Αναμένει ολοκληρωμένη πρόταση για αξιολόγηση εκπαιδευτικών η ΟΕΛΜΕΚ
14:56 - 22 Νοεμβρίου 2024
Τη συνολική και ολοκληρωμένη πρόταση του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, αναμένει η ΟΕΛΜΕΚ, όπως αναφέρει σε επιστολή της προς την Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Αθηνά Μιχαηλίδου, σημειώνοντας παράλληλα ότι στην πρόταση θα πρέπει να περιλαμβάνονται όλες οι πτυχές/στάδια της, μαζί με την οικονομική μελέτη για το διδακτικό / διοικητικό χρόνο, ώστε να τοποθετηθεί ολοκληρωμένα.
Η ΟΕΛΜΕΚ δημοσιοποίησε την υπό αναφορά επιστολή την Παρασκευή και τοποθετείται στο τελευταίο ηλεκτρονικό μήνυμα της Υπουργού, με ημερομηνία 25/10/2024, για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.
Η ΟΕΛΜΕΚ αφού παρατηρεί ότι το εν λόγω κείμενο κάθε άλλο παρά αναλυτικό είναι, αφού δεν περιλαμβάνει απαντήσεις στα πλείστα ερωτήματα/ζητήματα που είχε θέσει η Οργάνωση σε επιστολή που είχε παραδώσει στην Υπουργό δια χειρός στις 18/10/24, προσθέτει ότι «προκαλεί έκπληξη, ότι ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί ο διάλογος για το Στάδιο Α', ο οποίος στην ουσία δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, μας αποστείλατε με το ίδιο ηλεκτρονικό μήνυμα τη «γενική (σας) θέση για το Στάδιο Β Ι - Μετά τη μονιμοποίηση».
Η Οργάνωσή επαναλαμβάνει αυτό που, όπως αναφέρει, είχε τονίσει στην προηγούμενη επιστολή της, με ημερ. 18/10/24, ότι «για τη διεξαγωγή ενός παραγωγικού, δημιουργικού και αποτελεσματικού διαλόγου θα πρέπει να κατατεθεί από το ΥΠΑΝ μια συνολική, ολοκληρωμένη πρόταση για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, στην οποία θα περιλαμβάνονται όλες οι πτυχές/στάδια της».
Η ΟΕΛΜΕΚ προσθέτει ότι η Υπουργός Παιδείας σε όλα τα κείμενά της επαναφέρει προτάσεις που η Οργάνωσή είχε απορρίψει στο παρελθόν και δηλώνει «εμφαντικά ότι αν αυτή η νέα προσπάθεια του ΥΠΑΝ αποτελεί το όχημα με το οποίο θα επανέλθουν απαράδεκτες πρόνοιες που υπήρχαν σε προηγούμενα σχέδια, τα οποία η ΟΕΛΜΕΚ και οι εκπαιδευτικοί είχαν απορρίψει στο παρελθόν, θα τα απορρίψουν εκ νέου, αν χρειαστεί».
Συνεχίζει αναφέροντας ότι οποιαδήποτε σκέψη για παράκαμψη του θεσμικού διαλόγου με την ΟΕΛΜΕΚ και για μονομερή προώθηση του θέματος στη Βουλή, όπως αφήνεται να εννοηθεί μέσα από δημόσιες τοποθετήσεις της Υπουργού, μέσω της οποίας θα διαφοροποιηθούν οι όροι αξιολόγησης και εργασίας των εκπαιδευτικών, θα συναντήσει την έντονη αντίδραση της ΟΕΛΜΕΚ. «Επίσης, ξεκαθαρίζουμε ότι δεν θα αποδεχτούμε οποιεσδήποτε προσπάθειες εκβιασμού επί του θέματος, με επίκληση τα Ευρωπαϊκά Ταμεία», αναφέρει στη συνέχεια η ΟΕΛΜΕΚ.
Συμπληρώνει ότι οποιοδήποτε σχέδιο πρέπει να μελετηθεί με τη δέουσα σοβαρότητα, με διαβούλευση χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα για κατάληξη σε συμφωνία.
Ενδεδειγμένη η διαδικασία, απαντά το Υπουργείο
Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) θεωρεί ότι η διαδικασία που ακολουθείται για το Νέο Σύστημα Αξιολόγησης Εκπαιδευτικού είναι η ενδεδειγμένη, και εστιάζει στον στόχο της δυναμικής και συνεχούς συνδιαμόρφωσης της νέας πρότασης, αναφέρει σε απαντητική επιστολή προς την ΟΕΛΜΕΚ η Υπουργός Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου.
Στην απαντητική επιστολή της κ. Μιχαηλίδου την οποία εξασφάλισε το ΚΥΠΕ, σημειώνεται ότι, κατά τη συζήτηση του Σταδίου Α΄ (πριν τη μονιμοποίηση), λήφθηκε υπόψη η πλειονότητα των εισηγήσεων της ΟΕΛΜΕΚ, «ενώ οι υπόλοιπες εισηγήσεις τυγχάνουν περαιτέρω μελέτης, προκειμένου αυτές να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης σε μεταγενέστερο στάδιο, κάτι το οποίο έχει κοινοποιηθεί στην Οργάνωση μέσω αναλυτικού πίνακα».
Η Υπουργός απαντά σε επιστολή της Οργάνωσης των Εκπαιδευτικών προς την ίδια με ημερομηνία 20/11/2024.
Η Υπουργός εκφράζει «έντονο προβληματισμό» για τη θέση της ΟΕΛΜΕΚ ότι δεν αποδέχεται σε αυτή τη φάση τη συμμετοχή στην κατά στάδιο διαβούλευση και διαμόρφωση της πρότασης, αναμένοντας την κατάθεση από μέρους του ΥΠΑΝ μιας ολοκληρωμένης πρότασης, προκειμένου να τοποθετηθεί.
«Θεωρούμε ότι η στάση αυτή δεν είναι παραγωγική και στερεί από την εκπαιδευτική κοινότητα της Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης τη δυνατότητα για ουσιαστική συμμετοχή της στον διάλογο, στη διαμόρφωση του νέου συστήματος και στην κατάληξη σε ένα όσο το δυνατόν κοινά αποδεκτό αποτέλεσμα», προσθέτει η Υπουργός Παιδείας.
Επίσης η κ. Μιχαηλίδου σημειώνει ότι σύμφωνα με το πλαίσιο της διαδικασίας που παρουσιάστηκε και συμφωνήθηκε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς τον περασμένο Σεπτέμβριο, το ΥΠΑΝ «θα συνεχίσει να κοινοποιεί στην ΟΕΛΜΕΚ τα υπό διαμόρφωση κείμενα κατά στάδιο και θα παραμείνει στη διάθεσή της για συζήτηση σε οποιοδήποτε στάδιο και για οποιοδήποτε ζήτημα αφορά το εν λόγω θέμα».
Επισημαίνει «με έμφαση ότι, με τη διαμόρφωση ενός νέου, σύγχρονου συστήματος αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου, το εκπαιδευτικό σύστημα έχει μια μοναδική ευκαιρία να ξεφύγει από αναχρονιστικές πρακτικές και αντιλήψεις και, κυρίως, να γίνει πιο αποτελεσματικό, προς όφελος των μαθητών και μαθητριών».
Εκφράζει επίσης την ελπίδα ότι η ευκαιρία αυτή δεν θα χαθεί, λόγω σκοπιμοτήτων, επισημαίνοντας ότι μηνύματα που λαμβάνει από τη βάση των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων είναι πραγματικά πολύ ενθαρρυντικά «και είμαι αισιόδοξη ότι θα κατατεθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που θα ανταποκρίνεται στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής».
Η ΥΠΑΝ αναφέρει επίσης πως όλοι οι εκπαιδευτικοί φορείς αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα για τη διαμόρφωση ενός νέου, σύγχρονου, δίκαιου και αξιοκρατικού τρόπου αξιολόγησης του εκπαιδευτικού και του εκπαιδευτικού έργου, σημειώνοντας πως η προσπάθεια, «η οποία εκκρεμεί εδώ και πολλά χρόνια, αποτελεί αίτημα όχι μόνο του ίδιου του εκπαιδευτικού κόσμου αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας της Κύπρου».
Στις διαδικασίες για τη διαμόρφωση ενός νέου συστήματος αξιολόγησης, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις έχουν κληθεί, ως σημαντικοί συνεργάτες, να συνεισφέρουν σε κάθε στάδιο, μέσω ενός δομημένου και ουσιαστικού διαλόγου, καταλήγει.
Πηγή: ΚΥΠΕ