Μαθητές σε όλη την Κύπρο καταδικάζουν την ανακήρυξη του ψευδοκράτους (pics)
13:06 - 15 Νοεμβρίου 2024
Στους δρόμους βγήκαν μαθητές από ολόκληρη την Κύπρο καταδικάζοντας την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους.
Κρατώντας πανό και Κυπριακές σημαίες, μαθητές καταδίκασαν την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους με το σύνθημα, «Κυπριακή Δημοκρατία, Ελεύθερη, Επανενωμένη, Κοινή Πατρίδα, Ένας Λαός».
Καταδίκη ψευδοκράτους και μηνύματα επανένωσης έστειλαν μαθητές-φοιτητές στη Λευκωσία
Με κυπριακές σημαίες και συνθήματα όπως «Η Κύπρος ανήκει στο λαό της», «Κύπρος – Ενωμένη – Ομοσπονδιακή», «Ανεξαρτησία – Λευτεριά – Δημοκρατία», «Τα σύνορα μας είναι στην Κερύνεια», εκατοντάδες μαθητές και φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Φρέντερικ πραγματοποίησαν αντικατοχική πορεία το πρωί της Παρασκευής προς το οδόφραγμα της Μιας Μηλιάς, στη Λευκωσία, όπου και επέδωσαν ψήφισμα σε εκπρόσωπο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
Οι Πρόεδροι της ΠΣΕΜ και των δύο φοιτητικών οργανώσεων καταδίκασαν την παράνομη και αποσχιστική ενέργεια ανακήρυξης του ψευδοκράτους, έστειλαν μηνύματα λύσης κι επανένωσης της Κύπρου και δήλωσαν ότι δεν χάνουν την ελπίδα τους για λύση.
Ως μαθητές και μαθήτριες, το μέλλον αυτού του τόπου, μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες που εξελίσσονται ανά το παγκόσμιο, σήμερα καλούμαστε να πράξουμε το καθήκον μας προς τον τόπο και το λαό μας, ανέφερε η Πρόεδρος της ΠΣΕΜ, Γεωργία Γρηγορίου δηλώνοντας ότι «θα δώσουμε αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση της Κύπρου, μέχρι την απελευθέρωση και επανένωση του τόπου και του λαού μας, για να ανατρέψουμε τα διχοτομικά σχέδια της Τουρκίας και όσων έμμεσα ή άμεσα προωθούν τη διχοτόμηση. Ως ΠΣΕΜ, συνεχίζουμε τον αγώνα για επίλυση του Κυπριακού, στηριγμένοι στο διεθνές δίκαιο και στα ψηφίσματα του ΟΗΕ».
Αγωνίζονται, είπε, για απελευθέρωση από την κατοχή και επανένωση του τόπου και του λαού μας, λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως προνοείται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, που θα προνοεί ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια, αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών όλων των Κυπρίων, να σταλούν μηνύματα φιλίας, συνεργασίας και ειρηνικής συνύπαρξης των δύο κοινοτήτων. «Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να αφεθούν να ζήσουν ελεύθερα και ειρηνικά μαζί, μακριά από εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα και ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις. Για μια Κύπρο αποστρατιωτικοποιημένη και κυρίαρχη. Η Κύπρος δεν χρειάζεται στρατούς, συρματοπλέγματα και ξένους κηδεμόνες να μας επιτηρούν, ούτε καμιά εμπλοκή του ΝΑΤΟ» πρόσθεσε.
Η Πρόεδρος της ΠΣΕΜ είπε ότι παρακολουθούν με ανησυχία την στασιμότητα στη διαδικασία των συνομιλιών. «Ο χρόνος περνά ανεκμετάλλευτος και αυτό μόνο τη διχοτόμηση εξυπηρετεί. Ο νεκρός χρόνος χωρίς συνομιλίες έφερε δυστυχώς νέα τετελεσμένα. Έχοντας αυτά τα δεδομένα, η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να στηρίξει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων πάνω στις διαχρονικές θέσεις της και με βάση τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε έναντι της διεθνούς κοινότητας και των Τουρκοκυπρίων».
