Στην Επ. Εξωτερικών αντιπροσωπεία της Γερουσίας της Γαλλίας-«Θεωρούμε τη Γαλλία ένα στρατηγικό εταίρο»

Προσβλέπουμε στη γαλλική ηγεσία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη συνέχιση της στήριξης της Γαλλίας στην Κυπριακή Δημοκρατία εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είπαν Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών, στη συνάντησή τους με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερουσίας της Γαλλίας, το πρωί της Τρίτης.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης είπε ότι η ευρωπαϊκή απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε πρέπει να είναι η στενότερη συνεργασία και συνεννόηση μεταξύ των εταίρων. «Απευθυνόμενος προς μέλη της γαλλικής Γερουσίας, δεν έχω δισταγμό να αναφέρω ότι αναμένουμε ακόμα πιο ισχυρή ηγεσία. Προσβλέπουμε στη γαλλική ηγεσία στην ΕΕ. Γι’ αυτό θεωρούμε τη Γαλλία ένα στρατηγικό εταίρο, όχι μόνο σε διμερές επίπεδο, αλλά για την ίδια την ΕΕ», σημείωσε.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η Κύπρος είναι ένα μικρό κράτος μέλος της ΕΕ, το οποίο επιδιώκει να διαδραματίσει ένα θετικό και ουσιαστικό ρόλο στην περιοχή της Αν. Μεσογείου, μια περιοχή έντονης αβεβαιότητας και προκλήσεων.

Αναφορικά με το Κυπριακό, είπε ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει εδώ και μισό αιώνα ένα πρόβλημα κατοχής, πολύ όμοιο με τη ρωσική επιθετικότητα εναντίον της Ουκρανίας. «Παρά την ανοιχτή πληγή, η Κύπρος θεωρώ ότι έχει προοδεύσει, είναι μια εδραιωμένη φιλελεύθερη δημοκρατία, έχει μια καλή οικονομία που αντιμετώπισε τα προβλήματα του παρελθόντος και ως τέτοια επιδιώκει έναν ρόλο στην περιοχή της Αν. Μεσογείου, ευθυγραμμισμένο με τις επιδιώξεις της ΕΕ», είπε.

Σημείωσε ότι η ΕΕ πρέπει να προσδιορίσει πιο καθαρά τις επιδιώξεις της στην περιοχή. Γι’ αυτό, είπε, στηρίζουμε την ισχυρότερη εμπλοκή, την πρόσφατη θέσπιση Επιτρόπου για τη Μεσόγειο και κάθε πολιτική πρωτοβουλία που θα επιτρέψει στην ΕΕ να διαδραματίσει τον δικό της γεωστρατηγικό ρόλο. Η ΕΕ «να σταματήσει να είναι οικονομικός γίγαντας με πήλινα πόδια που να αδυνατεί να διαδραματίσει τον σταθεροποιητικό ρόλο που πρέπει στην περιοχή της Μεσογείου», ζήτησε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής επισήμανε, ακόμα, τον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, σημειώνοντας ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα ή την Κύπρο, αλλά είναι ένα περιφερειακό ζήτημα, που αποσταθεροποιεί την περιοχή. «Είναι και ζήτημα παραβίασης του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς τάξης. Η σημερινή Τουρκία, που συνεχώς απομακρύνεται από την Ευρώπη και τη Δύση, λειτουργεί με έναν τρόπο αντίθετο με τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Ευρώπης», είπε, σημειώνοντας ότι η ΕΕ πρέπει να διαμορφώσει μια πολύ πιο αξιόπιστη και καθαρή πολιτική. «Ο στρουθοκαμηλισμός δεν δούλεψε σε σχέση με τον Πούτιν και δεν θα δουλέψει ούτε με την Τουρκία του Ερντογάν και των ισλαμιστών», ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλικής Γερουσίας, Jean-François Rapin, αναφερόμενος στον χαρακτηρισμό της Κύπρου ως μικρού κράτους, είπε ότι εδώ είμαστε ως ίσος προς ίσο και ως μέλη της ΕΕ, δεν υπάρχουν μεγάλα και μικρά κράτη. «Η φωνή του καθενός μας είναι φωνή που μετρά και γίνεται σεβαστή», είπε.

Σημείωσε τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα Κοινοβούλια για μεγαλύτερη επιρροή στα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Όσον αφορά τη Μέση Ανατολή, είπε ότι η Κύπρος είναι σημαντικό κράτος της ΕΕ λόγω της εγγύτητας της στην περιοχή και σημείωσε ότι θα μεταφέρει αυτό το μήνυμα στον Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών.

