Τα σιωπηλά θύματα βίας θα έχουν επιτέλους φωνή-Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή «Ελπίς»

Η φωνή μας, είναι ο πιο εύκολος τρόπος να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας, ειδικότερα όταν αυτά αφορούν φόβο ή πόνο. Δυστυχώς, αυτή τη φωνή δεν την έχουμε πάντα, αφού κάποιες φορές ο φόβος είναι πιο δυνατός από αυτήν και εκεί ξεκινούν να κατεβαίνουν τα ντεσιμπέλ, μέχρις ότου να φτάσουν το μηδέν.

Τα silent victims ή αλλιώς τα σιωπηλά θύματα, συμβολίζουν την πιο δυνατή και πιο ηχηρή έκκληση για βοήθεια. Είναι εκεί που χρειάζεται η άμεση επέμβαση, για να σωθεί μια ζωή που πνίγεται στο βούρκο της βίας.

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους, χωρίς να χρειαστούν ιδιαίτερη παρέμβαση, αφού σε έρευνα που διεξήχθη στην Κύπρο και στην οποία αναφέρθηκε η Επίτροπος Διοίκησης και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού Λοττίδη, με αφορμή την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, το 36,1% των γυναικών ηλικίας 18 έως 74 χρόνων, έζησαν σωματική βία ή απειλή ή σεξουαλική βία, από οποιοδήποτε πρόσωπο καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής τους. Ταυτόχρονα, ποσοστό ύψους 30%, υπέστη σωματική και σεξουαλική βία από κάποιο σύντροφο τους, ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται σε σωματική και σεξουαλική βία ή απειλή από τρίτο πρόσωπο από την ηλικία των 15 ετών, σε ποσοστό 14,6%. Παράλληλα, ένα ποσοστό του 39,9% έπεσαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας τους.

Κάποια από τα πρόσωπα που συμπεριλαμβάνονται στις πιο πάνω περιπτώσεις, μπορεί να τα ακούσουμε να διηγούνται την ιστορία τους, κάποια ίσως τα δούμε σε κάποια υπόθεση ή σε κάποιο Δικαστήριο να καταθέτουν εναντίον των δραστών, κάποια άλλα ίσως να μην τα ακούσουμε ποτέ και στο χειρότερο σενάριο, κάποια ίσως να τα δούμε νεκρά από το χέρι του θύτη, φωνάζοντας εκ των υστέρων για την ανάγκη λήψη μέτρων.

Σε μια προσπάθεια εξάλειψης του φαινομένου οποιουδήποτε είδους βίας, Υπουργείο Δικαιοσύνης και Αστυνομία, προωθούν την εφαρμογή «Ελπίς», που όπως προσδιορίζει και το επιλεγόμενο όνομα, ενδέχεται να φέρει ελπίδα και να αποτελέσει μια χείρα βοηθείας στα θύματα βίας.

Πώς θα λειτουργεί το «Ελπίς»

Σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, η εφαρμογή «Ελπίς», θα τεθεί σε πιλοτική λειτουργία τις επόμενες ημέρες, ενώ αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία εντός του πρώτου εξαμήνου του 2025.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εφαρμογή «Ελπίς» αφορά τόσο γυναίκες, όσο και άνδρες, οι οποίοι έπεσαν θύματα οποιασδήποτε μορφής βίας. Η εν λόγω εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη σε Google Play και App Store, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να την κατεβάσουν και να τη χρησιμοποιήσουν σε περιπτώσεις όπου, θα νιώθουν ότι χρειάζονται βοήθεια ή ότι διατρέχουν άμεσο κίνδυνο.

Η ιδεολογία πίσω από την εφαρμογή είναι ότι πρόσωπα που βρίσκονται σε κίνδυνο και πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τις Αρχές, θα μπορούν να το πράξουν μέσα από την εφαρμογή, με το πάτημα ενός μόνο κουμπιού.

