Οι πολιτικές Κυβέρνησης για μεταναστευτικό με θετικό πρόσημο και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολίτων
06:00 - 18 Νοεμβρίου 2024
Άρδην έχει αλλάξει η εικόνα τους τελευταίους μήνες, αναφορικά με το μείζον ζήτημα που ταλανίζει την Ευρώπη και δεν είναι άλλο από το μεταναστευτικό, με τις κινήσεις και ενέργειες που είχε εφαρμόσει ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, τις οποίες ακολουθεί και ο υφυπουργός Μετανάστευσης, Νικόλας Ιωαννίδης, να χαρακτηρίζονται αποτελεσματικές. Κι αυτό φαίνεται και από την άποψη που έχει διαμορφώσει η κοινωνία, με τις ενδείξεις να δείχνουν ότι η ανησυχία των πολιτών για το μεταναστευτικό έχει μειωθεί στο 24%.
Η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, όταν κλήθηκε να αναλάβει τη διαχείριση του μεγαλύτερου προβλήματος, μετά το εθνικό, ήρθε αντιμέτωπη με αρκετά ζητήματα, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι τα κέντρα φιλοξενίας ήταν υπερπλήρεις, με αποτέλεσμα να υπάρχουν συνεχείς συγκρούσεις ανάμεσα στους διαμένοντες, ενώ το ποσοστό των αφίξεων ολοένα και αυξανόταν. Ο υπουργός Εσωτερικών, ως ο καθ’ ύλη αρμόδιος να αναλάβει το μεταναστευτικό, είχε θέσει το ζήτημα ως προτεραιότητα και προς αυτό το σκοπό είχαν ληφθεί συγκεκριμένα μέτρα, με στόχο να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να αποκλιμακωθεί.
Ένα από τα πρώτα μέτρα που είχε λάβει το Υπουργείο Εσωτερικών είναι να σταματήσει την επέκταση του περιβόητου «φράκτη», κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής και να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα, ώστε να σταματήσουν οι διελεύσεις από τη Νεκρή Ζώνη. Κάτι που είχε απτά αποτελέσματα, δεδομένου ότι μέσα σε δύο χρόνια, από 16,500 που ήταν οι αφίξεις το 2022, πέρυσι έπεσαν στις 6,732, ενώ για τη φετινή χρονιά θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα μόλις ολοκληρωθεί το έτος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η διαχείριση του μεταναστευτικού θωράκισε την Κύπρο από ανεξέλεγκτες ροές και έδωσε προβάδισμα στην σκακιέρα
Πέραν τούτου, ο υπουργός Εσωτερικών έχει λάβει κι άλλα μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, όπως για παράδειγμα η προώθηση καμπάνιας, για να μην αποτελεί η Κύπρος ελκυστικό προορισμό, μέσα από καμπάνιες με μαρτυρίες θυμάτων εμπορίας προσώπων, που τους έπεισαν ότι πρόκειται να μεταφερθούν σε ένα παράδεισο και επί της ουσίας, κατέληξαν κλεισμένοι σε ένα κέντρο φιλοξενίας, με την απέλαση να είναι μονόδρομος.
Την αποτελεσματικότητα των μέτρων μαρτυρούν οι αριθμοί, δεδομένου ότι το 2022 οι αφίξεις ξεπερνούσαν τις 20.000 χιλιάδες, ενώ το 2023 μειώθηκαν στις μισές, φθάνοντας λίγο πάνω από τις 10.000 και φέτος μέχρι το τέλος Αυγούστου έπεσαν στις 4.868. Σε ό,τι αφορά τα συγκεκριμένα πρόσωπα, από σχεδόν δέκα χιλιάδες (9.384) το 2022, μειώθηκαν σε τεράστιο βαθμό το 2023, με τον χρόνο να κλείνει στις 2.607. Πιο συγκεκριμένα, η μείωση στον αριθμό των Αφρικανών υπηκόων έφθασε στο 85% κι αυτό διότι, υπήρξε γρήγορη εξέταση των αιτήσεων ασύλου τους, της αποκοπής των επιδομάτων σε περιπτώσεις απόρριψης της αίτησης και της εντατικοποίησης των ελέγχων σε χώρους εργασίας, για πάταξη της παράνομης εργοδότησης.
Το διπλωματικό μέτωπο
Στο μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών είχε στραφεί και στις διπλωματικές οδούς, ώστε να αλλάξει η εικόνα για το μεταναστευτικό και προς αυτή την κατεύθυνση είχε μεταβεί στο Λίβανο, όπου συζήτησε με την Κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να ασκήσει πιέσεις για να σταματήσουν οι εισροές μεταναστών προς την Ευρώπη.
Ουσιαστικά, η Λευκωσία άσκησε πιέσεις προς τη Βηρυτό, ώστε να ελέγχει καλύτερα την ακτογραμμή της, κάτι που τελικά έγινε και σταμάτησε η ροή μεταναστών προς τις κυπριακές ακτές. Για να το επιτύχει αυτό, πέραν της διμερούς διαδικασίας, η οποία κορυφώθηκε με την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας και των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών στον Λίβανο στις 2 Μαΐου, η Κύπρος φρόντισε να κινητοποιήσει και την ΕΕ.
Επιπρόσθετα, η Κυβέρνηση ασκούσε πιέσεις και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να λάβει μέτρα που θα είχαν ως στόχο την στήριξη του Λιβάνου, με τη μορφή της οικονομικής ενίσχυσης, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή θα διασυνδεθεί με την αύξηση της επιχειρησιακής ικανότητας της γειτονικής χώρας να ασκεί αποτελεσματικότερη επιτήρηση στην ακτογραμμή του. Μέσα από αυτή τη διεργασία ήταν που προέκυψε το νέο πακέτο στήριξης και που άρχισε να υλοποιείται το μέρος της συμφωνίας που αφορούσε την αποκοπή των μεταναστευτικών ροών. Μάλιστα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετέβη στη Βηρυτό μαζί με την κυπριακή αποστολή, γεγονός που καταδεικνύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραμάτισε η Κύπρος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ραγδαία μείωση αφίξεων στους 18 μήνες, κατά 300% λιγότεροι οι διαμένοντες στο Πουρνάρα-Η ακτινογραφία του μεταναστευτικού
Υπήρξαν αποτελέσματα
Τα μέτρα που είχε λάβει ο υπουργός Εσωτερικών και συνεχίζει να εφαρμόζει ο Νικόλας Ιωαννίδης, υφυπουργός Μετανάστευσης, είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα, δεδομένου ότι τους τελευταίους μήνες η Κύπρος αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τους χειρισμούς της. Μάλιστα, η μεθοδικότητα που επιδείχθηκε αναγνωρίστηκε όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό, με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον, να δηλώνει πως η πρόοδος της Κύπρου είναι «εντυπωσιακή» και «μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για τους άλλους». Η κατάσταση στη γειτονική μας χώρα, ωστόσο, δημιουργεί ανησυχίες για το ενδεχόμενο μαζικών μεταναστευτικών ροών, οι οποίες ενδεχομένως να φέρουν την Κύπρο αντιμέτωπη με μια νέα κρίση.
Την ίδια ώρα και οι πολίτες φαίνεται ότι έχουν αγκαλιάσει τα μέτρα της Κυβέρνησης, δεδομένου ότι σε δημοσκόπηση του Alpha, καταγράφεται η άποψη της κοινωνίας. Σύμφωνα με τα ευρήματα, που παρουσιάστηκε το περασμένο Σάββατο, η ανησυχία των πολιτών μειώθηκε τον τελευταίο χρόνο κατά 24%, ενώ πλέον η κοινωνία ζητά από την Κυβέρνηση να θέσει ως προτεραιότητα το Κυπριακό με 34% και όχι το μεταναστευτικό, όπως ήταν το 2023 με ποσοστό 41%.