Η Γεωργία Γρηγορίου είπε επίσης ότι χαιρετίζουν τις χιλιάδες των Τουρκοκυπρίων που κατά τα τελευταία χρόνια διαδήλωσαν κατά της προσπάθειας της Τουρκίας για επέμβαση στα εσωτερικά της κοινότητας τους, αλλά και στο νησί γενικά, καταδικάζοντας παράλληλα τις ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. «Στέλνουμε σε αυτούς μηνύματα φιλίας και ειρηνικής συνύπαρξης» ανέφερε.
Με τις σημερινές εκδηλώσεις σε όλες τις επαρχίες, ξεκαθαρίζουμε προς κάθε κατεύθυνση, ότι όσοι προσπαθούν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες επίτευξης λύσης, θα μας βρίσκουν απέναντι τους, ανέφερε. «Ξεκαθαρίζουμε για ακόμη μια φορά, ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στα σάπια ιδεώδη του εθνικισμού – σοβινισμού να δηλητηριάσουν τις συνειδήσεις της νέας γενιάς» συμπλήρωσε και κάλεσε τους μαθητές και φοιτητές να φωνάξουν «Όλοι μαζί να πέσει η κατοχή – Όλοι μαζί για επανένωση!».
Ως φοιτητική ένωση του μεγαλύτερου δημόσιου Πανεπιστημίου, ενός δικοινοτικού Πανεπιστημίου, δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΦΕΠΑΝ, Εφραίμ Χρίστου λέγοντας ότι ο μόνος τρόπος για να μην βρίσκονται κάθε χρόνο εκεί, καταδικάζοντας με πόνο ψυχής ένα ψεύτικο κράτος στην ίδια τους την πατρίδα, είναι «να αγωνιζόμαστε για την ειρήνη και για το δίκιο, όπως έγραψε και ο Τάσος Λειβαδίτης».
Γι’ αυτό, είπε, ενώνουν τις φωνές τους με τους μαθητές και φοιτητές που αποβάλλουν τις εθνικιστικές προπαγάνδες και τείνουν χέρι φιλίας προς κάθε Κύπριο πολίτη, είτε είναι Τ/κ, είτε Αρμένιος, είτε Μαρωνίτης, είτε Λατίνος. «Όταν λέμε ότι η Κύπρος ανήκει στον λαό της δεν το λέμε για χάρη εύηχων συνθημάτων. Την δικαίωση της Κύπρου μας την αναζητούμε στην επίμονη προσπάθεια για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, μέσω της μόνης εφικτής λύσης βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, της ΔΔΟ».
Η επανέναρξη των συνομιλιών αποτελεί μονόδρομο, πρόσθεσε ο κ. Χρίστου, γιατί «εμείς δεν πρόκειται να θυσιάσουμε την ελευθερία της πατρίδας μας για κανέναν».
Ως νέοι έχουμε το προνόμιο και την ευθύνη να γίνουμε οι φορείς της αλλαγής, η ενότητα, η αλληλεγγύη και η αποφασιστικότητά μας, είναι τα εργαλεία μας, είπε στην δική του ομιλία ο Πρόεδρος της φοιτητικής ένωσης του Πανεπιστημίου Φρέντερικ, Γιάννης Λαπήθιος. «Είναι χρέος μας να αναλαμβάνουμε δράση, να ενημερωνόμαστε και να παλεύουμε για ένα μέλλον όπου δεν υπάρχουν διχοτομημένες πατρίδες. Μπορεί να μην είδαμε με τα μάτια μας τις στιγμές της καταστροφής στην Κύπρο, όμως βλέπουμε καθημερινά την κατάσταση στην Παλαιστίνη, γι’ αυτό δεσμευόμαστε να αγωνιστούμε αδιάκοπα για την ειρήνη στο νησί μας και στον κόσμο ολόκληρο» ανέφερε.
Ως εκπρόσωποι της φοιτητικής κοινότητας, συνέχισε, δεν αποδέχονται συμβιβασμούς που θέτουν υπό αμφισβήτηση την ελευθερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια τόσο των Ελληνοκυπρίων, όσο και των Τουρκοκυπρίων. «Θέλουμε μια λύση που θα εγγυάται τα δικαιώματα και την ασφάλεια όλων των Κυπρίων, μια λύση που να στηρίζεται στη δικαιοσύνη και τον αλληλοσεβασμό. Θέλουμε μια Κύπρο επανενωμένη και ομοσπονδιακή» πρόσθεσε.
Η φοιτητική ένωση του Φρέντερικ, είπε, επέλεξε να σταθεί στο πλευρό των μαθητών της ΠΣΕΜ γιατί η απόφαση της ΠΟΦΕΝ να κατέβει σε πορεία με ελληνικές σημαίες και χωρίς αναφορά στην ΔΔΟ «απομακρύνεται από τις αξίες μας και την μακροχρόνια στρατηγική μας για μια ελεύθερη και ενωμένη Κύπρο».
Το κυπριακό πρόβλημα παραμένει θέμα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής κατά παράβαση βασικών αρχών διεθνούς δικαίου, αναφέρεται στο ψήφισμα που η αντιπροσωπεία μαθητών και φοιτητών επέδωσαν σε εκπρόσωπο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
«Επιδίωξη μας, είναι η επίτευξη μιας μόνιμης και διαρκούς λύσης στο κυπριακό πρόβλημα στη βάση της Διζωνικής – Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, η οποία αποτελεί την ύστατη υποχώρηση της ελληνοκυπριακής πλευράς, καθώς και της πολιτικής ισότητας όπως αυτή περιγράφεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, με μια και μόνη ιθαγένεια, με μια και αδιαίρετη κυριαρχία και μια διεθνή προσωπικότητα, που να στηρίζεται στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, στις αποφάσεις του ΟΗΕ για την Κύπρο, στο Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο. Μια λύση, η οποία να είναι απόλυτα συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να αποκαθιστά πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων, υπό τις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».
Προστίθεται ότι φέτος συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από τα θλιβερά γεγονότα του 1974 και το δίδυμο έγκλημα εις βάρος του λαού και του τόπου μας, αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας συνωμοσίας που ήθελε την μετατροπή του ‘Χρυσοπράσινου φύλλου’ της Μεσογείου, σε ένα αβύθιστο αεροπλανοφόρο του ΝΑΤΟ.
Η κατοχή, αναφέρεται, από τα τουρκικά στρατεύματα ενός μεγάλου μέρους της πατρίδας μας συνεχίζεται, παράλληλα με τον παράνομο εποικισμό των εδαφών μας. «Το συρματόπλεγμα της ντροπής συνεχίζει να κρατά χωρισμένη την πατρίδα και το λαό μας. Το status quo της κατοχής, καθώς και το γεγονός ότι το κυπριακό πρόβλημα παραμένει άλυτο, εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τη νεολαία μας, αλλά και για το σύνολο των Κυπρίων, που συνεχίζουν να ζουν σε συνθήκες αβεβαιότητας για το μέλλον».
Η στασιμότητα του Κυπριακού τα τελευταία χρόνια, αφού, όπως αναφέρεται, χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία για κατάληξη των συνομιλιών το 2017 στο Κρανς Μοντανά, σε συνάρτηση με την εκλογή του διχοτομιστή Ερσίν Τατάρ, στην τ/κ πλευρά, αλλά και τα παράνομα τετελεσμένα που προκάλεσε η Τουρκία, αποτελούν την πικρή πραγματικότητα που διανύει αυτή την στιγμή το Κυπριακό. «Ακόμα και έτσι, με αυτές τις συνθήκες δεν χάνουμε την ελπίδα μας!» προστίθεται.
Στο ψήφισμα καταγράφεται η δέσμευση για συνέχιση του αγώνα, για την επίτευξη μιας λύσης βιώσιμης που θα επανενώνει το λαό και τον τόπο. Μια λύση που, όπως αναφέρεται, θα δημιουργήσει ένα περιβάλλον ειρήνης και ασφάλειας, όπου όλοι οι νόμιμοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας θα μπορούν να ζουν ελεύθεροι σε ένα κράτος δικαίου.
