Ν. Χριστοδουλίδης για προσφυγικούς συνοικισμούς: Eγινε η μεγαλύτερη στεγαστική παρέμβαση από το κράτος

Μόνο με τη λύση του Κυπριακού θα λυθούν οριστικά τα προβλήματα των προσφύγων, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, απαντώντας σε ερωτήσεις του κοινού σε εκδήλωση με θέμα τον διάλογο για τη Δημοκρατία, που συνδιοργάνωσαν την Τετάρτη το πρωί το Γραφείο του Επιτρόπου του Πολίτη και το ερευνητικό κέντρο CARDET, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σε σχόλιο συμμετέχουσας στην εκδήλωση ότι οι πρόσφυγες προσεγγίζονται από Τούρκους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης για να πουλήσουν τη γη τους στα κατεχόμενα και ερωτηθείς κατά πόσον κόσμος που έχει ανάγκη τα χρήματα θα θεωρηθεί «προδότης» αν πουλήσει την περιουσία του, ο Πρόεδρος απάντησε ότι το δικαίωμα στην περιουσία είναι ατομικό και «κανένα κράτος δεν θα σας πει κάτι αν αποφασίσετε να το κάνετε».

Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση, τους τελευταίους 20 μήνες, άγγιξε ένα χρόνιο πρόβλημα των προσφύγων, αυτό των προσφυγικών συνοικισμών, σημειώνοντας ότι έγινε η μεγαλύτερη στεγαστική παρέμβαση από το κράτος σε αυτό το θέμα. Ακόμη αναφέρθηκε και στα κριτήρια αξιολόγησης που προωθούνται για τη διανομή των τουρκοκυπριακών περιουσιών.

«Ό,τι και να κάνει η πολιτεία, δηλαδή την ελάχιστη υποχρέωση που έχει απέναντι στους πρόσφυγες, τίποτα δεν θα μπορεί να πληρώσει την ανώμαλη κατάσταση πραγμάτων που ζούμε. Το μόνο είναι να λύσουμε το Κυπριακό», είπε, σημειώνοντας ότι αυτό δεν αποτελεί, ωστόσο, δικαιολογία για να μη γίνουν πράγματα.

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι κατά τη διακυβέρνησή του πρώτη φορά έγιναν τόσα βήματα αναφορικά με τον σφετερισμό περιουσιών στις κατεχόμενες περιοχές.

Διάλογος για τη Δημοκρατία

Ο Πρόεδρος, στον σύντομο χαιρετισμό του στην εκδήλωση, είπε ότι στόχος αυτών των ημερίδων είναι να αντιμετωπιστεί η κρίση αξιοπιστίας απέναντι στους θεσμούς. Είναι «στρατηγική επιδίωξη το άνοιγμα της πολιτείας προς την κοινωνία και τους πολίτες», σημείωσε, για την προώθηση της άμεσης επικοινωνίας και την ενίσχυση της συμμετοχικότητας των πολιτών.

«Η Κύπρος είναι οι πολίτες της» είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι αυτό δεν είναι σύνθημα, αλλά πολιτική βούληση, να δίνεται προτεραιότητα στη δημοκρατική συμμετοχικότητα και στην ενεργό πολιτότητα. Επεσήμανε ότι επιθυμεί να είναι η πολιτική κληρονομιά της διακυβέρνησής του η ενεργότερη συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

«Θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να φέρουμε τον πολίτη και την εξουσία όσο γίνεται πιο κοντά. Γνωρίζουμε ότι ως πολιτεία είναι καθήκον μας να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Δεν πρέπει να πείσουμε τους νέους να ασχοληθούν, πρέπει να τους κερδίσουμε να εμπιστευτούν τους θεσμούς του κράτους», σημείωσε.

Ανέφερε, ακόμα, ότι η ενεργότερη συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων εμπεδώνει το αίσθημα διαφάνειας. Γι’ αυτό, είπε, η Κυβέρνηση προχώρησε με τη δημιουργία των ιστοσελίδων «έκφραcy», «φωνή του πολίτη», «διακυβέρνηση», σημειώνοντας ότι η λογοδοσία πρέπει να φαίνεται στην πράξη.

Απαντώντας σε ερώτηση μαθητή για το πώς αξιοποιούνται οι εισηγήσεις των μαθητών είπε ότι το πρώτο ζήτημα που χειρίστηκαν όταν ανέλαβαν τη διακυβέρνηση ήταν τα τετράμηνα. Η Κυβέρνηση, επίσης ,άλλαξε 43 αναλυτικά προγράμματα, ακούγοντας τα παράπονα των μαθητών για την αυξημένη ύλη. Σημείωσε, ακόμα, την έναρξη της συζήτησης για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 και για την αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους.

Στήριξη τρίτης ηλικίας

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει στρατηγική για την τρίτη ηλικία. Σημείωσε, ωστόσο, τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση, αναφέροντας την πρόσφατη αύξηση του επιδόματος για τις στέγες ηλικιωμένων από €650 σε €1300 και την ένταξη των χαμηλοσυνταξιούχων στην ειδική κατηγορία για τον ηλεκτρισμό.

Αξιολόγηση εκπαιδευτικών, ένταξη μαθητών με αναπηρίες

Σε σχόλιο συμμετέχουσας ότι εκπαιδευτικοί επιλέγουν να μη διδάσκουν συγκεκριμένα θέματα της διδακτέας ύλης για κάποια «αμφιλεγόμενα» θέματα, ο Πρόεδρος είπε ότι «θα προχωρήσουμε με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, που θα περιλαμβάνει και αξιολόγηση και από τους μαθητές». Όπως σημείωσε, μπορεί να υπάρχει αντίδραση σε συντεχνιακό επίπεδο, «αλλά θα προχωρήσουμε κι αν χρειαστεί θα συγκρουστούμε. Δεν γίνεται να αποφεύγεται η αξιολόγηση».

Σχολιάζοντας διαπίστωση άλλης συμμετέχουσας ότι η εκδήλωση για τη συμμετοχική δημοκρατία δεν περιλαμβάνει νοηματική και αποκλείει συμπολίτες με ακουστική αναπηρία, αλλά και σε άλλα σχόλια για τις ελλείψεις στην ένταξη μαθητών με αναπηρίες, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αποδέχτηκε την κριτική, λέγοντας ότι «έπρεπε να είχε κάποιον για νοηματική» και ότι «σε θέματα αναπηρίας είμαστε πίσω. Δεν είμαστε περήφανοι ως χώρα», ανέφερε, σημειώνοντας ότι έχει ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση για το θέμα και ότι είναι υποχρέωσή μας να προσφέρουμε σε όλα τα παιδιά τις ίδιες ευκαιρίες.

Κάμερες και οδική ασφάλεια

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στον τραγικό χαμό των τεσσάρων νεαρών σε πρόσφατα δυστυχήματα, σημειώνοντας ότι πρέπει να χτίσουμε κουλτούρα για οδική ασφάλεια.

Σχολιάζοντας άλλη ερώτηση σχετικά με τα αυξημένα πρόστιμα από το σύστημα φωτοεπισήμανσης, ο Πρόεδρος συνέδεσε τα δύο και είπε ότι «ήρθε κόσμος και σε εμένα για μείωση προστίμων. Να αποφασίσουμε τι θέλουμε. Το πιο σημαντικό είναι να χτίσουμε κουλτούρα οδικής ασφάλειας».

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι οι κάμερες δεν είναι η μόνη λύση. «Αστυνόμευση, οδική συνείδηση, κουλτούρα, οικογένεια. Να δουλέψουμε όλοι μαζί για να το αντιμετωπίσουμε», είπε.

Αξιοπρεπής εργασία σε περιβάλλον ανάπτυξης και ακρίβειας

Απαντώντας, τέλος, σε άλλες ερωτήσεις αναφορικά την ανάπτυξη στη Λάρνακα που οδηγεί σε αύξηση των ενοικίων αλλά και σε ερωτήσεις για το δικαίωμα σε αξιοπρεπή εργασία, ο Πρόεδρος είπε ότι θέλουμε την ανάπτυξη, αλλά το μεγάλο στοίχημα είναι να μπορούν οι Κύπριοι να απασχολούνται στις ξένες εταιρείες που επενδύουν στην Κύπρο και να έχουν αυξημένα εισοδήματα. «Οι εταιρείες που επένδυσαν στον τομέα της τεχνολογίας φέρνουν προσωπικό από εξωτερικό γιατί δεν βρίσκουν Κύπριους να ασχοληθούν», είπε, υπογραμμίζοντας τη σημασία του επαγγελματικού προσανατολισμού στα σχολεία.

Είπε, ακόμα, ότι το Υπουργείο Εσωτερικών αφουγκράστηκε τις ανάγκες στέγασης των πολιτών και προκήρυξε 8 στεγαστικά σχέδια. "Θα βάλουμε κι άλλα λεφτά αρχές του χρόνου, επειδή υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση", πρόσθεσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης