Το βιολί του ο Τούρκος Αντιπρόεδρος-«Υποστηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις το όραμα για λύση δύο κρατών»

«Υποστηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις το όραμα της λύσης δύο κρατών που προτάθηκε από τον Ερσίν Τατάρ», δήλωσε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, Τζεβντέτ Γιλμάζ, προσθέτοντας πως ένα ομοσπονδιακό μοντέλο λύσης «δεν είναι πλέον δυνατό» και αλλά έχει «αποδεδειγμένα αποτύχει».

«Είναι προφανές ότι οποιαδήποτε πρόταση δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικότητες του νησιού και τη βούληση και των δύο πλευρών δεν θα μας οδηγήσει σε λύση», δήλωσε ο κ. Γιλμάζ πριν την έναρξη της στρατιωτικής παρέλασης στην κατεχόμενη Λευκωσία, στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Ο κ. Γιλμάζ πρόσθεσε ότι παρόλο που υπάρχουν κάποιοι που δεν θέλουν να ακούσουν την αλήθεια, στο νησί «υπάρχει η πραγματικότητα των δύο χωριστών λαών και της 41χρονης παρουσίας της τδβκ».

Η διεθνής κοινότητα πρέπει τώρα να το αποδεχθεί αυτό, υποστήριξε λέγοντας ότι αν και οι Ε/κ απέρριψαν το Σχέδιο Ανάν, έγιναν δεκτοί ως μέλη στην ΕΕ, και αυτό τους επέτρεψε να ζήσουν σε μια ζώνη άνεσης (comfort zone). Αντίθετα, υποστήριξε, οι Τ/κ «αφέθηκαν σε μια άδικη και απάνθρωπη απομόνωση».

«Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι εξαιρετικά φυσικό και το πιο φυσιολογικό δικαίωμα των Τούρκων της Κύπρου να ζητούν την αναγνώριση του γεγονότος ότι διαθέτουν κυριαρχική ισότητα και ισότιμο καθεστώς στη διεθνή κοινότητα», πρόσθεσε.

Παρέπεμψε στις εκκλήσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από το βήμα της ΓΣ του ΟΗΕ για αναγνώριση του ψευδοκράτους και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην παρουσία Τατάρ στις συνόδους του Οργανισμού Τουρκογανών Κρατών στο Αζερμπαϊτζάν και στην Κιργιζία.

«Κανείς να μην περιμένει να εγκαταλείψουν οι Τούρκοι της Κύπρου το κράτους τους, το οποίο ίδρυσαν με μεγάλες θυσίες παρά τις κάθε είδους δυσκολίες και κάτω από τη στέγη του οποίου ζουν με ασφάλεια. Οι Τούρκοι της Κύπρου δεν θα υποχωρήσουν ποτέ από τα κέρδη που αποκόμισαν. Η μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια Τουρκία είναι και θα είναι πάντα στο πλευρό των Τούρκων της Κύπρου και της τδβκ.  Θα συνεχίσει να εργάζεται με όλη της τη δύναμη για τα δικαιώματα και συμφέροντα των Τούρκων της Κύπρου», ανέφερε.  

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος είπε, επίσης, ότι εργάζονται ώστε η Ανατολική Μεσόγειος να γίνει θάλασσα ειρήνης και πιστεύουν ότι η περιφερειακή ειρήνη θα αυξήσει την ηρεμία και την ευημερία όλων των λαών της περιοχής. «Δεν έφεραν όφελος σε κανέναν μέχρι σήμερα οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί των εξωτερικών δυνάμεων για την περιοχή και οι προσπάθειές παρέμβασής τους. Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζεται αδιάλειπτα και η στήριξή μας προς την υπόθεση της Παλαιστίνης», ανέφερε.

Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους τους, συνέχισε, «είναι να ζουν οι Τουρκοκύπριοι με ευημερία στην πατρίδα τους και να αποκτήσουν μια βιώσιμη οικονομία».

«Η συμφωνία οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας για το 2024 είναι η πιο απτή ένδειξη αυτών των προσπαθειών μας προς την κατεύθυνση της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής ευημερίας. Υλοποιήσαμε πολλά έργα που θα αναβαθμίζουν το βιοτικό επίπεδο των Τουρκοκυπρίων αδελφών μας, από τη γεωργική άρδευση μέχρι την ενεργειακή ασφάλεια, από τις συγκοινωνίες μέχρι την εκπαίδευση και από τις κοινωνικές κατοικίες μέχρι την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Συνεχίζουμε να τα αναπτύσσουμε και να προσθέτουμε νέα σε αυτά», επεσήμανε.

Υποστήριξε πως η τουρκοκυπριακή πλευρά ήταν πάντα αυτή που είχε «ειλικρινή και εποικοδομητική βούληση και προσέγγιζε καλόπιστα μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση του Κυπριακό» ενώ οι Ελληνοκύπριοι «επέδειξαν αδιάλλακτη στάση σε όλες τις διαπραγματεύσεις».

«Παρόλα αυτά εξακολουθούν να λένε ότι θέλουν ομοσπονδία και λύση. Δεν ήταν αυτοί που κατέστρεψαν το συνεταιρικό κράτος με τη δύναμη των όπλων το 1963, απέρριψαν το σχέδιο Ανάν το 2004 και έφυγαν από το τραπέζι στο Κραν-Μοντανά το 2017; Είναι ξεκάθαρο ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν είναι ειλικρινείς», ισχυρίστηκε.

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλησε ποτέ και δεν θέλει να μοιραστεί την πολιτική εξουσία και την ευημερία με τους Τουρκοκύπριους, που είναι οι συνιδιοκτήτες του νησιού, στη βάση της πολιτικής ισότητας. Βλέπουν τους Τουρκοκύπριους ως μειονότητα και προσπαθούν να τους κάνουν μπάλωμα στο λεγόμενο κράτος τους», ανέφερε ο κ. Γιλμάζ.

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος είπε ότι η 15η Νοεμβρίου 1983 αποτελεί ένα σημείο καμπής και είπε «41 φορές μάσιαλλα στην τδβκ, το λαμπρό αστέρι της ανατολικής Μεσογείου», όπως τη χαρακτήρισε.

Υποστήριξε ότι η εισβολή του 1974 έφερε την ειρήνη στην Κύπρο και είπε πως το να βλέπουμε «τις σημαίες του αστεριού και της ημισέληνου δίπλα δίπλα στον ουρανό είναι πηγή υπερηφάνειας για όλους μας. Οι σημαίες μας είναι η εγγύηση της ειρήνης και της ευημερίας».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι αλλαγές που προωθούνται για το δικαίωμα ψήφου από τα 17
Την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση Μενελάου και Ονάρ για τα σημεία διέλευσης
Πράσινο Υπουργικού για το δικαίωμα ψήφου από τα 17-Η δέσμη με δεκατρείς τροποποιήσεις στη νομοθεσία
«Ιστορική» χαρακτήρισε ο ΠτΔ την απόφαση για έγκριση δικαιώματος ψήφου από τα 17 έτη
Δικαίωμα ψήφου στα 17 και αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επί τάπητος στο Υπουργικό
Ξαναζωντάνεψε η συζήτηση για το Κυπριακό στο εσωτερικό μέτωπο-Το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ και οι διαφωνίες
Κατηγορίες Τατάρ σε Χριστοδουλίδη-«Υπερέβη τα συμφωνηθέντα» της Νέας Υόρκης στη χθεσινή συνάντηση
Πιθανή επίσκεψη Μέτσολα στην Κύπρο την άνοιξη-Ορίζοντας ο Απρίλιος
Την ανάγκη για επαρκή προετοιμασία ενόψει Ντι Κάρλο και πενταμερούς επισήμανε η πρόεδρος του ΔΗΣΥ
Κόντρα ΑΚΕΛ και Κυβέρνησης με φόντο το πακέτο του ΠτΔ για οδοφράγματα-«Η σοβαρότητα των στιγμών απαιτεί υπευθυνότητα»