Μετά το τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
Καταδίκασαν την επέτειο παράνομης ανακήρυξης ψευδοκράτους μαθητές στη Λάρνακα
Κρατώντας ελληνικές και κυπριακές σημαίες και πανό που έγραφαν μεταξύ άλλων «Κύπρος, μία πατρίδα, ένας λαός», «Τα σύνορα μας είναι στην Κερύνεια» και «Ζω – Ελπίζω – Αγωνίζομαι», μαθητές και μαθήτριες των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Λάρνακας καταδίκασαν σήμερα την επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους.
Οι μαθητές και μαθήτριες συγκεντρώθηκαν κοντά στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας και με τη συνοδεία ανδρών της Ποδηλατικής Αστυνομίας, μελών της Τροχαίας και της ΑΔΕ Λάρνακας, πορεύθηκαν στην εξέδρα της λεωφόρου Αθηνών, στη παραλία των Φοινικούδων όπου έγινε αντικατοχική εκδήλωση.
Σε ομιλία του ο Πρόεδρος της Επαρχιακής Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (ΕΣΕΜ) Λάρνακας, Κυριάκος Κυπριδήμος, ανέφερε ότι «βρισκόμαστε σήμερα εδώ ανταποκρινόμενοι στο χρέος απέναντι στην πατρίδα για να καταδικάσουμε σύσσωμοι και προπάντων ενωμένοι, την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους και την παράνομη εισβολή και κατοχή του τόπου μας από τον Τούρκο εισβολέα. Μια ενέργεια που έχει καταδικαστεί από τα Ηνωμένα Έθνη ενώ καμιά χώρα εκτός από την Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει αυτή την παράτυπη οντότητα».
Πρόσθεσε ότι «μισό αιώνα από την καταδικαστέα εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή του 37% της πατρίδας μας και 41 χρόνια από την ανυπόστατη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, εμείς η νέα γενιά του τόπου, καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την Τουρκία για τα διαπραχθέντα εγκλήματα στον τόπο μας, τις παράνομες και αποσχιστικές πράξεις του παράνομου καθεστώτος και απαιτούμε σεβασμό και τήρηση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών».
Αποτίνουμε, συνέχισε «φόρο τιμής και εκφράζουμε τον δέοντα ζήλο σε όσους πολέμησαν, βασανίστηκαν, αιχμαλωτίστηκαν, έπεσαν μαχόμενοι και θυσίασαν τη ζωή τους για την προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της πολύπαθης πατρίδας μας. Στέλνουμε μήνυμα ενότητας και δηλώνουμε όμως κατηγορηματικά ότι δεν συμβιβαζόμαστε και ούτε πρόκειται να συμβιβαστούμε με την κατοχή».
Ως μαθητές, ανέφερε ο κ. Κυπριδήμος «καλούμαστε να συμβάλουμε κι εμείς στην συνέχιση του αγώνα μας για εθνική δικαίωση, όλοι μαζί, ώστε να διαφυλάξουμε την Κυπριακή Δημοκρατία, να απελευθερώσουμε την μοιρασμένη μας πατρίδα από τα δεσμά της κατοχής και να οικοδομήσουμε ένα στερεό μέλλον για τα παιδιά μας. Ως μαθητές στέλνουμε ηχηρό το μήνυμα ότι σε καμία περίπτωση δε συμβιβαζόμαστε με μισή πατρίδα, έχοντας πυξίδα τις γεμάτες νόημα εκείνες λέξεις 'Δεν Ξεχνώ'».
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΕΣΕΜ αναφέρθηκε και στην επέτειο της 17ης Νοεμβρίου 1973 όταν όπως είπε «οι φοιτητές του Πολυτεχνείου εξεγέρθηκαν εναντίον της Χούντας των συνταγματαρχών. Ως θερμόαιμοι νέοι αλλά κυρίως ως Ελληνες σεβόμενοι τις αρχές και τις αξίες του Ελληνισμού, ύψωσαν ανάστημα ενάντια στην δικτατορία απαιτώντας ελευθερία και δημοκρατία στη χώρα όπου γεννήθηκαν τα ιδανικά αυτά που επηρέασαν και καθόρισαν τις σύγχρονες κοινωνίες».
Δυστυχώς, σημείωσε «η εξέγερση αυτή δεν πέτυχε το στόχο της να ρίξει την Χούντα και να αποκαταστήσει την δημοκρατία στην Ελλάδα με συνέπεια το καθεστώς της Χούντας να παραμείνει, αλλάζοντας μόνο το πρόσωπο του δικτάτορα. Έτσι οδηγηθήκαμε στο προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 και πέντε μέρες αργότερα στον εθνικό ακρωτηριασμό με την εισβολή και κατοχή της Τουρκίας που συνεχίζει εδώ και μισό αιώνα» κατέληξε.
Στην πορεία συμμετείχαν επίσης με δικό τους πανό, 16 μαθητές και μαθήτριες, Δόκιμοι Πρεσβευτές του Παγκυπρίου Λυκείου Λάρνακας, το οποίο συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Σχολείο Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Στο πανό αναγραφόταν «50 χρόνια κατοχής, 20 χρόνια μέλος της ΕΕ – εγώ δεν μπορώ να πάω ακόμα σπίτι μου» και κρατώντας το, οι μαθητές και μαθήτριες πέρασαν από τους κεντρικούς δρόμους της Λάρνακας και κατέληξαν στην λεωφόρο Αθηνών όπου ενώθηκαν με τους υπόλοιπους μαθητές.
Σημειώνεται ότι τόσο η πορεία όσο και η αντικατοχική εκδήλωση διεξήχθησαν ομαλά χωρίς προβλήματα ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απαγγελία του Εθνικού Ύμνου.
Εκδήλωση μαθητών στην Πάφο για καταδίκη ψευδοκράτους και απόδοση τιμής στο Πολυτεχνείο
Εκδήλωση για καταδίκη της ανακήρυξης του ψευδοκράτους πραγματοποίησαν την Παρασκευή μαθητές των σχολείων της Πάφου, έξω από το Μνημείο Μακαρίου Γ’ και Αντίστασης. Παράλληλα, διοργάνωσαν εκδήλωση μνήμης και τιμής για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, με αφορμή την επικείμενη επέτειο της 17ης Νοεμβρίου 1973.
Κατά τη διάρκεια της κοινής εκδήλωσης οι μαθητές κρατούσαν πλακάτ, στα οποία αναγράφονταν συνθήματα όπως «Η ειρήνη στην Κύπρο δεν μπορεί να εμποδιστεί», «Κύπρος – Πολυτεχνείο ποτέ πια φασισμός», «Ένας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός» και «Δεν ξεχνώ, αγωνίζομαι».
Διαμαρτυρόμενοι για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, οι μαθητές δήλωσαν πως η φωνή της νέας γενιάς στέλνει ηχηρό μήνυμα ότι «η Κύπρος ανήκει στο λαό της».
Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΜ Πάφου Έκτορας Μιχαήλ ανέφερε πως ως ΕΣΕΜ Πάφου υιοθετούν το πλαίσιο της ΠΣΕΜ με το περιεχόμενο που διασφαλίζει πως θα σταλούν τα ορθά μηνύματα καταδίκης της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, της επανένωσης της πατρίδας και του λαού, απαλλαγμένα από «οποιαδήποτε ακροδεξιά, μισαλλόδοξη και διχοτομική ρητορική».
Ήρθαμε εδώ να διοργανώσουμε την εκδήλωση για την επανένωση του λαού μας, για μια Κύπρο ελεύθερη και για να καταδικάσουμε την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, είπε.
Πρόσθεσε πως η διεθνής κοινότητα και το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ καταδίκασαν τις διχοτομικές ενέργειες της Τουρκίας, κηρύσσοντας παράνομη την ανακήρυξη της αποσχιστικής οντότητας. Είπε ακόμη πως οι νεκροί, οι αγνοούμενοι, οι πρόσφυγες δεν θα δικαιωθούν όσο συνεχίζεται η κατοχή, προσθέτοντας πως «τα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών και των εθνικιστών και στις δύο κοινότητες, ο βίαιος εθνικός διαχωρισμός και η μισαλλοδοξία οδήγησαν στον λαό μας την καταστροφή».
Μαθητές σε δηλώσεις τους δεσμεύτηκαν πως θα δώσουν αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση της Κύπρου, μέχρι την απελευθέρωση του τόπου και του λαού και για να ανατρέψουν τα διχοτομικά σχέδια της Τουρκίας και όσων άμεσα ή έμμεσα προωθούν την διχοτόμηση.
Επεσήμαναν επίσης πως οφείλουν να αγωνιστούν για την ειρηνική συμβίωση Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων στον τόπο που τους γέννησε γιατί, όπως ανέφεραν, αυτό το μικρό νησί δεν μπορεί να μείνει μοιρασμένο.
Η εκδήλωση καταδίκης κατά του ψευδοκράτους ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
Μαθητές και μαθήτριες της Λεμεσού καταδίκασαν την ανακήρυξη του ψευδοκράτους
Έξω από την Επαρχιακή Διοίκηση συγκεντρώθηκαν και φέτος μαθητές και μαθήτριες της Λεμεσού, για να καταδικάσουν τη συμπλήρωση 41 χρόνων από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους αλλά και να τιμήσουν την επέτειο του Πολυτεχνείου.
Κρατώντας σημαίες της Κύπρου και πανό με συνθήματα όπως «Η Κύπρος ανήκει στο λαό της» και «Κύπρος – Πολυτεχνείο. Ποτέ πια φασισμός», οι μαθητές/τριες πορεύθηκαν από τον χώρο του παλιού νοσοκομείου Λεμεσού προς την πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου, έξω από την Επαρχιακή Διοίκηση.
Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΜ Λεμεσού, Ευστράτιος Ευστρατίου, ανέφερε πως «εννέα χρόνια μετά το δίδυμο έγκλημα του πραξικοπήματος και της εισβολής , το στρατιωτικό κατεστημένο στην Τουρκία και ο εγκάθετος του στην Κύπρο, Ραούφ Ντεκτάς, προχώρησαν στην ανακήρυξη του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα εδάφη της πατρίδας μας, ενισχύοντας έτσι κατοχικά δεδομένα και διχοτόμηση».
Διαμήνυσε πως, ως ΠΣΕΜ, «συνεχίζουμε τον αγώνα για επίλυση του Κυπριακού, στηριγμένοι στο διεθνές δίκαιο και στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και αγωνιζόμαστε για απελευθέρωση από την κατοχή και για την επανένωση του λαού μας, στη βάση λύσης ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, όπως προνοείται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, για ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια».
Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, πρόσθεσε, πρέπει να αφεθούν να ζήσουν ελεύθερα και ειρηνικά μαζί και μακριά από εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα και ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις. Για μια Κύπρο αποστρατικοποιημένη και κυρίαρχη.
Η ΠΣΕΜ, συνέχισε, παρακολουθεί με ανησυχία τη στασιμότητα στη διαδικασία των συνομιλιών και τον χρόνια να περνά ανεκμετάλλευτος, σημειώνοντας ότι « η Ε/κ πλευρά πρέπει να στηρίξει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, πάνω στις διαχρονικές θέσεις της και με βάση τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε έναντι της διεθνούς κοινότητας και των Τ/κ».
«Ως μαθητές και μαθήτριες, οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να σταθούμε ανάχωμα σε όσους προωθούν τη διχοτόμηση. Να σταθούμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση», είπε και πρόσθεσε πως «οφείλουμε να αγωνιστούμε για την ειρηνική συμβίωση Ε/κ, Τ/κ, Αρμένιων, Μαρωνιτών και Λατίνων, στον τόπο που τους γέννησε, σε αυτό το μικρό νησί που δεν μπορεί να παραμένει μοιρασμένο».
Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΜ Λεμεσού είπε ακόμη ότι οι μαθητές και οι μαθήτριες τιμούν σήμερα την μνήμη του Πολυτεχνείου, «όπου χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες ύψωσαν το ανάστημα τους απέναντι στην ξενοκίνητη χούντα των Αθηνών».
Η εκδήλωση των μαθητών/τριων της Λεμεσού ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: