Πώς θα εφαρμοστεί ο Νόμος για την πολιτική επιστράτευση-Ο ορισμός της «κρίσης» και οι συστάσεις σε πολίτες

Μπορεί η Ολομέλεια της Βουλής να ψήφισε το Νόμο που τροποποιεί τις διαδικασίες πολιτικής επιστράτευσης, παρέχοντας τη δυνατότητα στην Κεντρική Υπηρεσία Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτων Αναγκών (ΚΥΠΣΕΑ), που υπάγεται στο Υπουργείο Άμυνας, να συμμετέχει στις διαδικασίες επιστράτευσης και να συνδράμει στο έργο του Υπουργείου Εσωτερικών, ωστόσο πολλοί πολίτες θέτουν ερωτήματα ως προς το τι ισχύει με την συγκεκριμένη επιστράτευση, αλλά και ποιες είναι οι αρμοδιότητες τους εάν ενεργοποιηθεί.

Ουσιαστικά, το Νομοσχέδιο ψηφίστηκε έπειτα από τρία χρόνια διαβουλεύσεων και αφού πρώτα είχε αποφασιστεί να οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το 2022, ωστόσο στη συνέχεια αποσύρθηκε, αφού είχαν εκφραστεί διαφωνίες και ενστάσεις από μερίδα των βουλευτών, με αποτέλεσμα να τεθεί εκ νέου ενώπιον της Επιτροπής Άμυνας και αφότου ολοκληρώθηκε η συζήτηση, τέθηκε στην Ολομέλεια της περασμένης Πέμπτης.

Αρμόδια πηγή από το Υπουργείο Άμυνας, μίλησε στον REPORTER για το ζήτημα, σε μια προσπάθεια να σκιαγραφηθεί καλύτερα η κατάσταση, αλλά και να μην προκληθεί πανικός στους πολίτες, οι οποίοι στον όρο επιστράτευση οδηγούνται σε συνειρμούς για πολεμικές καταστάσεις.

Όπως εξήγησε αρχικά η αρμόδια πηγή, η απόφαση που λήφθηκε από τη Βουλή αφορά ουσιαστικά στον πολιτικό σχεδιασμό, ο οποίος μέχρι την Πέμπτη σχετιζόταν με την ενεργοποίηση του σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης. Με τη νέα απόφαση, ο πολιτικός σχεδιασμός της Κυπριακής Δημοκρατίας για αντιμετώπιση κάποιας έντασης, κρίσης ή έκτακτης ανάγκης, ενεργοποιείτε άμεσα, αφού όπως υπέδειξε «για να φτάσουμε σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προηγείται ένταση και κρίση. Άρα δεν θα μένουμε απραγείς μέχρι να οδηγηθούμε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που είναι μια ακραία κατάσταση».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, επηρεάζεται ολόκληρος ο σχεδιασμός, δηλαδή η σύνταξη σχεδίων για κάθε περίπτωση όπως καύσιμα, διακίνηση, Τύπος, ως επίσης και Υπουργεία, Υφυπουργεία, καθώς και ημικρατικοί οργανισμοί. Για όλους αυτούς τους φορείς και οργανισμούς, υπάρχει σχεδιασμός, που ονομάζεται σχέδιο Πολιτικού Σχεδιασμού Έκτακτης Ανάγκης (ΠΣΕΑ), που υπάγονται σε ένα μεγαλύτερο σχέδιο υπό την επωνυμία «Κρόνος». Άρα, συνέχισε «από τώρα θα συνταχθούν τα σχέδια με δυνατότητες εφαρμογής τους, με λήψη μέτρων σταδιακά και συντονισμένα για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε οποιαδήποτε ένταση και κρίση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νόμο για τις διαδικασίες πολιτική επιστράτευσης ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής

Κρίση είναι οτιδήποτε επηρεάζει τη χώρα

Σε ότι αφορά στον όρο κρίση και κατά πόσον υπάρχει κάποιο πλαίσιο το οποίο θα την χαρακτηρίζει, ώστε να λαμβάνονται αποφάσεις για πολιτική επιστράτευση, απάντησε αρνητικά, εξηγώντας ότι είναι οποιαδήποτε μορφή έντασης, κρίσης ή έκτακτης ανάγκης που επηρεάζει τα σύνορα της χώρας και γι’ αυτήν απαιτείται λήψη μέτρων.

Η κρίση, μπορεί να μην συμβαίνει καν στα όρια της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά να την επηρεάζει καθ’ οποιονδήποτε τρόπο. Επί τούτου, έδωσε μια σειρά από παραδείγματα, υπό τύπο ερωτήματος, για να ξεκαθαρίσει τον ορισμό της κρίσης. «Αν το Ισραήλ κλείσει τον εναέριο χώρο του δεν επηρεάζεται η Κυπριακή Δημοκρατία; Εάν είχαμε πτήσεις από εκείνο τον εναέριο χώρο δεν πρέπει να κάνουμε ρυθμίσεις για να αντιμετωπίσουμε εκείνη την κατάσταση; Αν είχαμε ένα αγωγό ο οποίος μας έδινε φυσικό αέριο από το Ισραήλ και το Ισραήλ μπαίνει σε πόλεμο με αποτέλεσμα να σταματά η παραγωγή του αγωγού δεν θα επηρεαζόμασταν σοβαρά; Οι ροές προσφύγων δεν μας οδηγούν σε κρίση; Εάν η Δημοκρατία δεχθεί 50 χιλιάδες πρόσφυγες δεν θα είναι μια κρίση;»

Ως εκ τούτου, ο ΚΥΠΣΕΑ εφαρμόζει σχεδιασμό για αντιμετώπιση οποιασδήποτε μορφής κρίσης ή έκτακτης ανάγκης, όταν αυτά τα οποία συμβαίνουν επηρεάζουν τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την άμυνα και ασφάλεια της χώρας ή την ευημερία των πολιτών.

Έδωσε παράλληλα το παράδειγμα της Κυβερνοεπίθεσης που δέχθηκε η Κύπρος, λόγω των εξελίξεων στο Ισραήλ, με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν τα συστήματα του κράτους. Σε μια τέτοια περίπτωση, επίσης θα μπορεί να γίνει πολιτική επιστράτευση. «Η επιτυχία του πολιτικού σχεδιασμού, έγκειται στην καλά οργανωμένη προσπάθεια τόσο των κρατικών, όσο των ιδιωτών, αλλά και των πολιτών. Όλοι έχουν ρόλο για να ξεπεράσει η χώρα μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αυτό είναι που στοχεύουμε. Μια παλλαϊκή άμυνα, για κάθε μορφής πρόβλημα, που επηρεάζει είτε τα ζωτικά συμφέροντα, είτε την άμυνα και ασφάλεια, είτε την ευημερία των πολιτών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θέλουν πολιτική επιστράτευση χωρίς την κήρυξη της χώρας σε έκτακτη ανάγκη-Στην Ολομέλεια το Νομοσχέδιο

Προληπτικά τα μέτρα, κάλεσμα να μην προκαλείται πανικός

Τα μέτρα που θα λαμβάνονται, χαρακτηρίζονται από το Υπουργείο ως προληπτικά εκεί και όπου χρειάζεται, ενώ παράλληλα καλεί τον κόσμο να μην πανικοβάλλεται, διότι η πολιτική επιστράτευση είναι πολύ διαφορετική από την στρατιωτική.

Θέλοντας να δώσει εξηγήσεις επί των αναφορών του, τόνισε πως «όπως υπάρχει επιστράτευση των πολιτών Που είναι υπό τα όπλα όπως οι έφεδροι ή οι εθνοφύλακες κι αυτό είναι αρμοδιότητα του ΓΕΕΦ, στον πολιτικό τομέα υπάρχει η πολιτική επιστράτευση, που είναι πολιτικό προσωπικό, το οποίο υπηρετεί είτε σε υπηρεσίες πολιτικού σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης, όπως Υπουργεία, Υφυπουργεία και οι οποίες κηρύσσονται με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου».

Μπορεί, συνέχισε, «να είναι επίσης ιδιωτικά συνεργεία που αποκαθιστούν δρόμους και ζημιές, αλλά ξεκαθαρίζω δεν είναι υπό τα όπλα. Για παράδειγμα για να έχουμε απρόσκοπτα ηλεκτρική ενέργεια, σημαίνει ότι κάποιοι εργάζονται στους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Για να έχουμε διανομή, σημαίνει ότι κάποιοι εργάζονται στο διαχειριστή συστήματος μεταφοράς για να διανέμεται η ηλεκτρική ενέργεια. Για τα τρόφιμα, σημαίνει κάποιοι εργάζονται για να παράγουν τρόφιμα, άρα μπορεί να χρειαστεί 24ωρη παραγωγή. Για να δουλέψουν αυτά τα πράγματα, πρέπει το προσωπικό να πάει στη θέση του».

Μια τρίτη κατηγορία, είναι οι αμυνίτες, που είναι επίσης μιας μορφής επιστράτευση. «Αυτούς τους καλεί η Πολιτική Άμυνα. Άρα έχουμε τρεις φορείς. Η μία είναι η Πολιτική Άμυνα, η δεύτερη είναι η ΚΥΠΣΕΑ και η Τρίτη είναι το ΓΕΕΦ για την στρατιωτική επιστράτευση».

Δειτε Επισης

Καταζητείται ο Αχτάρ και ο Farid για πρόκληση πραγματικής σωματικής βλάβης, απειλή και οπλοφορία (pic)
Έσβησε στο τιμόνι 79χρονη στη Λεμεσό-Διερευνούν αιφνίδιο θάνατο οι Αρχές
Συνελήφθη 24χρονος για τα 35 κιλά κάνναβης που εντοπίστηκαν στη Λεμεσό το 2023
Παραδέχτηκε ενοχή ο 14χρονος για τις μονταρισμένες γυμνές φωτογραφίες-Επιστρέφει υπό επίβλεψη στο σχολείο
Βελτιωμένη η κατάσταση της υγείας του 22χρονου μετά το θανατηφόρο-Κηδεύονται μαζί τα τρία θύματα
Στις φλόγες όχημα στην Έγκωμη-Εμπρησμό εξετάζει η Αστυνομία
Δύο τροχαίες συγκρούσεις στον αυτοκινητόδρομο Κοκκινοτριμιθιάς-Λευκωσίας
Θρήνος για τα τέσσερα θύματα της ασφάλτου-Συνεχίζονται οι έρευνες της Αστυνομίας
Πώς θα εφαρμοστεί ο Νόμος για την πολιτική επιστράτευση-Ο ορισμός της «κρίσης» και οι συστάσεις σε πολίτες
Ήρθε στην Κύπρο για να σπουδάσει δικηγόρος η άτυχη Ειρήνη, έσβησε δύο εβδομάδες πριν τα γενέθλια της