Έκκληση Παναγιώτου στα μέλη του κλάδου σκυροδέματος για επιστροφή στο διάλογο
14:46 - 26 Νοεμβρίου 2024
Έκκληση προς εργοδότες και εργαζόμενους του κλάδου παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, κάνει ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου, ο οποίος δήλωσε ότι έχει στείλει σχετική επιστολή στις δύο πλευρές, η οποία έγινε αποδεκτή από τους εργοδότες, αλλά απορρίφθηκε από τους εργαζομένους.
Ο Υπουργός, στο περιθώριο δηλώσεων του μετά την παρουσίαση των μέτρων για το δημογραφικό στην ad hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, αναφέρθηκε επίσης στην απεργία των γιατρών στα δημόσια νοσηλευτήρια, καλώντας τους να επιδείξουν την ανάλογη υπευθυνότητα, ενώ εξέφρασε αισιοδοξία για υπογραφή της σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία εντός των επόμενων ημερών, παρά τις όποιες διαφωνίες εκφράστηκαν δημόσια.
«Η επαναφορά της ομαλότητας στον κλάδο παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία της ευρύτερης οικοδομικής βιομηχανίας και άλλων επηρεαζόμενων κλάδων για να μην προκύψουν αρνητικές επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία», είπε και πρόσθεσε ότι «δυστυχώς έχουμε εισέλθει στην τέταρτη βδομάδα ισχύος των απεργιακών μέτρων, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες που έχουν καταβληθεί ώστε να γεφυρωθεί η διαφορά, που έτσι κι αλλιώς ήταν μικρή εξαρχής και παρόλο που στην πορεία έχει σμικρυνθεί».
Ο Υπουργός δήλωσε ότι τη Δευτέρα απευθύνθηκε γραπτώς προς τις δύο πλευρές για να επιβεβαιώσουν αν διαθέτουν την εποικοδομητική διάθεση που είναι απαραίτητη για την κατάληξη σε μία συμβιβαστική συμφωνία. Όπως είπε, η ανταπόκριση ήταν θετική από την εργοδοτική πλευρά, ώστε η συζήτηση να συνεχιστεί και η προσπάθεια να επαναληφθεί για να μπορέσει να καταστεί εφικτή η υποβολή οποιασδήποτε διαφοροποίησης στις προτάσεις που έχουν ήδη κατατεθεί με την προοπτική της εκατέρωθεν αποδοχής. Ωστόσο, η στάση της συνδικαλιστικής πλευράς δεν ήταν θετική, είπε, αφού σύμφωνα με την απάντηση που έλαβε ο Υπουργός, δεν θεωρείται χρήσιμη η οποιαδήποτε συζήτηση με την εργοδοτική πλευρά, ούτε υπάρχει διάθεση για ανταπόκριση στον στόχο του Υπουργείου για κατάληξη σε συμβιβαστική συμφωνία. Είπε, ακόμα, ότι επαναβεβαιώθηκαν οι αρχικές θέσεις, που είχαν τεθεί από την πλευρά των εκπροσώπων των εργαζομένων.
«Εκ των πραγμάτων, μέσα από τα δεδομένα αυτά, δεν φαίνεται να μπορεί να εκτιμηθεί ότι υπάρχει η δυνατότητα για κατάληξη σε συμφωνία μεταξύ δύο πλευρών ή για την υποβολή οποιασδήποτε άλλης πρότασης για να γίνει αποδεκτή, για να εκτονωθεί η κρίση, να υπογραφτεί η Συλλογική Σύμβαση του κλάδου και για να μπορέσει να επανέλθει η ομαλότητα», επισήμανε, κάνοντας λόγο για «περιορισμένες δυνατότητες» για κατάληξη σε κοινά αποδεκτή συμφωνία.
«Απευθύνομαι ξανά και προς τις δύο πλευρές, επισημαίνοντας την ανάγκη για επίδειξη εκατέρωθεν υπευθυνότητας. Η διαφορά πλέον είναι πολύ περιορισμένη και το κόστος που δημιουργείται για την οικονομία ευρύτερα είναι μεγαλύτερο του κόστους της διαφωνίας των δύο μερών. Μέσα από επίδειξη ελάχιστης καλής διάθεσης εκατέρωθεν η κατάληξη σε συμφωνία είναι εφικτή, αλλά για να καταστεί αυτό πραγματικότητα πρέπει να γίνουν τα απαραίτητα βήματα», σημείωσε.
Ο Υπουργός διευκρίνισε ότι εκείνο για το οποίο διεξάγεται διαπραγμάτευση και για το οποίο μεσολαβεί το Υπουργείο, είναι η ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης. Σημείωσε ότι τα προηγούμενα χρόνια και μέχρι τώρα δεν τέθηκε ενώπιον του Υπουργείου ζήτημα για μη εφαρμογή της υφιστάμενης σύμβασης, ειδικά για την πρόνοια για την οποία γίνεται η απεργία (σσ: για την αποζημίωση της υπερωριακής απασχόλησης).
«Το ζητούμενο δεν είναι η απόδοση ευθυνών προς τη μία ή την άλλη πλευρά ή η αυτοδικαίωση, αλλά η ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης, ώστε να επιβεβαιωθεί η αξία της τριμερούς κοινωνικής συνεργασίας, ώστε να επιβεβαιωθεί η προστιθέμενη αξία του κοινωνικού διαλόγου, που επιτρέπει την υπέρβαση των δυσκολιών για τη συνέχιση της ομαλής λειτουργίας», υπογράμμισε.
Πηγή: ΚΥΠΕ