Βγήκε από το ψυχιατρείο η φοιτήτρια που γδύθηκε δημοσίως για να διαμαρτυρηθεί, λένε οι ιρανικές αρχές

Η Ahoo Daryaei, η φοιτήτρια που περπάτησε δημοσίως μόνο με τα εσώρουχά της σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του υποχρεωτικού χιτζάμπ σε πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, βγήκε από το ψυχιατρείο όπου κρατούνταν και δεν θα αντιμετωπίσει ποινικές διώξεις, ανακοίνωσαν οι ιρανικές αρχές.

Η Daryaei, η οποία έγινε διεθνές σύμβολο και viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη διαμαρτυρία της ενάντια στην επιβολή του χιτζάμπ, περπατώντας με τα εσώρουχά της μπροστά από πράκτορες ασφαλείας του πανεπιστημίου, έγινε η αιτία να υπάρξει διεθνής κριτική για τα δικαιώματα των γυναικών στο Ιράν.

Η ιρανική δικαιοσύνη, ωστόσο, ανακοίνωσε ότι δεν θα της ασκηθούν ποινικές διώξεις. Εκπρόσωπος της δικαστικής αρχής ανέφερε ότι η Daryaei, η οποία είχε μεταφερθεί σε ψυχιατρείο μετά τη σύλληψή της, υπέστη σοβαρά προβλήματα υγείας και επέστρεψε στην οικογένειά της, χωρίς να αντιμετωπίσει περαιτέρω νομικές συνέπειες.

«Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της υγείας της, η οποία οδήγησε στη νοσηλεία της, και τη διάγνωση της ασθένειάς της, παραδόθηκε στην οικογένειά της και δεν θα υπάρξουν κατηγορίες εναντίον της», δήλωσε ο Asghar Jahangir, εκπρόσωπος της ιρανικής δικαιοσύνης, σε δήλωση που παραθέτει το BBC.

Διεθνής κατακραυγή για τη σύλληψη της Daryaei

Η σύλληψη της Daryaei έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις διεθνώς, με οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία να ζητούν την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή της.

Ορισμένοι ακτιβιστές και οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών, καθώς και φοιτητικοί σύλλογοι, καταδίκασαν το περιστατικό, χαρακτηρίζοντας τη σύλληψη και τη μεταχείριση της γυναίκας ως ενδεικτικά της αυξανόμενης καταστολής των διαμαρτυριών κατά των αυστηρών νόμων περί χιτζάμπ στο Ιράν.

Οι ιρανικές αρχές είχαν αρχικά δηλώσει ότι η Daryaei είχε μεταφερθεί σε ψυχιατρική κλινική, ενώ η φοιτητική οργάνωση που δημοσίευσε το βίντεο ανέφερε ότι η γυναίκα διαπληκτίστηκε με τους αστυνομικούς επειδή δεν φορούσε τη μαντήλα της, γεγονός που οδήγησε στην άγρια σύλληψή της.

H ψυχιατρική νοσηλεία ως εργαλείο καταστολής

Το Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν (CHRI) χαρακτήρισε τη μεταφορά της φοιτήτριας σε ψυχιατρική κλινική ως «απαγωγή», λέγοντας ότι η μεταφορά αντιφρονούντων σε άσυλα αποτελεί συνήθη πρακτική φίμωσης.

«Οι ιρανικές αρχές χρησιμοποιούν συστηματικά την ακούσια ψυχιατρική νοσηλεία ως εργαλείο καταστολής της διαφωνίας, χαρακτηρίζοντας τους διαδηλωτές ως ψυχικά ασταθείς προκειμένου να υπονομεύσουν την αξιοπιστία τους», δήλωσε ο Hadi Ghaemi, επικεφαλής του CHRI.

«Η μεταφορά ατόμων που συμμετέχουν σε ειρηνικές διαμαρτυρίες σε ψυχιατρικά νοσοκομεία δεν αποτελεί μόνο μια πράξη αυθαίρετης κράτησης αλλά και μια μορφή απαγωγής. Η πρακτική αυτή είναι μια κατάφωρα παράνομη κίνηση που απαξιώνει τους ακτιβιστές», συμπληρώνει.

Δεμένοι στα ψυχιατρεία – Σοκάρουν οι μαρτυρίες ανθρώπων που έχουν βιώσει αντίστοιχο εγκλεισμό

Σύμφωνα με το CHRI, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις διαδηλωτών και ακτιβιστών που συνελήφθησαν στις διαμαρτυρίες για τη δολοφονία της Μάχσα Αμίνι.

Ο Σαμάν Γιασίν, γνωστός Κούρδος ράπερ και ανοιχτός επικριτής του καθεστώτος συνελήφθη και μεταφέρθηκε στο ψυχιατρικό νοσοκομείο Aminabad της Τεχεράνης.

Πηγή κοντά στον ράπερ περιέγραψε στον Guardian τα όσα βίωσε ο Γιασίν: «Ο Σαμάν ήταν δεμένος στο κρεβάτι του ψυχιατρικού κέντρου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Του χορήγησαν ηρεμιστικά σε μεγάλες δόσεις και παρά το γεγονός ότι ήταν αναίσθητος, παρέμενε δεμένος».

Επίσης, τον Οκτώβριο του 2023, η Roya Zakeri, μια νεαρή Ιρανή που βιντεοσκοπήθηκε να φωνάζει συνθήματα κατά του καθεστώτος, χαρακτηρίστηκε ψυχικά άρρωστη από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης και μεταφέρθηκε στην πτέρυγα γυναικών του ψυχιατρικού νοσοκομείου Razi. Άνθρωποι από το περιβάλλον της οικογένειάς της είπαν στον Guardian ότι της έκαναν ενέσεις με υπνωτικά, της επιτέθηκαν σωματικά και της αλυσόδεσαν τα χέρια και τα πόδια.

Η Azam Jangravi, ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε ότι πιέστηκε από τις ιρανικές αρχές να υπογράψει δήλωση που έλεγε ότι είχε προβλήματα ψυχικής υγείας μετά την ευρεία κυκλοφορία φωτογραφιών που την έδειχναν να ανεμίζει το χιτζάμπ της σε δρόμο της Τεχεράνης το 2018.

«Όταν με ανέκριναν, με κατηγόρησαν ότι είμαι κατάσκοπος», είπε. «Ήθελαν να υπογράψω μια ομολογία στην οποία να δηλώνω ότι μετάνιωσα για τη διαμαρτυρία μου και ότι το έκανα επειδή ήμουν ψυχικά άρρωστη. Δεν την υπέγραψα... Μας κοροϊδεύουν συνεχώς κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων αναφέροντας τα παραδείγματα πρώην πολιτικών κρατουμένων που στάλθηκαν σε αυτά τα ψυχιατρεία, λέγοντάς μας “αν δεν μετανιώσεις για την πράξη διαμαρτυρίας σου, θα αντιμετωπίσεις την ίδια μοίρα”», συμπλήρωσε.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ξεκίνησε η δίκη των τριών ανδρών για την κλοπή της χρυσής τουαλέτας από το Ανάκτορο Μπλένεμ
Ελαφρώς βελτιωμένη η κατάσταση της υγείας του Πάπα Φραγκίσκου
Για σοβαρές συζητήσεις με τον Πούτιν σχετικά με το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία κάνει λόγο ο Τραμπ
Ξεκίνησε η δίκη του χειρουργού που κακοποίησε σεξουαλικά 299 παιδιά στη Γαλλία-Παραδέχθηκε την ενοχή του
Η αμήχανη άφιξη Μακρόν στον Λευκό Οίκο-Άφαντος ο Τραμπ, δεν τον υποδέχθηκε
Πυρετός διαβουλεύσεων στη Γερμανία-Συνασπισμό με το SPD επιθυμεί ο Φρίντριχ Μερτς
Δεκαοκτάχρονη Αμερικανίδα τουρίστρια γέννησε στο Παρίσι και πέταξε το μωρό από το παράθυρο ξενοδοχείου
Η Μόσχα διαπραγματεύθηκε με την Ουκρανία την απομάκρυνση κατοίκων από το Κουρσκ
Ηγέτες στο Κίεβο για την 3η επέτειο της ρωσικής εισβολής-Κοντά σε deal Ουκρανία-ΗΠΑ για τις σπάνιες γαίες
Τρία χρόνια στη ρωσοουκρανική μάχη-Ένας τριετής άνισος πόλεμος σε αριθμούς