Ν. Χριστοδουλίδης: H Κύπρος έπαψε να είναι ελκυστικός προορισμός και τα κέντρα φιλοξενίας αδειάζουν

Στους 20 μήνες διακυβέρνησης έχουμε αγγίξει το σύνολο των μεγάλων θεμάτων, πολλά από τα οποία χρονολογούνται, και θέσαμε σε τροχιά υλοποίησης συγκεκριμένες δράσεις μέσα από μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης χαιρετίζοντας την Κυριακή το Πολιτικό-Ιδεολογικό Συνέδριο του ΣΚ ΕΔΕΚ, στη Λευκωσία.

"Τον Μάρτιο του 2025 συμπληρώνονται δύο χρόνια από τότε που ο λαός μάς ανέθεσε την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας. Αφετηρία και τέρμα της προσπάθειάς μας είναι το Πρόγραμμα Διακυβέρνησής μας, το οποίο απαιτώ να υλοποιείται με συνέπεια, γιατί αυτό αποτελεί το κοινωνικό μας συμβόλαιο με τον κυπριακό λαό, για να οδηγήσουμε τη χώρα μας στη νέα εποχή, για να διαμορφώσουμε μαζί το Αύριο", είπε.

Εξέφρασε βεβαιότητα ότι το πρόσημο θα είναι θετικό, σε μια χώρα που αλλάζει καθημερινά προς το καλύτερο.

Είναι με ιδιαίτερη χαρά, είπε, "που συμμετέχω σήμερα με το μισό Υπουργικό Συμβούλιο στο σημερινό συνέδριο και επιτρέψτε μου, πριν από οποιαδήποτε άλλη αναφορά, να εκφράσω αισθήματα σεβασμού και εκτίμησης προς την ηγεσία και τα μέλη της ΕΔΕΚ, μαζί φυσικά με τις ευχαριστίες μου για την καθημερινή κοινή μας προσπάθεια για την αντιμετώπιση των πολλών και μεγάλων προκλήσεων που έχουμε ενώπιόν μας, αλλά και την ίδια στιγμή, και αυτό είναι το πιο σημαντικό, να δημιουργήσουμε ελπίδα και προοπτική για το σύνολο του κυπριακού λαού και θεωρώ πολύ εύστοχο το μήνυμα να διαμορφώσουμε μαζί το μέλλον για τον τόπο μας".

"Σε αυτούς τους 20 μήνες διακυβέρνησης, έχουμε αγγίξει το σύνολο των μεγάλων θεμάτων, πολλά από τα οποία χρονολογούνται, και θέσαμε σε τροχιά υλοποίησης συγκεκριμένες δράσεις μέσα από μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση" συνέχισε.

Αυτό το έργο, είπε ο Πρόεδρος, έγινε και με την ουσιαστική συμβολή της ΕΔΕΚ, και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο ότι αυτούς τους 20 μήνες είχαμε 8 διαδοχικές αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Κυπριακής Οικονομίας από όλους τους οίκους αξιολόγησης, η ανεργία έχει υποχωρήσει σε ιστορικό χαμηλό δεκαπενταετίας, η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική και το 2025 δημιουργούνται συνθήκες πλήρους απασχόλησης στη χώρα μας, ενώ ο Ρυθμός Ανάπτυξης της Κύπρου είναι από τους υψηλότερους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το Δημόσιο Χρέος της χώρας κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση και ο στόχος είναι να μειωθεί κάτω από 60% το 2026. Είναι ένας εφικτός στόχος που θα πετύχουμε, συνέχισε.

Κυπριακό

Σέβομαι, είπε ο Πρόεδρος αναφερόμενος στο Κυπριακό, απόλυτα τις ευαισθησίες της ΕΔΕΚ, όπως και όλων των πολιτικών δυνάμεων για το εθνικό μας θέμα προσθέτοντας ότι "κοινή μας επιθυμία, ο μεγάλος στόχος της απελευθέρωσης και επανένωσης της πατρίδας μας, είναι κοινός".

"Αδιαπραγμάτευτη είναι η αξίωσή μας για τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα κράτος που θα διασφαλίζει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των νόμιμων πολιτών του, των Ευρωπαίων πολιτών του, όπως συμβαίνει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ".

