Διαβεβαίωση ΠτΔ πως θα εξαντλήσει κάθε διαπραγματευτικό περιθώριο στο Κυπριακό

Τη διαβεβαίωση ότι θα εξαντλήσει κάθε διαπραγματευτικό περιθώριο για τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας, έδωσε το βράδυ της Παρασκευής ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης μιλώντας στην εκδήλωση «Μνήμες Κατεχόμενης Γης» των Επιτροπών Κατεχόμενων Δήμων και Κοινοτήτων για καταδίκη της ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Ο Πρόεδρος είπε ότι "η θλιβερή επέτειος του ψευδοκράτους, αλλά και όλα αυτά που προηγήθηκαν το Καλοκαίρι του 1974 με το προδοτικό πραξικόπημα και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή και τις συνέπειες βιώνουμε εδώ και 50 χρόνια, καταδεικνύουν, ανάμεσα σε άλλα, και τους κινδύνους του απαράδεκτου στάτους κβο που θέλουμε να τερματίσουμε γιατί - επιτρέψτε μου να το επαναλάβω, είναι η έντονη πεποίθηση μου - πρόκειται για μια μόνιμη εστία απειλής για το παρόν και το μέλλον της χώρας μας, δεν υπάρχουν παγωμένες διενέξεις όπως αποδεικνύεται στη γειτονιά μας. Και η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων δεν μας επιτρέπει να αξιοποιήσουμε στην ολότητα τις δυνατότητες και τις προοπτικές της χώρας μας".

Είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία – και αυτό δεν είναι δική μας εκτίμηση - αναβαθμίζεται διεθνώς, πορεύεται με αυτοπεποίθηση και κερδίζει τη διεθνή αναγνώριση ως αξιόπιστος συνομιλητής, έντιμος διαμεσολαβητής, πολύτιμος συνεργάτης και δημιουργικός εταίρος, προσθέτοντας ότι «η στρατηγική που ακολουθούμε αναμφίβολα, ενισχύει και τις προσπάθειές μας για επίλυση του Κυπριακού αλλά και την επιχειρηματολογία μας σε σχέση με το περιεχόμενο της λύσης του Κυπριακού και της ανάγκης μέσα από μια τέτοια ενδεχόμενη εξέλιξη, ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκραταςας στην περιοχή όχι μόνο να διατηρηθεί αλλά να ενισχυθεί σαφώς περισσότερο».

Εξέφρασε ικανοποίηση για τα όσα άκουσε από τον ΓΓ των ΗΕ στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, για να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα στο άτυπο δείπνο της Νέας Υόρκης και, ειδικότερα, η πραγματοποίηση της άτυπης διευρυμένης συνάντησης, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα.

«Σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια δεν είμαστε μόνοι. Έχουμε τη σταθερή υποστήριξη πρωτίστως της Ελλάδας, των εταίρων μας στην ΕΕ και των θεσμών της ΕΕ, αλλά και τρίτων χωρών, ειδικότερα Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ που αναγνωρίζουν το έμπρακτο και ειλικρινές ενδιαφέρον μας για την επίλυση του Κυπριακού και τον ρόλο της χώρας μας στην περιοχή», επισήμανε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιβεβαίωσε διευρυμένη διάσκεψη με το νέο έτος ο Γέντζια-«Θα περιλαμβάνει τις εγγυήτριες δυνάμεις»

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι «θα τιμήσω μέχρι τέλους τον όρο εντολής που έλαβα από τον κυπριακό λαό με την εκλογή μου στο ύπατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας: Θα εξαντλήσω κάθε διαπραγματευτικό περιθώριο για τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας, για επίλυση του Κυπριακού, που αποτελεί τον κορυφαίο στόχο όλων μας. Αυτή είναι η υπ΄ αριθμό ένα προτεραιότητά μας, ώστε να παραδώσουμε στα παιδιά μας και τις μελλοντικές γενιές μια πατρίδα ελεύθερη, χωρίς στρατό κατοχής και συρματοπλέγματα».

Είπε ακόμη ότι η προσφυγική πολιτική βρίσκεται στην προμετωπίδα των δράσεών μας, ώστε να δώσουμε λύσεις σε διαχρονικά προβλήματα και στρεβλώσεις.

«Και είναι ακριβώς μέσα σε αυτό το πλαίσιο, που από την αρχή της διακυβέρνησης πήραμε αποφάσεις για θέματα που αφορούν το σύνολο του προσφυγικού κόσμου, αγγίζοντας διαχρονικές παθογένειες και στρεβλώσεις», ανέφερε ο Πρόεδρος.

Σε χαιρετισμό του, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος είπε ότι η κίνηση του τότε κατοχικού ηγέτη, του Ραούφ Ντενκτάς, έβαλε ταφάπλακα τόσο στις προσδοκίες για λύση και επιστροφή όσο και στο όνειρο πολλών Τ/κ να ζήσουν ειρηνικά σε μια ενωμένη Κύπρο μαζί με τους Ε/κ.

Και έκτοτε, είπε, η Τουρκία προσαρμόζει με άνεση το σχέδιό της, ο τελικός στόχος της οποίας είναι η κατάληψη και τουρκοποίηση ολόκληρης της Κύπρου ενώ πολλοί από εμάς, πρόσθεσε έχουμε αποπροσανατολιστεί στα μισά του δρόμου, πολλοί αντιμετωπίζουμε την κατάσταση χωρίς αξιοπρέπεια και χωρίς ελληνική υπερηφάνεια και αναφέρθηκε στους αριθμούς των Ε/κ που επισκέπτονται τα κατεχόμενα, τα ποσά που ξοδεύουν, ή αναχωρούν από το παράνομο αεροδρόμιο,καθώς και στις φωνές για διάνοιξη και άλλων οδοφραγμάτων 'για να εξοικοιωθούμε και άλλο με την κατοχή' που δίνουν την αίσθηση, είπε, 'της εθνικής αφασίας, στην οποία έχει περιέλθει ένα μεγάλο μέρος του λαού μας'.

Ανέφερε ακόμη ότι η κατάσταση είναι 'αξιοθρήνητη' και στο επίπεδο των διεκδικήσεων μας, λέγονας ότι παρασυρθήκαμε στην διαδικασία των δικοινοτικών συνομιλιών με στόχο όχι την αποκατάταση των δικαιωμάτων του λαού μας αλλά τον συμβιβασμό με την αδικία κάτι που χρησιμοποίησε η Τουρκία και αντί να φαίνεται το πρόβλημα ως εισβολή και κατοχή, να φαίνεται ως δικοινοτικό.

Ως Εκκλησία, είπε, πιστεύουμε ότι υπάρχει ακόμη φως αντίστασης και ελπίδας γιατί η μνήμη υπάρχει ακόμη, και αυτό που χρειάζεται είναι έμπνευση και καθοδήγηση. Η Εκκλησία θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα του λαού μας και δεν αμφιβάλλουμε ότι αργά ή γρήγορα η μέρα της δικαίωσης θα έρθει, κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος.

Η Δήμαρχος Λακατάμιας, Φωτούλα Χατζήπαπα, η οποία χαιρέτισε την εκδήλωση εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου, εξέφρασε την ευχή να είναι η τελευταία χρονιά που ο Δήμος φιλοξενεί εκδήλωση για κατεχόμενα εδάφη και η τελευταία χρονιά που φιλοξενούν πρόσφυγες στο Δήμο, αλλά που ασχολούνται με τα προβλήματα των έξι κυβερνητικών οικισμών προσφύγων που είναι στο Δήμο.

Η κ. Χατζήπαπα, εξέφρασε την αγωνία της και την ανησυχία της «για το μέλλον της πατρίδας μου και για το πότε θα βρεθεί η πολυπόθητη λύση του κυπριακού προβλήματος, πότε θα επιστρέψουμε πίσω στις πατρογονικές μας εστίες, πότε θα περπατήσουμε ελεύθεροι και ελεύθερα από άκρη σε άκρη της μικρής μας πατρίδας».

Σημείωσε ότι, είναι σίγουρη ότι εκφράζει όλους τους έφηβους του 1974, προσθέτοντας ότι «είμαστε η τελευταία γενιά που γνωρίζουμε με κλειστά τα μάτια πως να επιστρέψουμε πίσω στα σπίτια μας στα πατρικά» και αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα για την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού.

Ο προεδρεύων της Επιτροπής Κατεχομένων Κοινοτήτων, Ελευθέριος Αντωνίου, σημείωσε στο δικό του χαιρετισμό, ότι το ψευδοκράτος δεν αναγνωρίζεται από κανένα άλλο κράτος πλην της Τουρκίας και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες που της αναλογούν», εφαρμόζοντας η ίδια τα ψηφίσματα της και να βοηθήσει μια καθόλα δημοκρατική και ευρωπαϊκή χώρα να αποκτήσει την εθνική και εδαφική κυριαρχία της.

Έδωσε τη διαβεβαίωση ότι «ποτέ» δεν θα σιγήσει η φωνή των προσφύγων. «Ποτέ δεν θα βολευτούμε με την καθημερινότητα και παρόλη την απογοήτευση μας για την πορεία του Κυπριακού, ποτέ μα ποτέ δεν θα πατήσουμε την πεπονόφλουδα που μας έριξε προκλητικά ο Τούρκος Πρόεδρος και ο εδώ εγκάθετός του για λύση δύο κρατών», πρόσθεσε.

Ζητούμε μία δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση μέσα στο συμφωνημένο πλαίσιο, που θα διασφαλίζει την ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της χώρας, είπε ο κ. Ελευθερίου, σημειώνοντας ότι χαιρετίζουν την έναρξη του νέου γύρου συνομιλιών «με θετική κατάληξη» και ότι στηρίζουν τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας και της πολιτικής ηγεσίας. Είπε ακόμη, μεταξύ άλλων, ότι ενωμένη και σύσσωμη η τοπική αυτοδιοίκηση των κατεχομένων δήμων και κοινοτήτων, καταγγέλλουν «τη συνεχιζόμενη, επαίσχυντη, αποσχιστική και μονομερή ενέργεια της Τουρκίας για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους».

Οι εκδηλώσεις καταδίκης της ανακήρυξης του ψευδοκράτους τη συγκεκριμένη περίοδο που διανύουμε, έχουν μεν τον συμβολισμό τους για συνέχιση του αγώνα, αλλά έχουν και πολλή ουσία, ανέφερε στον χαιρετισμό του, ο Σίμος Ιωάννου, Πρόεδρος της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων.

Αναφερόμενος στη διήμερη έκθεση κατεχόμενης γης, η οποία είναι μέρος των εκδηλώσεων και την οποία επισκέφθηκαν εκατοντάδες μαθητές δημοτικής, μέσης και τεχνικής εκπαίδευσης, όπως είπε, σημείωσε ότι «αποτελεί μια από τις κορυφαίες δράσεις της εκτοπισμένης τοπικής αυτοδιοίκησης για μεταλαμπάδευση του πόθου για ειρήνη και επανένωση του τόπου μας στη νέα γενιά».

Καταδικάζοντας «την παράνομη και αποσχιστική ανακήρυξη του ψευδοκράτους», ο κ. Ιωάννου, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, σημείωσε «γνωρίζουμε πολύ καλά την αδιαλλαξία της Τουρκίας. Όμως, ο προσφυγικός κόσμος της Κύπρου με την αξιοπρέπεια που τον διακρίνει όλα αυτά τα 50 δίσεκτα χρόνια της προσφυγιάς, στέκεται ενώπιον σας και αξιώνει τη συνέχιση του αγώνα για δικαίωση».

«Απαιτούμε τη συνέχιση των προσπαθειών εξεύρεσης μιας δίκαιης λύσης, η οποία να διασφαλίζει την επανένωση του τόπου μας σε συνθήκες ελευθερίας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όλων ανεξαιρέτως των Κυπρίων, εντός τους συμφωνημένου πλαισίου λύσης, όπως αυτό καθορίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί καμιά λύση δύο κρατών, αλλά ούτε και η ατέρμονη συνέχιση του στάτους κβο μπορεί να υποσχεθούν ένα μέλλον ειρήνης και ευημερίας για το λαό της Κύπρου. Το μέλλον που θέλουμε να χαρίσουμε εμείς, που τόσο στωικά υπομείναμε, στα παιδιά μας, το μέλλον που δικαιούνται και τους αξίζει», είπε τέλος ο κ. Ιωάννου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση Μενελάου και Ονάρ για τα σημεία διέλευσης
Πράσινο Υπουργικού για το δικαίωμα ψήφου από τα 17-Η δέσμη με δεκατρείς τροποποιήσεις στη νομοθεσία
«Ιστορική» χαρακτήρισε ο ΠτΔ την απόφαση για έγκριση δικαιώματος ψήφου από τα 17 έτη
Δικαίωμα ψήφου στα 17 και αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επί τάπητος στο Υπουργικό
Ξαναζωντάνεψε η συζήτηση για το Κυπριακό στο εσωτερικό μέτωπο-Το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ και οι διαφωνίες
Κατηγορίες Τατάρ σε Χριστοδουλίδη-«Υπερέβη τα συμφωνηθέντα» της Νέας Υόρκης στη χθεσινή συνάντηση
Πιθανή επίσκεψη Μέτσολα στην Κύπρο την άνοιξη-Ορίζοντας ο Απρίλιος
Την ανάγκη για επαρκή προετοιμασία ενόψει Ντι Κάρλο και πενταμερούς επισήμανε η πρόεδρος του ΔΗΣΥ
Κόντρα ΑΚΕΛ και Κυβέρνησης με φόντο το πακέτο του ΠτΔ για οδοφράγματα-«Η σοβαρότητα των στιγμών απαιτεί υπευθυνότητα»
Για τα οδοφράγματα το «take it or leave it» του Προέδρου-«Πρέπει να περιέχουν την πτυχή της αμοιβαιότητας»