Επικίνδυνη κλιμάκωση και συναγερμός στην Ουκρανία-Κλείνουν πρεσβείες υπό τον φόβο επίθεσης
10:39 - 20 Νοεμβρίου 2024
Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία με την κυβέρνηση Μπάιντεν να αλλάζει για μία ακόμη φορά τις ισορροπίες δίνοντας για πρώτη φορά το πράσινο φως για την αποστολή ναρκών κατά προσωπικού στο Κίεβο.
Πρόκειται για τη δεύτερη αλλαγή πολιτικής μέσα σε λίγα 24ωρα καθώς νωρίτερα η Ουάσινγκτον έδωσε στο Κίεβο την άδεια να βάλλει με αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς κατά ρωσικών στόχων. Απόφαση που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Μόσχας και οδήγησε σε επικαιροποίηση του πυρηνικού της δόγματος.
Αποκαλυπτικό του κλίματος που υπάρχει είναι επίσης και το γεγονός ότι η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο ανακοίνωσε ότι κλείνει την Τετάρτη (20/11) καθώς υπάρχουν «συγκεκριμένες πληροφορίες για πιθανή σημαντική αεροπορική επίθεση στις 20 Νοεμβρίου».
Λίγο αργότερα έκλεισε και η Πρεσβεία της Ελλάδα, ενώ αναμένεται να πάρουν και σειρά και άλλες.
Οι εξελίξεις αυτές γίνονται υπό στο βλέμμα της Δύσης και της Ευρώπης η οποία αγωνιά για την τροπή που μπορεί να πάρουν οι εξελίξεις ειδικά μετά από το πρώτο χτύπημα από την Ουκρανία κατά στόχων σε ρωσικό έδαφος με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS την Τρίτη (19/11) με τη Μόσχα να υπόσχεται αντίποινα.
Η Μόσχα δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η χρήση των ATACMS, των πιο μεγάλου βεληνεκούς πυραύλων που έχει παράσχει η Ουάσινγκτον στην Ουκρανία, ήταν ένα σαφές μήνυμα ότι η Δύση ήθελε να κλιμακώσει τη σύγκρουση.
Το χτύπημα γέννησε επίσης νέους φόβους για αντίποινα αν και ο υβριδικός πόλεμος, ένα χαοτικό εργαλείο σύγκρουσης που θολώνει τα σύνορα και διευρύνει το πεδίο εφαρμογής ενός μετώπου.
Σύμφωνα με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, «στις 03:25 τα ξημερώματα της Τρίτης» (τοπική ώρα· 02:25 ώρα Κύπρου), «ο εχθρός έπληξε εγκατάσταση στην περιφέρεια Μπριάνσκ», όχι μακριά από τα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, με «τακτικούς πυραύλους ATACMS». Πέντε καταστράφηκαν κι έκτος υπέστη ζημιά από τη ρωσική αντιαεροπορική άμυνα.
Στόχος φαίνεται πως ήταν αποθήκη πυρομαχικών και πυραύλων.
Η εκτόξευση των πυραύλων επιβεβαιώθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο από Ουκρανό αξιωματούχο ο οποίος εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, πάντως ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους Βολοντίμιρ Ζελένσκι περιορίστηκε να πει πως η χώρα του διαθέτει τέτοιους πυραύλους και θα «τους χρησιμοποιήσει».
Σαν αποτέλεσμα, η Ρωσία απείλησε την Τρίτη ότι θα υπάρξει η «προσήκουσα» ανταπόδοση της επίθεσης που εξαπέλυσε η Ουκρανία, αναφερόμενη σε πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων.
Οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία καταδίκασαν τη ρητορική της Μόσχας, στηλιτεύοντας την «ανεύθυνη» συμπεριφορά της.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρίι Σουμπίχα από την πλευρά του κάλεσε να επιδειχθεί «ψυχραιμία» όσον αφορά την αναθεώρηση του ρωσικού πυρηνικού δόγματος και κανένας να μην «παραδοθεί στον φόβο».
«Το αναθεωρημένο πυρηνικό δόγμα τους και ρητορική τους για τη χρήση πυρηνικών όπλων δεν είναι τίποτα περισσότερο από εκβιασμός», είπε ο κ. Σουμπίχα ενώπιον επιτροπής του αμερικανικού Κογκρέσου.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανέφερε πως συνεχίζει να «επιτηρεί» την κατάσταση, προσθέτοντας πως «τίποτε δεν υποδεικνύει ότι η Ρωσία προετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο στην Ουκρανία».
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατήγγειλε την «κλιμάκωση» στη στάση της Ρωσίας και απαίτησε να επιδειχθεί «λογική». «Έχει ευθύνες ως κράτος-μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών», είπε ο κ. Μακρόν σε δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο της G20 στο Ρίο ντε Ζανέιρο.
Σημείωσε ακόμη πως κάλεσε τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να ρίξει «όλο του το βάρος», να ασκήσει «πίεση», να αξιοποιήσει «τη δυνατότητά του να διαπραγματευτεί» ώστε ο Βλαντίμιρ Πούτιν να «σταματήσει τις επιθέσεις».
Για «ανεύθυνη ρητορική» μίλησαν επίσης ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ και ο απερχόμενος επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ.
Πυρά της Μόσχας κατά των ΗΠΑ
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ από την πλευρά του κατηγόρησε τους Αμερικανούς ότι βοήθησαν τον ουκρανικό στρατό στα πλήγματά του εναντίον της παραμεθόριας ρωσικής περιφέρειας Μπριάνσκ.
Τον Σεπτέμβριο, ο πρόεδρος Πούτιν προειδοποίησε πως εάν η Ουκρανία χρησιμοποιούσε στο ρωσικό έδαφος πυραύλους δυτικής κατασκευής, αυτό θα σήμαινε πως «οι χώρες του NATO βρίσκονται σε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας».
Ο Ρώσος πρόεδρος δεν έχει ακόμη εκφραστεί δημόσια για την ουκρανική επίθεση χθες το πρωί η οποία, σύμφωνα με τη Μόσχα, στοχοποίησε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Ο κ. Λαβρόφ από την πλευρά του έκρινε, στο περιθώριο της G20 στο Ρίο, πως αυτό στέλνει το «μήνυμα» ότι η Ουκρανία και οι δυτικές χώρες «θέλουν κλιμάκωση». «Πρόκειται για νέα φάση του πολέμου της Δύσης εναντίον της Ρωσίας και κατά συνέπεια, θα αντιδράσουμε», πέταξε.
Τόνισε πως οι πύραυλοι ακριβείας που προμήθευσαν οι ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από το Κίεβο «χωρίς τη βοήθεια αμερικανών ειδικών και εκπαιδευτών».
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ κάλεσε τους Δυτικούς να «διαβάσουν ολόκληρο» το νέο ρωσικό δόγμα για τη χρήση πυρηνικών όπλων, που επισημοποίησε χθες ο πρόεδρος Πούτιν και διευρύνει την πιθανότητα καταφυγής σε πυρηνικά όπλα σε περίπτωση «μαζικής» επίθεσης από χώρα χωρίς πυρηνικό οπλοστάσιο αλλά υποστηριζόμενη από πυρηνική δύναμη. Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως πρόκειται για αναφορά στην Ουκρανία και στις ΗΠΑ.
«Πρόκειται για νέα επίδειξη της ανεύθυνης ρητορικής που επιδεικνύει η Ρωσία εδώ και δυο χρόνια», ήταν η αντίδραση εκπροσώπου του Λευκού Οίκου στην Ουάσιγκτον.
Σημειώνεται πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει επισείσει επανειλημμένα την απειλή καταφυγής στα πυρηνικά όπλα από το ξέσπασμα του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του 2022.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: