Άνοιξε η αυλαία για τoυς πυραύλους ATACMS στη Ρωσία–Πυρηνικό Casus belli από Κρεμλίνο

Με πυρηνική ανταπόδοση απειλεί η Ρωσία την Ουκρανία και όχι μόνο, μετά το πλήγμα που δέχτηκε από τους ATACMS κατόπιν αμερικανικής άδειας της κυβέρνησης Τζο Μπάιντεν.

Ενώ η Ουάσινγκτον τα τελευταία 24ωρα ασχολείται με τις κατηγορίες περί σεξουαλικών εγκλημάτων του επερχόμενου υπουργού Οικονομικών, Ματ Γκάετς, στο ουκρανικό μέτωπο οι εξελίξεις είναι δραματικές, με την Ρωσία να αναβαθμίζει το πυρηνικό της δόγμα μετά το πλήγμα που δέχτηκε με αμερικανικούς ATACMS από τον Ουκρανικό Στρατό.

Την Τρίτη 19 Νοεμβρίου, ο στρατός της Ουκρανίας έπληξε για πρώτη φορά τη Ρωσία με τους περίφημους βαλλιστικούς πυραύλους ATACMS των ΗΠΑ, λίγες μέρες αφότου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έδωσε το πράσινο φως για κλιμάκωση.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε τις πρώτες πρωϊνές ώρες πλήττοντας μια αποθήκη πυρομαχικών στην περιοχή Μπριάνσκ της νοτιοδυτικής Ρωσίας. Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι το Κίεβο χρησιμοποίησε έξι βαλλιστικούς πυραύλους ATACMS.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η Ουκρανία χτυπάει με drones περιφέρειες της Ρωσίας-Xρησιμοποίησε πυραύλους ATACMS

Βέβαια, όπως αναφέρουν αμερικανικά ΜΜΕ, ακόμα κι αν η Ουκρανία είναι σε θέση να βλάψει την ικανότητα της Ρωσίας να διεξάγει πόλεμο, οι ουκρανικές δυνάμεις μειονεκτούν δραματικά σε ισχύ και δύναμη πυρός έναντι του ισχυρότερου ρωσικού στρατού. «Η ρωσική αποτελεσματικότητα κατά των πυραύλων ATACMS πιθανότατα θα αυξηθεί, έστω και αργά, κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, καθώς η Ρωσία εκπαιδεύει πληρώματα αεράμυνας για την αντιμετώπιση της απειλής», σύμφωνα με έκθεση του Ατλαντικού Συμβουλίου, αμερικανικής δεξαμενής σκέψης.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι η επίθεση σημειώθηκε την ίδια μέρα που ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, επικαιροποίησε το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, καθιστώντας το πιο «ευαίσθητο» ενόψει της αμερικανικής κλιμάκωσης.

Ειδικότερα, το Κρεμλίνο δήλωσε για πρώτη φορά ότι θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα όχι μόνο ως απάντηση σε μια επίθεση που απειλούσε την επιβίωσή της, αλλά και ως απάντηση σε οποιαδήποτε επίθεση που αποτελούσε μια «κρίσιμη απειλή» για την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα. Σημειώνεται ότι η επίθεση της Τρίτης, ήταν ακριβώς αυτό, καθώς βαλλιστικοί πύραυλοι αμερικανικής κατασκευής έπληξαν ρωσικά όπλα οπλοστάσια.

Επίσης, για πρώτη φορά, διακήρυξε το δικαίωμα χρήσης πυρηνικών όπλων εναντίον ενός κράτους που κατέχει μόνο συμβατικά όπλα, στην περίπτωση που υποστηρίζεται από μια πυρηνική δύναμη. Η Ουκρανία, υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία –τρεις πυρηνικές δυνάμεις- φαίνεται να είναι η χώρα που είχε στο μυαλό του ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφέρουν τα αμερικανικά ΜΜΕ.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται στο κρίσιμο έγγραφο που υπέγραψε ο Ρώσους πρόεδρος η επίθεση οποιουδήποτε κράτους από έναν στρατιωτικό συνασπισμό κατά της Ρωσίας και (ή) των συμμάχων της θεωρείται ως επίθεση από τον συνασπισμό στο σύνολό του. Κάτι τέτοιο πολλαπλασιάζει τραγικά τις πιθανότητες μεγάλου πολέμου.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, από τη Σύνοδο Κορυφής των G20 στη Βραζιλία, χαρακτήρισε την επίθεση στο Μπριάνσκ σήμα ότι η Δύση επιδιώκει μια κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

«Το γεγονός ότι οι πύραυλοι ATACMS χρησιμοποιήθηκαν επανειλημμένα απόψε στην περιοχή του Μπριάνσκ είναι, φυσικά, ένα σήμα ότι θέλουν μια κλιμάκωση», είπε ο Λαβρόφ. Η Ρωσία θα απαντήσει ανάλογα στην απόφαση των ΗΠΑ να επιτρέψουν στο Κίεβο να χτυπήσει βαθιά στο ρωσικό έδαφος, είπε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι ελπίζει η Δύση να μελετήσει προσεκτικά το επικαιροποιημένο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πότε είναι πιθανή μία πυρηνική απάντηση από τον Πούτιν-Κλιμακώνονται οι απειλές

Ο Λαβρόφ προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα αντιδράσει ανάλογα όταν οι ΗΠΑ επιτρέψουν στο Κίεβο να χτυπήσει βαθιά στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Όσον αφορά τη σύνοδο κορυφής της G20, ο υπουργός ανέφερε ότι οι δυτικές δυνάμεις προσπάθησαν να «ουκρανοποιήσουν» την ατζέντα της G20, αλλά άλλα μέλη επέμειναν να συμπεριληφθούν και άλλες συγκρούσεις στην τελική δήλωση. Πρόσθεσε ότι η Ρωσία συμφωνεί με το σημείο της τελικής δήλωσης των G20, για την Ουκρανία, το οποίο απαιτεί μια ειλικρινή και λογική συνομιλία για την ειρήνη με ρεαλιστικούς όρους.

Οι τελευταίες αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας πιθανότατα έγιναν για δύο βασικούς λόγους, λέει στο Sputnik ο Μίκαελ Βάλτερσον, απόστρατος αξιωματικός του Σουηδικού Στρατού.

«Ο ένας είναι να γίνει ακόμη πιο σαφές ότι ακόμη και οι επιθέσεις από την Ουκρανία με συμβατικά όπλα με την ενεργό υποστήριξη των δυτικών δυνάμεων θα θεωρηθούν ως συνδυασμένη επίθεση στη Ρωσία», λέει. «Αυτό θα δώσει στη Ρωσία την ευκαιρία να διεκδικήσει το Casus belli και νόμιμη αμυντική στρατιωτική δράση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τον Χάρτη του ΟΗΕ».

Αυτή η κίνηση, υποστηρίζει ο Βάλτερσον, είναι ουσιαστικά μια προσπάθεια της Ρωσίας «να ενισχύσει την αποτροπή προς τη Δύση και να μειώσει τον κίνδυνο δυτικής κλιμάκωσης στην Ουκρανία».

«Η δεύτερη και πολύ ενδιαφέρουσα πτυχή είναι η συμπερίληψη των συμμάχων στην πυρηνική αποτροπή», συνεχίζει. «Αυτό πρέπει να φανεί υπό το πρίσμα της πρόσφατης επικύρωσης της νέας συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με τη Βόρεια Κορέα που περιλαμβάνει μια παράγραφο παρόμοια με το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ. Αυτό ορίζει την αμοιβαία στρατιωτική βοήθεια για να αμυνθούν μεταξύ τους σε περίπτωση επίθεσης από άλλες χώρες».

«Με τις αλλαγές της ρωσικής πυρηνικής στρατηγικής, η Ρωσία λέει ότι η επιθετικότητα προς τους συμμάχους της θα θεωρηθεί επιθετικότητα προς τη Ρωσία και μπορεί να περιλαμβάνει πυρηνική απάντηση», σημειώνει ο Βάλτερσον. «Το ρωσικό πυρηνικό δόγμα αντικατοπτρίζει τώρα το γεγονός ότι η Ρωσία έχει και πάλι επίσημα συμμάχους».

Ο Σουηδός ειδικός εκτιμά ότι αυτή η εξέλιξη έχει τόσο μειονεκτήματα όσο και πλεονεκτήματα για τη Μόσχα. «Αυτό καθιστά τη Ρωσία πιο ελκυστικό σύμμαχο, αλλά επίσης θέτει τη Ρωσία σε μια πιο επισφαλή κατάσταση, καθώς έχει πλέον αναλαμβάνει μεγαλύτερες υποχρεώσεις. Μια αποτυχία τήρησης αυτών των υποχρεώσεων θα είχε ως αποτέλεσμα μια τεράστια απώλεια εμπιστοσύνης στη ρωσική προθυμία να υποστηρίξουν τους συμμάχους, και το Κρεμλίνο φυσικά το γνωρίζει αυτό», εξηγεί. «Αυτό σημαίνει ότι αυτή η απόφαση για αλλαγή του πυρηνικού δόγματος πρέπει να θεωρηθεί ως πραγματική βούληση της Ρωσίας να επεκτείνει την πυρηνική της αποτροπή σε άλλους συμμάχους».

Παρά τις ρωσικές απειλές όμως, η αντίδραση στην Ουάσιγκτον την Τρίτη, δεν ήταν παρά ένα… χασμουρητό, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, με Αμερικανούς αξιωματούχους να απορρίπτουν το ρωσικό πυρηνικό δόγμα με αδιαφορία.

Πηγή: In.gr

Δειτε Επισης

Λαμβάνονται καταθέσεις από αυτόπτες μάρτυρες για το επεισόδιο στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δρομολαξιάς
Αυτό είναι το σκεπτικό της απόφασης για το Πόθεν Έσχες των Εισαγγελέων-«Εχέγγυο στην ακεραιότητα του θεσμού»
Τέθηκε υπό οκταήμερη κράτηση ο 57χρονος που ακρωτηριάστηκε στην προσπάθεια κλοπής χρηματοκιβωτίου
Γυναίκα μπήκε στο σπίτι 79χρονης παριστάνοντας την άρρωστη και έκλεψε χρυσαφικά αξίας 5.000 ευρώ
Προειδοποιεί για ανάλογη απάντηση το Ιράν μετά το ψήφισμα της Δύσης για πυρηνικά
Δικαιωμένη η πλευρά της Βουλής για το Πόθεν Έσχες των Εισαγγελέων-«Προάγεται η διαφάνεια και η λογοδοσία»
Νέες έρευνες στη σκηνή του τριπλού θανατηφόρου-Σταθερή η κατάσταση των δυο τραυματιών
Συνεχίζεται η απεργία στον κλάδο έτοιμου σκυροδέματος-Απορρίφθηκε η μεσολαβητική πρόταση του Υπουργού Εργασίας
Άλλο οι δικαστές, άλλο οι Εισαγγελείς-Με βούλα Ανωτάτου υποχρεούνται να υποβάλουν Πόθεν Έσχες Γενικός και Βοηθός Εισαγγελέας
Πυρά μοναχών κατά των Συνοδικών-«Ήρθαμε να κοροϊδευτούμε γιατί κόρακος κοράκου μάτι δεν βγάζει»