«Αναγνωρίζουμε την εισβολή πριν 50 χρόνια. Επισκεφτήκαμε το αρχαιολογικό μουσείο και είδαμε φωτογραφίες, έβλεπα πράγματα παρόμοια με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Καταλαβαίνω τα συναισθήματα που έχετε», είπε.

Ο κ. Rapin υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο που θα διαδραματίσει η Κύπρος ενόψει της Προεδρίας το 2026, σημειώνοντας ότι είναι μια σημαντική εμπειρία και η Κύπρος θα έχει τη δυνατότητα να στείλει τα μηνύματα της. «Για έξι μήνες θα είστε ένα μεγάλο κράτος και θα μπορείτε να περάσετε τα μηνύματα που θέλετε», είπε.

Ο Didier Marie, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλικής Γερουσίας, είπε ότι ζούμε σε μια ειδική περίοδο της ιστορίας, με αλλαγές στη γεωπολιτική, με την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, με την οικονομική κατάσταση στην Κίνα, με την εκλογή Τραμπ. «Όλα αυτά θέτουν σε κίνδυνο τη Δημοκρατία, τη δημοκρατική λειτουργία κοινωνιών που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο», ανέφερε, σημειώνοντας ότι απέναντι σε αυτά, η Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει. «Θα πρέπει να υπερασπιστούμε το μοντέλο των κοινωνιών μας». Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να δούμε και το θέμα της συλλογικής στρατηγικής της άμυνας, αλλά και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Η Marta de Cidrac, Γραμματέας της Επιτροπής είπε ότι τα επόμενα χρόνια η Κύπρος θα έχει μεγαλύτερη ευθύνη, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να έχουμε κατά νου το τι προσφέρει η ΕΕ στον κόσμο. Επιπλέον, είπε ότι η Κύπρος, ως μικρό νησί, αντιμετωπίζει προβλήματα που πιθανώς άλλες χώρες να μην κατανοούν. Αναφερόμενη στην εξόρυξη υδρογονανθράκων, είπε ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στον τρόπο που θα διαχειριζόμαστε θέματα ενέργειας.

Ο Vincent Louault, μέλος της Επιτροπής σημείωσε τη γεωστρατηγική θέση της Κύπρου στη Μεσόγειο, και για θέματα μετανάστευσης και για τη Μέση Ανατολή. Πρόσθεσε ότι η Προεδρία της Κύπρου θα μπορούμε να προλάβει καταστάσεις για μια Ευρώπη που κάποιες φορές δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο ζήτημα των αγροτών, εκφράζοντας την ελπίδα ότι κατά την κυπριακή Προεδρία θα ληφθούν σοβαρές αποφάσεις για τους ευρωπαίους αγρότες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες από την παγκοσμιοποίηση.

Από την Επιτροπή Εξωτερικών της κυπριακής Βουλής, ο Γιώργος Λουκαΐδης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, είπε ότι οι Γάλλοι παρουσιάζονται πάντα με ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα που ενδιαφέρουν την Κύπρο, ειδικά σε σχέση με την κατοχή και έδωσε ως παράδειγμα το ψήφισμα για την Αμμόχωστο στο Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο στήριξε η Γαλλία.

Σημείωσε ότι όσο μεγαλώνουν οι ανισότητες, η φτώχεια, η αδικία, ως αποτέλεσμα προώθησης στενών ιδιοτελών συμφερόντων, ενισχύονται φαινόμενα όπως ο ρατσισμός και ο φασισμός, με αποτέλεσμα η ακροδεξιά να ενισχύεται στην Ευρώπη και όχι μόνο. «Ο δρόμος μπροστά δεν είναι να κλείνουμε τα μάτια στη γενοκτονία στη Γάζα και να είμαστε υπερευαίσθητοι στην Ουκρανία. Έτσι χάνουμε κάθε αξιοπιστία», είπε, προσθέτοντας ότι χρειάζεται μια αυτόνομη, καλύτερη Ευρώπη, που να στηρίζεται στην πολυμέρεια και να υπηρετεί την ειρήνη.

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ συμμερίζονται την ανησυχία ότι δεν είμαστε μακριά από έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο και μια πυρηνική απειλή, σημειώνοντας την ανάγκη αποτροπής μιας κλιμάκωσης στην Ουκρανία και ότι η λύση πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένη με το διεθνές δίκαιο.

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, είπε ότι ανεξαρτήτως μεγέθους κρατών, υπάρχουν αξιόπιστοι και σταθεροί σύμμαχοι και αναξιόπιστοι και ασταθείς σύμμαχοι. «Θέλουμε να μεταφέρετε στη χώρα σας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει ένας σταθερός, αξιόπιστος, ειλικρινής σύμμαχος, πραγματικός εταίρος στην ΕΕ».

Πρόσθεσε ότι η φιλοδοξία της Κύπρου είναι μια καλύτερη Ευρώπη, σημειώνοντας τη σημασία ολοκλήρωσης της ΕΕ για να αντιμετωπίσουμε τα κοινωνικά και τα οικονομικά θέματα και τις αρνητικές εξελίξεις. Αναφέρθηκε, ακόμα, στη συνεισφορά της Κύπρου στην κρίση στη Μέση Ανατολή, με διάθεση υποδομών και εδάφους, ως το κοντινότερο κράτος της ΕΕ στην περιοχή.

Σημείωσε ότι η Ευρώπη θα είναι τόσο σταθερή και τόσο κοινωνικά ισχυρή για να προσφέρει στους λαούς της, όση η σταθερότητα και η ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή, ενώ ανέφερε την ανάγκη να προχωρήσει με πιο γρήγορους ρυθμούς η ολοκλήρωση της ΕΕ, η μετουσίωση σε πράξη της Κοινής Ασφάλειας και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ.

Τέλος, είπε ότι η Κύπρος δεν είναι διαιρεμένη, αλλά το 37% του εδάφους της είναι κατεχόμενο. «Όταν σας μεταφέρουν ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι ‘απομονωμένοι’, να θυμάστε ότι αυτό είναι η άρνηση της διεθνούς κοινότητας να αποδεχτεί τη νομιμότητα μιας παράνομης πράξης. Είναι σαν ο Πούτιν να διαμαρτύρεται ότι είναι απομονωμένη η Κριμαία», είπε.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου χαιρέτισε τη σταθερή και διαχρονική θέση της Γαλλίας στο Κυπριακό. Αναφερόμενη στη Γάζα, είπε ότι βρίσκεται μόλις 300 χιλιόμετρα μακριά. «Η Κύπρος είναι το κράτος της ΕΕ με τη μεγαλύτερη εγγύτητα στη γενοκτονία στην Παλαιστίνη», είπε, χαιρετίζοντας τη στάση της γαλλικής Κυβέρνησης για περιορισμό της πώλησης όπλων στο Ισραήλ ως πίεση για κατάπαυση πυρός.

Η κ. Νικολάου αναφέρθηκε, επίσης, και στο ότι η Κύπρος δέχεται αυξανόμενες πιέσεις στο μεταναστευτικό και ζήτησε τη στήριξη όλων των χωρών σε αυτό, ζητώντας κατάργηση της Κανονισμού του Δουβλίνου και επιμερισμό των μεταναστών σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ανάλογα με τις δυνατότητές τους.

Τέλος, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης είπε ότι η Γαλλία έχει ξεχωριστή θέση στη συνείδηση του κυπριακού λαού, λόγω της στήριξης της Γαλλίας σε δύσκολες εποχές. «Όταν ένας Κύπριος απευθύνεται σε Γάλλους απευθύνεται στη μόνη χώρα της ΕΕ που είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, πολύ σημαντικό για εμάς όσο παραμένει άλυτο το Κυπριακό, απευθύνεται στη μία από τις δύο ισχυρές χώρες-πυλώνες της ΕΕ, απευθύνεται στην πιο ισχυρή χώρα της ΕΕ στη Μ. Ανατολή. Προσβλέπουμε στη στήριξη και συνεργασία σας», είπε.

Σημείωσε, ακόμα, την ικανοποίησή του που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιδιώκει αναβάθμιση και ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας Κύπρου-Γαλλίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η κρίση για την «προεδρία βουλής» λύθηκε μέσω Άγκυρας, γράφει ο τ/κ Τύπος
Την παρούσα κατάσταση στην Ουκρανία συζήτησαν οι ΥΠΑΜ ΕΕ, παρών και ο Πάλμας
Αποφασιστικότητα για διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης εκφράζει ο Χαρμαντζί
Υπό απεργίες και διαμαρτυρίες η συζήτηση "προϋπολογισμού" στα κατεχόμενα
Τα «ωφελήματα» Χριστοδουλίδη και η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας που καταρρίπτει ισχυριζόμενες παρατυπίες
Πρώτη η Κύπρος στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων-«Δεν θα χαθεί ούτε σεντ από τη βοήθεια που δίνεται»
Στην Επ. Εξωτερικών αντιπροσωπεία της Γερουσίας της Γαλλίας-«Θεωρούμε τη Γαλλία ένα στρατηγικό εταίρο»
Σε πορεία ανασυγκρότησης η ΕΔΕΚ με φρέσκιες θέσεις και πρόσωπα-Οι στόχοι για τις Βουλευτικές
Ενημέρωσε τους ομολόγους του για συμμετοχή Τατάρ στον ΟΤΚ ο Κόμπος
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανάδειξης της νέας «προεδρίας» της «βουλής»