Καλύτερο το νέο μοντέλο που προωθείται για τους ΕΟΑ-«Χρειάζεται να γίνουν πολλά»
12:28 - 23 Νοεμβρίου 2024
Υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανέφερε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, κάνοντας λόγο για "αδυναμίες και στρεβλώσεις" ειδικά στους Δήμους, σε δηλώσεις του στο περιθώριο του παγκύπριου σεμιναρίου που διοργανώνει το ΑΚΕΛ στα Λεύκαρα, με τίτλο «Τοπική Αυτοδιοίκηση: Η μεταρρύθμιση επί του εδάφους».
Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών αναφέρεται ότι ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, στις δηλώσεις του σημείωσε πως «υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν όσον αφορά τη μεταρρύθμιση. Στόχος μας ως Υπουργείο Εσωτερικών είναι η ομαλή εφαρμογή της μεταρρύθμισης», είπε, και επεσήμανε πως «έγκαιρα και ενάμιση χρόνο πριν, είχαμε εντοπίσει και είχαμε εκφράσει τους προβληματισμούς μας για στρεβλώσεις και αδυναμίες που υπήρχαν στο νομοθετικό πλαίσιο, ειδικά όσον αφορά τους Δήμους».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έθεσε τις κυριότερες στρεβλώσεις στη μεταρρύθμιση της ΤΑ ο Ιωάννου-«Δρομολογούμε διόρθωσή τους»
Αναφερόμενος στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ), ο Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε πως «για τους νέους Οργανισμούς και για τις Κοινότητες, αναμένεται να υπάρξουν πάρα πολλά οφέλη από τη μεταρρύθμιση. Το νέο μοντέλο σίγουρα είναι καλύτερο από την προηγούμενη κατάσταση πραγμάτων και αυτό μπορεί να το παραδεχτούμε. Χρειάζεται όμως να γίνουν πολλά, ειδικά σε νομοθετικό επίπεδο, αλλά και σε πρακτικό επίπεδο, για να δώσουμε στον κόσμο αυτό που πραγματικά είχαμε υποσχεθεί», ανέφερε.
Θεωρώ, συνέχισε, ότι «όσον αφορά τους Δήμους, έγκαιρα είχαμε εντοπίσει το γεγονός για τον αριθμό των Δήμων. Οι συνενώσεις δεν είχαν γίνει λαμβάνοντας υπόψη οικονομικά, γεωγραφικά και πληθυσμιακά δεδομένα, με αποτέλεσμα να έχουμε Δήμους όπως ο Στρόβολος και η Πάφος, που έχουν ουσιαστικά αποκλειστεί από τη μεταρρύθμιση -δεν έχουν συνενωθεί με άλλους - ή Δήμους που έχουν ενωθεί με μικρές κοινότητες και άρα δεν υπάρχει η κρίσιμη μάζα και οι οικονομίες κλίμακας», είπε ο κ. Ιωάννου.
Επιπλέον, ο υπερβολικός, όπως τον χαρακτήρισε ο Υπουργός, «αριθμός Αντιδημάρχων και το γεγονός ότι δεν έχουν συγκεκριμένο καθηκοντολόγιο, αποτελεί άλλη μια αδυναμία της νομοθεσίας. Θα είμαστε σε επαφή και θα εξετάσουμε όσα εντόπισε και το ΑΚΕΛ και τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα, πρόσθεσε.
"Στο πλαίσιο της πάρα πολύ καλής συνεργασίας με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα και με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, έχουμε την πρόθεση να εισηγηθούμε συγκεκριμένες αλλαγές που θα βελτιώσουν ακόμα περισσότερο τη μεγαλεπήβολη αυτή μεταρρύθμιση», ανέφερε.
Ο κ. Ιωάννου επανέλαβε την πεποίθηση ότι «η συνένωση 46 διαφορετικών Αρχών Αδειοδότησης στους πέντε ΕΟΑ, σε βάθος χρόνου και όταν ξεπεραστούν τα προβλήματα, θα έχει ουσιαστικά αποτελέσματα, όπως και στις Κοινότητες με τη λειτουργία των Συμπλεγμάτων Παροχής Υπηρεσιών. Εκεί όπου παρατηρούνται αδυναμίες και στρεβλώσεις είναι ουσιαστικά στους Δήμους», κατέληξε.
