Ούτε βήμα πίσω από τους γιατρούς-Δεν αποκλείουν επ αόριστον απεργία
12:13 - 26 Νοεμβρίου 2024
Σε εξέλιξη βρίσκεται η 48ωρη απεργία των γιατρών του δημοσίου που έχει ως αποτέλεσμα το πάγωμα των δημόσιων νοσηλευτηρίων παγκύπρια. Χειρουργεία, θεραπείες και ραντεβού έχουν αναβληθεί και αναμένεται ο επαναπρογραμματισμός τους, μία ευθύνη που βαραίνει την ΟΚΥπΥ.
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, ανέφερε πως, σήμερα οι συντεχνίες, οι γιατροί, έχουν αναγκαστεί να εφαρμόσουν αυτά που προειδοποίησαν εδώ και μήνες και υπενθύμισε πως κάτι τέτοιο έχει να συμβεί εδώ και αρκετά χρόνια. «Οι γιατροί δεν έχουν σκοπό να απεργούν. Τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια, δεν είναι ότι το καλύτερο και ότι ονειρευόμαστε. Το μοντέλο πάσχει και η πολιτεία αρνείται να ελέγξει αυτό το μοντέλο και τώρα ακούμε για οικονομικά προβλήματα», επεσήμανε ο κ. Κούμας, ενώ διερωτήθηκε, «ποιος έχει την ευθύνη;».
Επιπρόσθετα, σημείωσε πως, οι γιατροί δουλεύουν και πρέπει να πληρώνονται. Δεν ήταν σκοπός μας η απεργία, αλλά μας έχουν αναγκάσει. Από εκεί και πέρα ανέφερε πως, επειδή είναι γιατροί, έγιναν διευθετήσεις ώστε να μην δημιουργηθούν αρκετά προβλήματα με τους ασθενείς, ενώ υπέδειξε πως είναι οι γιατροί που ενδιαφέρονται για τους ασθενείς.
Επιπλέον, ερωτηθείς εάν υπάρχει ενδεχόμενο για επιπρόσθετα απεργιακά μέτρα, ανέφερε πως «όταν αρχίζεις με 48ωρη, όλα τα ενδεχόμενα υπάρχουν», ενώ θέλησε να σημειώσει πως το θέμα δεν είναι τα λεφτά και οι απολαβές των γιατρών, αλλά η επιβίωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων.
Επιπρόσθετα, όπως λέχθηκε από πλευράς γιατρών, αν υπήρχε θέληση, θα υπήρχε τρόπος να επιλυθεί και προσθέτουν πως, «είναι εμφανές ότι όσοι συμμετείχαν σε αυτό το διάλογο προσπαθούν εντέχνως να μετατοπίσουν τις ευθύνες στους γιατρούς, οι οποίοι ανέβαλαν προηγούμενες απεργίες».
Επίσης επανέλαβαν, πως , η απεργία δεν ήταν αυτοσκοπός, αλλά όπως τόνισαν αναγκάστηκαν να προχωρήσουν στα απεργιακά μέτρα.
Πάντως, με την απεργία σε εξέλιξη, πλέον, ο μεγάλος προβληματισμός τώρα είναι η διαχείριση των ασθενών στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, αφού ουσιαστικά θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας και θα εξετάζουν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση, οι οποίοι χρήζουν άμεσης αξιολόγησης και παρεμβάσεων διάσωσης, ενώ περιστατικά κατηγορίας ESI-2 ESI-3 θα διακομίζονται από την υπηρεσία ασθενοφόρων σε ΤΑΕΠ ιδιωτικών νοσηλευτηρίων της επαρχίας από την Υπηρεσία Ασθενοφόρων με ευθύνη και συντονισμό από το Υπουργείο Υγείας.
Νωρίτερα η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη ανέφερε πως ο συντονισμός όλων των προσπαθειών θα γίνεται από το γραφείο επιχειρήσεων στο Υπουργείο Υγείας, ώστε να υπάρχει καλύτερη συντονιστική προσπάθεια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: