Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι εμπειρογνώμονες-Η Μεσόγειος θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο

Η Μεσόγειος θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο επεσήμαναν,κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, δύο εμπειρογνώμονες στην COP29.

Οι ξηρασίες, οι βίαιες βροχοπτώσεις, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και η ρύπανση θα επηρεάζουν όλο και περισσότερο τη λεκάνη της Μεσογείου, η οποία θερμαίνεται 20% ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο.

Στην επισήμανση αυτή προέβησαν στην COP29 στο Αζερμπαϊτζάν, οι εμπειρογνώμονες Πιέρο Λιονέλο, από το Πανεπιστήμιο του Σαλέντο, και ο σύμβουλος για το κλίμα και την αγροτική ανάπτυξη, Άμπντελ Μονέμ, παρουσιάζοντας δύο εκθέσεις, για τις οποίες συντόνισαν τις συνεισφορές πενήντα πέντε επιστημόνων από δεκαεπτά χώρες, έπειτα από πρόσκληση της Ένωσης για τη Μεσόγειο, δηλαδή της Διάσκεψης της Ευρωπαϊκής Ενωσης με 16 χώρες της λεκάνης της Μεσογείου.

Αναφερόμενη στα βασικά συμπεράσματα των δύο αυτών εκθέσεων η γαλλική εφημερίδα Le Monde υπογραμμίζει ότι κρούουν δυνατά τον κώδωνα του κινδύνου για την λεκάνη της Μεσογείου, και τα 540 εκατομμύρια ανθρώπων της περιοχής της, σημειώνοντας ότι αν δεν υπάρξει μείωση των λεγομένων αερίων του θερμοκηπίου, ικανή να περιορίσει στον 1,5 βαθμό Κελσίου τη μέση αύξηση της θερμοκρασίας κατά τις επόμενες δυο δεκαετίες, τότε θεωρούμενα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι πρόσφατες «αποκαλυπτικές βροχοπτώσεις» στην περιοχή της Βαλένθια της Ισπανίας, θα πυκνώνουν όλο και περισσότερο.

Ταυτόχρονα οι δύο εμπειρογνώμονες προβλέπουν ότι θα απειληθούν από πλημμύρες βασικά έργα υποδομής στην ευρωπαΐκή Μεσόγειο, μεταξύ των οποίων τα αεροδρόμια της Κέρκυρας στην Ελλάδα, καθώς και της Βενετίας και της Πίζας στην Ιταλία.

Οι δύο επιστήμονες κάνουν επίσης λόγο για γενική περιβαλλοντική επιδείνωση στη λεκάνη της Μεσογείου επισημαίνοντας ότι λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας θα σημειωθούν εκτεταμένες ξηρασίες και μείωση των αποθεμάτων γλυκού νερού.

Αναφέρονται, επίσης, στα πλαστικά απόβλητα, σημειώνοντας πως είναι το 100% των επιπλεόντων και το 50% των βυθισμένων. Σημειώνουν, ακόμη, ότι κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στη Μεσόγειο κατά 40% και ότι το 15% ήταν μακράς διαρκείας. Κάτι που έχει μεταξύ άλλων ως αποτέλεσμα τον θάνατο κοραλλιών, σφουγγαριών, μαλακίων, εχινοδέρμων κ.α. αλλά και τον πολλαπλασιασμό των μεδουσών.

Σημαντικές είναι τέλος οι επιπτώσεις και στον τομέα της αγροτικής παραγωγής, όπου ήδη παρατηρούνται προβλήματα στις ελιές, στα σταφύλια, στα σιτηρά, στα φρούτα και στα λαχανικά. Κάτι, που όπως αναφέρουν οι δύο επιστήμονες, θα έχει επιπτώσεις στον τομέα της επισιτιστικής ασφαλείας των κατοίκων της Μεσογείου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κύπριος αστυνομικός πυροβόλησε καταλάθος 60χρονο στο μάτι-Είχαν πάει για κυνήγι στην Ελλάδα
Μαρτυρίες για το ατύχημα στο χιονοδρομικό κέντρο της Ισπανίας-«Είδα 60 άτομα να πέφτουν»
Όταν η Ιβάνκα Τραμπ αναζητείτο από την αστυνομία-Η θυελλώδης πορεία της
Συνελήφθη 35χρονος που καταζητείτο για κλοπή στην επαρχία Αμμοχώστου
Απειλές από Νετανιάχου-«Το Ισραήλ δεν θα εφαρμόσει την συμφωνία μέχρι να λάβει τον κατάλογο των ομήρων»
Καταζητείται ο 21χρονος Ιωάννης για ληστεία στη Λεμεσό (pic)
Το Ισραήλ θα απελευθερώσει περισσότερους των 1890 Παλαιστίνιους κρατούμενους
BINTEO: Καρέ καρέ η στιγμή της επίθεσης με μαχαίρι κατά του πλήθους στο Τελ Αβίβ
Εντόπισαν είκοσι κιλά κάνναβης στο αεροδρόμιο Λάρνακας-Συνελήφθη 46χρονος
ΥΠΑΜ: Η θυσία των ηρώων της Κύπρου μας καλεί να συνεχίσουμε τον αγώνα για τερματισμό της κατοχής