Διεκδικώ λύση, είπε ο Πρόεδρος, που θα καθιστά την Κυπριακή Δημοκρατία κανονικό κράτος, χωρίς στρατό κατοχής και χωρίς εγγυητές με επεμβατικά δικαιώματα, προσθέτοντας ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελούν την πυξίδα των διεκδικήσεών μας.

Αξιοποιούμε, πρόσθεσε, την ευρωπαϊκή μας ιδιότητα και το γεωστρατηγικό πλεονέκτημα της Κύπρου, θεσμοθετούμε τις άριστες μας σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη, ενισχύουμε το διπλωματικό αποτύπωμα της μικρής μας πατρίδας, αναβαθμίζουμε την αμυντική της επάρκεια, διευρύνουμε όλους, εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες ισχύος και αυξάνουμε τα ερείσματά μας μέσα από ουσιαστικές συνέργειες που μας επιτρέπουν να διεκδικούμε εφικτούς στόχους.

Πολυτεχνείο

Ο Πρόεδρος είπε ότι η σημερινή μέρα έχει ένα εντονότατο συμβολισμό γιατί παραπέμπει στην ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου, που σηματοδότησε την αρχή του τέλους της σκοτεινής επταετίας της Χούντας, η οποία φέρει βαρύτατη ευθύνη για την κυπριακή τραγωδία.

"Αποτίουμε φόρο τιμής στους αγωνιστές της ελευθερίας και της δημοκρατίας, ανάμεσα στους οποίους υπήρξαν πολλά στελέχη και μέλη της ΕΔΕΚ, που ίδρυσε ο αείμνηστος Βάσος Λυσσαρίδης", είπε.

Μεταναστευτικό

Αναφερόμενος στο Μεταναστευτικό, είπε ότι η Κύπρος έπαψε να είναι ελκυστικός προορισμός και τα "κέντρα φιλοξενίας, για όσους το αμφισβητούν, αδειάζουν".

Οι αλλοδαποί που φεύγουν από τη χώρα μας, πρόσθεσε, είναι πλέον περισσότεροι από όσους έρχονται, ενώ πατάσσουμε την παράνομη εργασία και τερματίζουμε τα επιδόματα όσων παρανομούν, και όπως αποφασίσαμε πρόσφατα στο Υπουργικό Συμβούλιο, αφαιρούμε το καθεστώς της διεθνούς προστασίας σε όσους διαπράττουν αξιόποινες πράξεις.

Μεταρρυθμίσεις σε θεσμούς

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε σε "τολμηρές μεταρρυθμίσεις σε θεσμούς, για εκσυγχρονισμό του κράτους, κάτι που κανείς δεν άγγιξε στο παρελθόν" όπως Γνωμοδοτικό Συμβούλιο για διορισμούς στους ημικρατικούς οργανισμούς με αξιοκρατία, Μεταρρύθμιση της Νομικής και Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Γραμματεία Συντονισμού και Υποστήριξης του κυβερνητικού έργου, σύσταση, για πρώτη φορά, Μονάδας εσωτερικού ελέγχου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, θεσμοθέτηση, για πρώτη φορά, της δημόσιας παρουσίασης του ετήσιου Προγραμματισμού της Κυβέρνησης, κάθε αρχή του έτους για να ενισχύσουμε τη λογοδοσία, τον έλεγχο και τη διαφάνεια.

"Ζητήσαμε, και το λέω διότι προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και συνεχίζει να ενοχλεί κάποιους αυτή μας η απόφαση, τη μετάκληση ειδικών από το FBI για διερεύνηση υποθέσεων διαφθοράς και άλλες πολλές ενέργειες για ανάδειξη της Κύπρου ως αξιόπιστου επενδυτικού προορισμού" συνέχισε.

Στήριξη νοικοκυριών και των επιχειρήσεων

Ο Πρόεδρος είπε ότι από τον Μάρτιο του 2023 μέχρι σήμερα εφαρμόστηκαν και συνεχίζουν να ισχύουν μέτρα για ανακούφιση νοικοκυριών, επιχειρήσεων, χαμηλοσυνταξιούχων, πολυτέκνων, ευάλωτων και άλλων ομάδων του πληθυσμού, συνολικού κόστους πέραν των €700 εκατομμυρίων, μέσα από την επιδότηση κόστους ηλεκτρικού ρεύματος και καυσίμων, μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε τρόφιμα και βασικά είδη ανάγκης, κατάργηση του ετήσιου τέλους εταιρειών και πολλά άλλα.

Ενέργεια

Ανέφερε ότι για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους εφαρμόζουμε τα σχέδια επιδότησης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που έχουν μεγάλη ανταπόκριση στην κυπριακή κοινωνία, ενώ πριν λίγες μέρες αποφασίσαμε στο Υπουργικό Συμβούλιο το πρώτο Σχέδιο για αποθήκευση ενέργειας.

Πρόσφυγες

Για τη στήριξη των προσφύγων, είπε ότι ξανακτίζουμε τις επικίνδυνες προσφυγικές πολυκατοικίες μέσω του Σχεδίου «ΚτίΖΩ», που αποτελεί τη μεγαλύτερη στεγαστική παρέμβαση που υπήρξε ποτέ από το κράτος και αλλάζουμε το σύστημα διαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών, ώστε επιτέλους να διατίθενται στη βάση αντικειμενικών, μετρήσιμων και αξιοκρατικών δεικτών.

Παράλληλα, ανέφερε ότι αναθεωρούμε τα κριτήρια των στεγαστικών σχεδίων της Υπηρεσίας Μέριμνας και Αποκατάστασης Εκτοπισθέντων και προχωρούμε σε οριζόντια αύξηση των επιδομάτων ενοικίου και σε πολλές άλλες πολιτικές που αφορούν τον προσφυγικό κόσμο.

Αμυνα 

Για την άμυνα και ασφάλεια, μίλησε για αναβάθμιση της ναυτικής βάσης στο Μαρί και της αεροπορικής βάσης Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο, μισθολογική και επαγγελματική αναβάθμιση των ΣΥΟΠ, έναρξη Στρατηγικού Διαλόγου με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια σειρά θεμάτων. Στο σημείο αυτό είπε ότι είμαστε πολύ κοντά στην ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, στις αρχές του επόμενου έτους, στο Πρόγραμμα Απαλλαγής Θεωρήσεων διαβατηρίων για επίσκεψη Κυπρίων πολιτών στις ΗΠΑ.

Πρωτογενής τομέας

Υιοθετήσαμε, είπε ο Πρόεδρος, και υλοποιούμε μια φιλόδοξη στρατηγική από 11 συγκεκριμένες δράσεις για αύξηση της συνεισφοράς του πρωτογενούς τομέα στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν. Θέλουμε να διασφαλίσουμε την κάλυψη των εγχώριων αναγκών και την προώθηση των ντόπιων προϊόντων της κυπριακής γης σε νέες αγορές.

Πρόσθεσε ότι υλοποιούμε συγκεκριμένες δράσεις για στήριξη της υπαίθρου. Αρχίζοντας από την ορεινή περιοχή του Τροόδους, προωθούμε επιπλέον μέτρα και δράσεις για ενίσχυση των ορεινών, στη βάση του προγράμματος διακυβέρνησής μας και αυτών που υποσχεθήκαμε στον κυπριακό λαό, είπε.

Ψηφιοποίηση

Εντός Νοεμβρίου, είπε ο Πρόεδρος, τίθεται σε εφαρμογή ο «Ψηφιακός πολίτης», που θα αλλάξει δραστικά την εμπειρία του πολίτη από την εξυπηρέτηση από το δημόσιο, μειώνοντας την ίδια στιγμή, τη γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία.

Εξέφρασε ικανοποίηση "γιατί πλέον οι συντάξεις καταβάλλονται σε διάστημα ενός μήνα, οι αιτήσεις για το 3Ε διεκπεραιώνονται πολύ γρήγορα και τα επιδόματα εμβάζονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων έγκαιρα".

Πολιτικές με στήριξη ΕΔΕΚ

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε σε πολιτικές με στήριξη της ΕΔΕΚ όπως για την λειτουργία πλατφόρμας αποζημίωσης από το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης για τους «κουρεμένους» του 2013, την αποκατάσταση και καταβολή της ΑΤΑ σε χιλιάδες εργαζόμενους, την αύξηση του κατώτατου μισθού, το "γενναιόδωρο πακέτο" βοήθειας των μαθητών στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς, την επέκταση του Σχεδίου Επιδότησης Διδάκτρων και Σίτισης Παιδιών ηλικίας μέχρι 4 ετών, την ψήφιση νόμου για την επέκταση του ορίου ηλικίας για την υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση από την ηλικία των 4 ετών.

"Συνεχείς είναι και οι δράσεις μας και στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας, με πιο πρόσφατες τη θεσμοθέτηση του Συνηγόρου του Ασθενούς, όπως είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά, την επιδότηση των συνοδών ασθενών εξωτερικού και το πρόγραμμα στήριξης της τρίτης ηλικίας με την επιδότηση διαμονής και φροντίδας σε Στέγες Ηλικιωμένων, από 630 σε 1300 ευρώ".

Μόλις πρόσφατα, είπε, πριν δύο βδομάδες, εξαγγείλαμε επτά συγκεκριμένα μέτρα για τη δημογραφική ανάκαμψη της χώρας, με προϋπολογιζόμενο κόστος 50 εκατομμύρια ευρώ.

"Όλα όσα προανέφερα είναι μόνο μερικά δείγματα γραφής μιας διακυβέρνησης που θέτει πάνω από όλα τους πολίτες, μακριά από λαϊκίστικες προσεγγίσεις και φαινόμενα ανεύθυνης παροχολογίας. Αρκετά από τα μέτρα που πήραμε και πολλά από όσα σχεδιάζουμε, το αμέσως επόμενο διάστημα, έχουν και τη δική σας συμβολή και θέλω με την ευκαιρία της σημερινής μου παρουσίας εδώ να σας ευχαριστήσω θερμά".

Τόνισε ότι παραμένουμε υπεύθυνοι και προσηλωμένοι σε ένα ανθρωποκεντρικό μοντέλο διακυβέρνησης, με κοινωνική ευαισθησία, αλλά και με δημοσιονομική υπευθυνότητα που είναι προαπαιτούμενο για να μπορείς να έχεις κοινωνική πολιτική. "Χωρίς δογματισμούς και ιδεολογήματα, μακριά από αποτυχημένες συνταγές του παρελθόντος, που στοίχησαν στη χώρα μας".

"Και εδώ θα πρέπει να αναφέρω, ειδικά σε όσους ξεχνούν πού μας οδήγησαν οι επιπόλαιες πολιτικές, ότι από τον επόμενο χρόνο η Κυπριακή Δημοκρατία θα αρχίσει να καταβάλλει την πρώτη δόση για αποπληρωμή του δανείου που πήραμε από την Τρόικα το 2013 ύψους σχεδόν 6,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η πρώτη δόση, τον επόμενο χρόνο, ανέρχεται σε 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ και εδώ είναι και η απάντηση σε όσους μας κατηγορούν ειρωνικά ότι είμαστε ανάλγητοι και δήθεν δημιουργούμε μαξιλαράκια «για να ευημερούν οι αριθμοί και να δυστυχούν οι άνθρωποι", τόνισε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δεκάδες χιλιάδες οι νεκροί Παλαιστίνοι από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα
Αποφασισμένο το ΥΠΕΣ να δώσει λύση στο στεγαστικό πρόβλημα-Πώς χτυπά το πρόβλημα στη ρίζα
Ξεκαθάρισμα Πάλμα για τη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου»-«Δεν θα γίνει ορμητήριο οποιουδήποτε κράτους»
Σε εξέλιξη πιλοτικό πρόγραμμα σταδιοδρομίας στα δημοτικά
Αυξημένες οι εισαγωγές παιδιών στο Μακάρειο από Γρίπη Α-Τέσσερα παιδιά νοσηλεύονται στη ΜΕΘ
Αναφορά στο Κυπριακό στο έγγραφο προτεραιοτήτων του ΕΛΚ για το 2025
Ζήτησαν άνοιγμα του οδοφράγματος στα Κόκκινα οι κάτοικοι Δήμου Πόλης-«Δεν υπάρχει άλλη ανοχή στην απομόνωση»
Μεταφέρθηκε στον Κορυδαλλό ο 45χρονος οδηγός της Porsche του θανατηφόρου τροχαίου στα Χανιά
Περίπου είκοσι επιθέσεις κατά ντελιβεράδων σε τέσσερις μήνες-Δεν αποδίδουν τα μέτρα της Αστυνομίας
Ζητά αυστηροποίηση του Νόμου για τα ζώα η Επίτροπος Περιβάλλοντος-Προωθεί σειρά εισηγήσεων