Δικαιωμένη η πλευρά της Βουλής για το Πόθεν Έσχες των Εισαγγελέων-«Προάγεται η διαφάνεια και η λογοδοσία»
11:53 - 20 Νοεμβρίου 2024
Πλήρως ικανοποιημένη είναι η πλευρά της Βουλής που υποστήριξε ενώπιον του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου πως ο Νόμος του Πόθεν Έσχες, με τον οποίο θα πρέπει να συμμορφωθεί ο Γενικός και Βοηθός Εισαγγελέας, σε σχέση με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που απέρριψε τις θέσεις του Γενικού Εισαγγελέα και κατ’ επέκταση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Το Ανώτατο, πέραν του ότι υπέδειξε πως ο Γενικός και Βοηθός Εισαγγελέας δεν εμπίπτουν στη δικαστική εξουσία, ώστε να εξαιρεθούν από το Πόθεν Έσχες, απέρριψε τα περί πλήγματος της ανεξαρτησίας του θεσμού που προέβαλε η πλευρά του Γενικού Εισαγγελέα. Μάλιστα, υπέδειξε πως ο Νόμος προσθέτει εχέγγυα για τη διασφάλιση της ακεραιότητας του θεσμού.
Σε αυτό το σημείο της απόφασης στάθηκε και ο εκ των δικηγόρων της Βουλής, Κωνσταντίνος Κληρίδης, ο οποίος σε δηλώσεις του μετά την απόφαση ανέφερε ότι «μόλις ακούσαμε την απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου για το θέμα του Πόθεν Έσχες του Γενικού Εισαγγελέα. Έκρινε με την απόφασή του ότι ο Νόμος είναι Συνταγματικός».
Όπως τόνισε, «ήταν μια δύσκολη υπόθεση, υπήρχαν επιχειρήματα κι από τις δύο πλευρές, όμως κατέληξε το Δικαστήριο -και διαβάζω από την απόφαση- ότι προάγεται η διαφάνεια και η λογοδοσία και θεσμοθετείται ένα πρόσθετο εχέγγυο προς την περαιτέρω διασφάλιση της ακεραιότητας του θεσμού του Γενικού Εισαγγελέα. Ενισχύει την αναγκαία εμπιστοσύνη του θεσμού».
Περαιτέρω σχολίασε ότι «από το λεκτικό της απόφασης είναι ξεκάθαρο και θεωρούμε όλοι ότι είναι σωστό».
Κληθείς να τοποθετηθεί επί του τι έκρινε συνταγματικό το Δικαστήριο, υπέδειξε πως «έκρινε ότι δεν υπάρχει καμία παραβίαση στη διάκριση των εξουσιών και πως ενήργησαν στο πλαίσιο των εξουσιών της Βουλής».
Τη Βουλή εκπροσώπησε το δικηγορικό γραφείο του Χρίστου Κληρίδη, ενώ την πλευρά του Προέδρου και του Γενικού Εισαγγελέα ο Πόλυς Πολυβίου και ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: