Παγκόσμια ανησυχία για την κλιμάκωση στο Ουκρανικό-Έκτακτη συνεδρία του ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ και η Ουκρανία θα πραγματοποιήσουν έκτακτη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα, λόγω της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία με νέο τύπο βαλλιστικού πυραύλου χθες, Πέμπτη 21/11 στη Ντνίπρο.

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο πρεσβευτών την Τρίτη 26/11 και θα γίνει μετά από αίτημα του Κιέβου, σύμφωνα με αξιωματούχους που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Το συμβούλιο, που σχηματίστηκε τον Ιούλιο του 2023, είναι ένα κοινό όργανο μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας -η οποία επιθυμεί να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία- και λειτουργεί επίσης ως «μηχανισμός διαβούλευσης για την κρίση».

Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος της βορειοατλαντικής συμμαχίας, σημείωσε πως η χρήση ενός νέου τύπου βαλλιστικού πυραύλου από τη Ρωσία χθες στην Ουκρανία «δεν θα αλλάξει την πορεία της σύγκρουσης ούτε θα αποτρέψει» την υποστήριξη του ΝΑΤΟ προς το Κίεβο.

Ο Farah Dakhlallah είπε ότι η Ρωσία προσπαθεί να «τρομοκρατήσει» αμάχους και να εκφοβίσει τους συμμάχους της Ουκρανίας χρησιμοποιώντας τον βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς.

«Η ανάπτυξη αυτής της ικανότητας ούτε θα αλλάξει την πορεία της σύγκρουσης ούτε θα αποτρέψει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ από το να υποστηρίξουν την Ουκρανία», ανέφερε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το BBC.

Εξάλλου, το πλήγμα στο Ντνίπρο συνοδεύτηκε από το διάγγελμα του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, που εγείρει έντονες ανησυχίες για την εξέλιξη του πολέμου.

Η δοκιμή του συγκεκριμένου πυραύλου, όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος, και η ταχύτητα με την οποία κλιμακώνεται η ένταση στην περιοχή, ενισχύουν τους φόβους για περαιτέρω κλιμάκωση με παγκόσμιες προεκτάσεις. Η άγνοια της Δύσης για τα χαρακτηριστικά αυτού του υπερηχητικού όπλου και η απειλητική ρητορική του Πούτιν ενισχύουν την αίσθηση αβεβαιότητας και τις διπλωματικές πιέσεις.

Με τα λίγα που γνωρίζουμε για το οπλοστάσιο της Ρωσίας οι πύραυλοι Oreshnik είναι ένα από τα εξελιγμένα πυραυλικά συστήματα που έχει αναπτύξει η Μόσχα τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι συγκεκριμένοι πύραυλοι ανήκουν στους νέας γενιάς μεγάλου βεληνεκούς, αλλά όχι και στην κατηγορία των διηπειρωτικών, όπως ανακοινώθηκε από την πλευρά του Κιέβου επίσημα πριν από λίγες ώρες.

Η τοποθέτηση μάλιστα του Ουκρανού Προέδρου, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, στο ημερήσιο μήνυμά του έφερε και δυτικές αντιδράσεις αναλυτών (κυρίως) οι οποίοι σημείωσαν πως ο πύραυλος με τις πολλαπλές κεφαλές που χθες τα ξημερώματα έπληξε το Ντνίπρο δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία συστημάτων.

Οι Oreshnik παρά ταύτα αποτελούν ένα από τα όπλα, για τα οποία η Δύση δεν έχει σήμερα γνώση των χαρακτηριστικών και της δυναμικής τους. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, και μεταδίδουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, οι συγκεκριμένοι πύραυλοι έχουν ως βασικό πλεονέκτημα την ταχύτητα με την οποία πλήττουν τους στόχους τους κατά την κάθοδο.

Αναλυτικότερα οι Oreshnik αναπτύσσουν 2 έως 3 χιλιόμετρα ταχύτητα το δευτερόλεπτο, κάτι το οποίο πρακτικά τους καθιστά πέρα από υπερηχητικούς και «αόρατους» στα συστήματα αεράμυνας, που έχει σήμερα αναπτύξει το Κίεβο κυρίως γύρω από τα μεγάλα αστικά κέντρα και τις βασικές ενεργειακές του μονάδες. Οι Oreshnik ανήκουν δεδομένα στην «οικογένεια» των υπερηχητικών όπλων καθώς επί της ουσίας χτυπούν με ταχύτητα που ξεπερνά τα 10.800 χλμ/ώρα και υπάγονται στην κατηγορία που περιλαμβάνει πυραύλους που κινούνται με ταχύτητες από 6.100 χλμ/ώρα μέχρι και 12.300 χλμ/ώρα.

Οι Oreshnik έχουν επίσης την δυνατότητα πολλαπλών κεφαλών και δεν είναι διηπειρωτικοί αλλά μεγάλου βεληνεκούς καθώς διανύουν απόσταση όχι μεγαλύτερη από 900 χιλιόμετρα. Αυτό που είναι επίσης δεδομένο με βάση τα λεγόμενα του Πούτιν είναι πως το πλήγμα στο Ντνίπρο είναι το πρώτο που η Ρωσία επιχειρεί με το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα.

Για την ακρίβεια ο Βλαντίμιρ Πούτιν το χαρακτήρισε «δοκιμή», κάτι το οποίο αποτελεί και την πιο ανησυχητική από τις εξελίξεις των τελευταίων 5 ημερών. Εάν η Ρωσία έχει λάβει την απόφαση να απαντήσει στα χτυπήματα με δυτικούς βαλλιστικούς στα εδάφη της ακόμη και χρησιμοποιώντας όπλα υπό δοκιμή, τότε η κλιμάκωση πιθανότατα θα έχει διαστάσεις που σήμερα η Δύση και το Κίεβο δεν δείχνουν να έχουν υπολογίσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Χάος σε πόλη της Τζαμάικα-Αστυνομικός σκότωσε αρχηγό συμμορίας, ξέσπασαν βίαια επεισόδια
Δεκατέσσερις συλλήψεις στην Τουρκία για την τραγωδία στο χιονοδρομικό κέντρο
ΒΙΝΤΕΟ: Μαζικές συγκεντρώσεις φοιτητών στη Σερβία–Αντιδιαδηλώσεις οργανώνει ο πρόεδρος Βούτσιτς
Αυτές είναι οι Ισραηλινές που θα απελευθερώσει η Χαμάς το Σάββατο (pics)
Ισόβια σε 54χρονη Γαλλίδα που βασάνιζε τη 13χρονη κόρη της και την άφησε να πεθάνει από την πείνα
Ο Τραμπ απέσυρε την ασφάλεια του Φάουτσι-«Έχει βγάλει πολλά λεφτά, αν θέλει να του συστήσω εταιρείες σεκιούριτι»
Η Meta θα δαπανήσει 65 δισ. δολάρια για την τεχνητή νοημοσύνη-Μεγάλες επενδύσεις εντός του 2025
Άρχισαν οι απελάσεις από τον Τραμπ-Αλυσοδεμένοι μετανάστες έφυγαν με στρατιωτικό αεροσκάφος
Ποινή 30 ετών στον άνδρα που είχε επιχειρήσει να δολοφονήσει δύο ανθρώπους έξω από το Charlie Hebdo
Πούτιν: Αν δεν είχαν κλέψει τη νίκη από τον Τραμπ το 2020 ίσως να μην ξεκινούσε πόλεμος στην Ουκρανία