα τον τελευταίο ένα χρόνο φαίνεται πως αυτοί οι αυξημένης σημασίας ρόλοι αναγνωρίζονται από την διεθνή κοινότητα, καθώς έχει διευρυνθεί κατά πολύ το διπλωματικό μας αποτύπωμα. Ενδεικτικές ήταν οι πρόσφατες τοποθετήσεις που διαβιβάστηκαν από πλευράς ΗΠΑ για την ανάγκη να διαφυλαχθεί ο ρόλος που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία στην περιοχή.

Μπορεί η προσοχή να βρίσκεται στην εφαρμογή των σχεδίων ΕΣΤΙΑ και Αμάλθεια, τα οποία αποσκοπούσαν στην απομάκρυνση πολιτών τρίτων χωρών από εμπόλεμες ζώνες και τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου ανθρωπιστικής βοήθειας προς τα παράλια της Γάζας, αλλά αυτές οι πρωτοβουλίες διευκολύνθηκαν επειδή προηγήθηκε η ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης με άλλα κράτη. Υπήρχε, δηλαδή, υπόβαθρο πάνω στο οποίο αναπτύχθηκαν οι κυπριακές πρωτοβουλίες, το οποίο χτίστηκε με άλλης μορφής συνεργασίες, σε καλύτερες περιόδους. Για αυτό και ό,τι σχεδιασμός γίνεται σήμερα, μακροπρόθεσμα ενισχύει τον ρόλο της Κύπρου στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως δήλωσε ο κ. Λετυμπιώτης, «η Κυπριακή Δημοκρατία αποδίδει τεράστια σημασία στους τριμερείς μηχανισμούς που έχει αναπτύξει, με δική της πρωτοβουλία, με κράτη, με τα οποία μοιράζεται κοινές αρχές και αξίες, και στόχο έχουν τη δημιουργία σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή, αλλά και στενής συνεργασίας σε θέματα, όπως η ασφάλεια, η άμυνα, η έρευνα και διάσωση, η ενέργεια, οι επενδύσεις και οι επαφές ανάμεσα στους λαούς των χωρών της περιοχής», καταδεικνύοντας και το εύρος που μπορεί να έχει αυτή η συνεργασία.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται από πλευράς Λευκωσίας αυτή την περίοδο στην πρωτοβουλία για δημιουργία Περιφερειακού Κέντρου για κατάσβεση πυρκαγιών, κάτι που θα δημιουργήσει άλλον ένα ρόλο για την Κύπρο, καθώς, αν προχωρήσει αυτή η ιδέα, θα αποτελεί την έδρα ενός μηχανισμού άμεσης αντίδρασης, σε περίπτωση που χρειάζεται συνδρομή για κατάσβεση πυρκαγιών οποιαδήποτε χώρα της περιοχής, αφού θα σταθμεύουν μόνιμα εναέρια μέσα στο νησί μας. Τόσο με την Ελλάδα, όσο και με την Ιορδανία, η Κυπριακή Δημοκρατία συνεργάζεται στο θέμα της πυρόσβεσης κατά καιρούς, αν και αυτή η πρωτοβουλία είναι κυρίως κυπρο-ιορδανική.

Τα άλλα ζητήματα που θα συζητήσει ο Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Βασιλιά Αμπντάλλα είναι η μέχρι σήμερα εφαρμογή της τριμερούς συνεργασίας σε διάφορα θέματα που απασχόλησαν τον τριμερή μηχανισμό σε προηγούμενες συναντήσεις, όπως είναι, ανάμεσα σε άλλα, η δημιουργία της Μόνιμης Γραμματείας για συντονισμό των τριμερών μηχανισμών με έδρα την Κύπρο, καθώς και η συνεργασία σε θέματα εκπαίδευσης και επενδύσεων. Επίσης, σύμφωνα με την Κυβέρνηση, στην ατζέντα βρίσκονται οι περιφερειακές εξελίξεις, το Κυπριακό και οι σχέσεις ΕΕ-Ιορδανίας. Συζήτηση αναμένεται να γίνει και για το Μεταναστευτικό και την Ενέργεια, ενώ θα υπογραφούν Μνημόνια Συναντίληψης στους τομείς της εκπαίδευσης, διαχείρισης υδάτων και επενδύσεων.

Θα προηγηθεί η δεύτερη Διακυβερνητική Σύνοδος Κύπρου-Ελλάδας, με την συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας και μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας και μελών του δικού του Υπουργικού Συμβουλίου. Οι Κύπριοι Υπουργοί και Υφυπουργοί θα έχουν διμερείς συναντήσεις με τους Ελλαδίτες ομόλογους τους και στη συνέχεια θα λάβει χώρα η ολομέλεια της Συνόδου ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δύο Κυβερνήσεων .Τη Διακυβερνητική Σύνοδο αναμένεται να απασχολήσουν, ανάμεσα σε άλλα, το Κυπριακό, η ψηφιακή μετάβαση και η συνεργασία σε θέματα εργασίας και κοινωνικής πολιτικής, Παιδείας, Υγείας, Ναυτιλίας, Πολιτισμού και Άμυνας, όπως γνωστοποίησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Δειτε Επισης

Στόχος Χριστοδουλίδη το θετικό αποτέλεσμα σπό συνάντηση με Τατάρ-«Θα πάω με πνεύμα να βρούμε κοινή συνισταμένη»
Ο πρώτος Πρόεδρος που επισκέπτεται τον Αουν ο Χριστοδουλίδης-Ικανοποίηση για αναγνώριση του ρόλου της Κύπρου
Μεταβαίνει στον Λίβανο για συνάντηση με Joseph Aoun ο Πρόεδρος-Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Κλείδωσε η ημερομηνία συνάντησης Προέδρου Χριστοδουλίδη και Ερσίν Τατάρ
Αναμένονται ημερομηνίες από τα ΗΕ, ενώ αυξάνεται η ένταση του τουρκικού αμανέ των «δύο κρατών»
Χρήσιμες οι συναντήσεις τους με Φιντάν ανέφεραν οι Ερχιουρμάν και Οζερσάι
Είδε Ντι Κάρλο ο Μενελάου-Δεν ανακοίνωσαν ακόμη ημερομηνία για ταξίδι αξιωματούχου στην Κύπρο τα ΗΕ
Διαχωρίζει τη θέση του ο Ακιντζί-«Η λύση του Κυπριακού είναι δυνατή μόνο στο πλαίσιο ομοσπονδιακής δομής»
Αντάλλαξαν απόψεις για κατάσταση στη Συρία και σταθεροποιητική σημασία της Κύπρου ΠτΔ και Χέρτσογκ
Κατάσταση στη Συρία και διμερείς σχέσεις στη συνάντηση ΠτΔ και αναπληρωτή Πρωθυπουργό των ΗΑΕ