Σημειώνεται πως η χρήση της συγκεκριμένης εφαρμογής θα μπορεί να εξυπηρετήσει ακόμη και θύματα τα οποία μπορεί να βρίσκονται σε μια επικίνδυνη κατάσταση, όπου δεν θα μπορούν να μιλήσουν. Το πάτημα του κουμπιού μέσω της εφαρμογής, θα επιτρέπει στους χρήστες να καλούν βοήθεια χωρίς να γίνουν αντιληπτοί και κατ’ επέκταση θα στέλνεται σήμα στις Αρχές, οι οποίες θα ξέρουν μέσω του location (της ακριβής τοποθεσίας) που βρίσκεται το θύμα και να στέλνουν περιπολικό στη σκηνή.

Διευκρινίζεται πως, για το πιλοτικό στάδιο τουλάχιστον, η εφαρμογή δεν θα είναι διαθέσιμη σε όλους, αλλά σε άτομα που έχουν ήδη προβεί σε καταγγελία στην Αστυνομία και έχουν καταχωρημένο φάκελο με ιστορικό οποιασδήποτε μορφής βίας. Δηλαδή, σε πρώτη φάση η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη σε συγκεκριμένα άτομα, τα οποία επιθυμούν και θέλουν να τη χρησιμοποιήσουν, ενώ παράλληλα το θύμα θα πρέπει να αποταθεί στην Αστυνομία και να λάβει κωδικούς για να μπορεί να έχει πρόσβαση.

Ταυτόχρονα, σε δηλώσεις της η Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Κυριακή Λαμπριανίδου, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή η εφαρμογή μπαίνει σε πιλοτική εφαρμογή, όπου οι χρήστες θα είναι ελεγχόμενοι από μέλη της Αστυνομίας, ώστε να βεβαιωθούν ότι λειτουργεί σωστά και δεν χάνονται οποιεσδήποτε εκκλήσεις και το τρόπο που η Αστυνομία θα ανταποκρίνεται σε κάθε κλήση του κουμπιού «SOS», όπως επίσης ότι η τοποθεσία που θα εντοπίζεται μέσω GPS λαμβάνεται σωστά.

Όπως ανέφερε, «πρόθεση της Αστυνομίας είναι η γρήγορη και άμεση ανταπόκριση στις κλήσεις ατόμων που το χρειάζονται, ακόμη κι αν τη δεδομένη στιγμή δεν μπορούν να μιλήσουν», προσθέτοντας παράλληλα πως η εν λόγω εφαρμογή δημιουργήθηκε για αρχή για τα θύματα βίας στην οικογένεια.

Δειτε Επισης

Προετοιμάζεται συνάντηση με τον Πούτιν ο Τραμπ-«Πρέπει να τελειώνουμε με τον πόλεμο στην Ουκρανία»
Τουλάχιστον 10 οι νεκροί στις φονικές πυρκαγιές του Λος Άντζελες-Σε πύρινο κλοιό πολλές περιοχές
Στις φλόγες τυλίχθηκε σκάφος στο λιμάνι Λεμεσού-Κινδύνεψε ο ιδιοκτήτης
Ένταλμα σύλληψης εναντίον 23χρονου για την απόπειρα φόνου στον Κόρνο-Καταζητούνται άλλοι τρεις
Στους εφτά αυξήθηκαν οι νεκροί στο Λος Άντζελες-Γιατί καίγεται η Καλιφόρνια και ποιος ευθύνεται
Έγινε η πρώτη διαβούλευση των διαταγμάτων για ΤΑΚΑΤΑ με Εισαγγελία-Παράπονα για μη ανταπόκριση εταιρειών
Το μοτίβο της ατιμωρησίας στην Αστυνομία, το φιάσκο των πειθαρχικών και η απόδοση ευθυνών στα αζήτητα
Σε δίκη ο 25χρονος για την απόπειρα φόνου στη Λεμεσό-Ελεύθερη η 20χρονη εν αναμονή επιστημονικών εξετάσεων
Αναμένονται ημερομηνίες από τα ΗΕ, ενώ αυξάνεται η ένταση του τουρκικού αμανέ των «δύο κρατών»
Η διαδικασία ελέγχου του διαδικτυακού... ραντάρ και πώς θα βρουν οι πολίτες πρόστιμα εκτός συστήματος