Κατά την ομιλία του, ο υπουργός Εσωτερικών υπέδειξε πως όσον αφορά στους δήμους, «μια από τις σημαντικότερες αδυναμίες είναι η δημιουργία των νέων οντοτήτων και ο αριθμός των νέων Δήμων, που αν και μειωμένος κατά 10, εξακολουθεί να είναι μεγάλος. Δεδομένου ότι οι συνενώσεις δεν έγιναν βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων, τα αναμενόμενα οφέλη της μεταρρύθμισης δεν θα είναι για όλους τους Δήμους στον ίδιο επιδιωκόμενο βαθμό», σημείωσε.
Λιγότερα, συνέχισε, «θα είναι και τα οφέλη σε Δήμους που συνενώθηκαν με μικρές πληθυσμιακά Κοινότητες. Δήμοι όπως η Λευκωσία, όπου συνενώθηκαν τέσσερις μεγάλοι Δήμοι, θα έχουν μεσοπρόθεσμα σημαντικές εξοικονομήσεις, θα πετύχει οικονομία κλίμακας και, κατ’ επέκταση, οι δημότες θα απολαμβάνουν τα πολλαπλά οφέλη της μεταρρύθμισης» είπε.
Σημείωσε πως «το παράδειγμα της Λευκωσίας θα έπρεπε να ισχύει και για τους άλλους Δήμους και ο ιδεατός αριθμός Δήμων είναι κάτι που πρέπει να επεναξιολογηθεί στη βάση γεωγραφικών, πληθυσμιακών και οικονομικών κριτηρίων».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στην αντεπίθεση ο Ιωάννου, απαντά σε ΑΚΕΛ-«Άδικο να αναζητούνται ευθύνες στο ΥΠΕΣ για παραλείψεις άλλων»
Όπως είπε ο Υπουργός Εσωτερικών «μια δεύτερη στρέβλωση στον περί Δήμων Νόμο είναι ο πολύ μεγάλος αριθμός των Αντιδημάρχων, για τους οποίους προβλεπόταν οριζόντιο ποσό αντιμισθίας, την ώρα μάλιστα που δεν καθορίζονται συγκεκριμένα καθήκοντα και αρμοδιότητες. Με δική μας πρωτοβουλία, προχωρήσαμε σε τροποποίηση της πρόνοιας που αφορά την αμοιβή των Αντιδημάρχων, εισάγοντας πληθυσμιακά κριτήρια, ώστε να είναι δικαιότερη η μέθοδος αμοιβής τους», ανέφερε.
Επανέλαβε ότι σύμφωνα με την εκτίμηση του «το ύψος της αντιμισθίας των Αντιδημάρχων παραμένει υψηλό και θα πρέπει να τύχει περαιτέρω επεξεργασίας ο τρόπος καθορισμού της αμοιβής. Επιπρόσθετα, έρχονται στην αντίληψή μας περιστατικά αντιπαράθεσης μεταξύ των Δημάρχων και των Αντιδημάρχων είτε γιατί παραγκωνίζονται οι δεύτεροι είτε γιατί λειτουργούν εκτός του πλαισίου των αρμοδιοτήτων του», σημείωσε.
Πηγή του προβλήματος, εξήγησε ο Υπουργός «είναι στην ουσία ο αριθμός των Αντιδημάρχων που υπάρχει στους πλείστους Δήμους. Θέση της Κυβέρνησης είναι πως 93 συνολικά Αντιδήμαρχοι είναι ένας αδικαιολόγητα μεγάλος αριθμός και πως είναι απαραίτητο αυτός να μειωθεί δραστικά με νομοθετική ρύθμιση που θα ισχύσει από την επόμενη θητεία. Προσωπικά, και προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι επιλογές που επεξεργαζόμαστε, πιστεύω ότι, ιδανικά, θα πρέπει να καταλήξουμε σε έναν μόνο Αντιδήμαρχο ανά Δήμο, ο οποίος φυσικά θα έχει ξεκάθαρα και συγκεκριμένα καθήκοντα και θα ενισχύει το έργο του εκάστοτε Δημάρχου», επεσήμανε.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με το νέο έτος οι αλλαγές ΥΠΕΣ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση-Ξεκαθαρίζονται οι ρόλοι αντιδημάρχων