Η ακρίβεια φέρνει αύξηση στα ασφάλιστρα για εργατικά ατυχήματα-Οι αλλαγές που προωθούνται

Αύξηση στο ποσό των ασφαλιστηρίων, σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος, επιδιώκει να επιφέρει σχετική πρόταση νόμου, που κατατέθηκε ενώπιον της Ολομέλειας, σε μία προσπάθεια να συμβαδίζουν τα ποσά με τις ανάγκες της εποχής, ειδικά σε μία περίοδο που το κόστος ζωής αυξάνεται ραγδαία. Στόχος της πρότασης νόμου είναι να υπάρχει μία δίκαιη αντιμετώπιση των εργαζομένων, ενώ φαίνεται ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος, με τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Σε μία περίοδο που το καθημερινό κόστος ζωής έχει πάρει την ανιούσα και δύσκολα παρουσιάζει μείωση, με τις τιμές τόσο των αγαθών, όσο και των υπηρεσιών που προσφέρονται στους πολίτες να είναι αισθητά ανεβασμένες, η Βουλή επιχειρεί να αυξήσει το δείκτη ασφαλείας για τους εργαζόμενους, που είναι πιο επιρρεπείς σε εργατικά ατυχήματα. Σημειώνεται πως, βάσει των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, κατά το 2023 καταγράφηκαν συνολικά σε όλη την Κύπρο 1,328 ατυχήματα, εκ των οποίων:

-Τα 391 στη Λευκωσία, που μεταφράζεται σε ποσοστό 29,4%

-Τα 405 στη Λεμεσό, που μεταφράζεται σε ποσοστό 30,5%

-Τα 203 στη Λάρνακα, που μεταφράζεται σε ποσοστό 15,3%

-Τα 210 στην Πάφο, που μεταφράζεται σε ποσοστό 15,8%

-Τα 119 στην Αμμόχωστο, που μεταφράζεται σε 9%.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία, το μεγαλύτερο ποσοστό των ατυχημάτων κατά το έτος 2023, συνέβηκε στην ηλικιακή ομάδα 45-64 με 590 ατυχήματα (44,4%) και ακολουθούν οι ηλικιακές ομάδες των 25 – 44 με 575 ατυχήματα (43,3%) και των 18 – 24 με 136 ατυχήματα (10,2%). Το μεγαλύτερο ποσοστό των ατυχημάτων κατά το έτος 2023, συνέβηκε στην ομάδα των ανειδίκευτων εργατών (39,2%) και ακολουθεί η ομάδα των απασχολούμενων στην παροχή υπηρεσιών και πωλητών με ποσοστό (20,2%).

Αναφορικά με την υπηκοότητα των εργαζομένων που τραυματίζονται από εργατικά ατυχήματα, το 62,3% των ατυχημάτων κατά το έτος 2023, συνέβηκε σε Κύπριους, το 23,6% σε πολίτες άλλων Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και το υπόλοιπο 14,1% σε αλλοδαπούς εκτός Ε.Ε. Λαμβάνοντας υπόψη τον αντίστοιχο αριθμό εργοδοτουμένων.

1

Με αφορμή τα εν λόγω στοιχεία, αλλά και την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Κύπρο, οι βουλευτές Νίκος Γεωργίου του Δημοκρατικού Συναγερμού, Ζαχαρίας Κουλίας του Δημοκρατικού Κόμματος και Κωστής Ευσταθίου, ανεξάρτητος Σοσιαλιστής, υπέβαλαν τη σχετική πρόταση νόμου και όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, σκοπός είναι η τροποποίηση του περί Υποχρεωτικής Ασφάλισης της Ευθύνης των Εργοδοτών Νόμου, ώστε, το ελάχιστο όριο κάλυψης του ασφαλιστηρίου που υποχρεούται να συνάπτει ο εργοδότης έναντι της ευθύνης του για κάθε ατύχημα ή επαγγελματική ασθένεια σε σχέση με κάθε εργοδοτούμενό του, να αυξηθεί από €160.000 σε €250.000, περιλαμβανομένων εξόδων και τόκων.

«Η πρόταση νόμου κατατέθηκε λόγω της αύξησης του πληθωρισμού, για να ανταποκρίνεται και να καλύπτονται πλήρως οι εργαζόμενοι σε πιθανό ατύχημα. Δεν χρειάζεται να λάβουμε παράπονα, πρέπει να έχουμε έγνοια προληπτικά, σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη, για να δίνεται το επαρκές ποσό, για να καλυφτεί η νοσηλεία, αλλά και η φυσιοθεραπεία και αποκατάσταση», εξήγησε στον REPORTER ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Γεωργίου.

Συγκεκριμένα, με βάση το σκεπτικό της πρότασης νόμου, οι βουλευτές θεωρούν ότι οι ρυθμίσεις κρίνονται αναγκαίες, καθώς προτείνονται για να υπάρχει μία δίκαιη αντιμετώπιση των εργαζομένων και αφορά αρκετό κόσμο. Πέραν τούτου, πριν καταρτιστεί το κείμενο της πρότασης νόμου, τα τρία μέλη του Κοινοβουλίου είχαν επαφή και με ασφαλιστικές εταιρείες και όπως διαφάνηκε υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να προωθηθούν οι αλλαγές. Σημειώνεται, δε, ότι δεν υπήρξε οποιοδήποτε νομοθετικό κενό ή παράπονα, με το σκοπό να είναι καθαρά προληπτικός.

«Δεν πρέπει να τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα. Χρειάζεται και πρόληψη. Δεν υπάρχει οποιοδήποτε κενό, αλλά θέλουμε να είμαστε προνοητικοί. Έρχεται και σε συνδυασμό με άλλη πρόταση νόμου, που έχω με τον κ. Κουλία για αύξηση της αποζημίωσης για απώλεια οικείου. Αν κάποιος χάσει μετά από ένα ατύχημα, ένα συγγενικό του πρόσωπο, τότε δικαιούται αυτόματα 17,000 ευρώ για ηθικούς λόγους. Αυτό το ποσό επιχειρούμε να το αυξήσουμε, επειδή είναι αδιανόητο. Είναι μία νομοθεσία, που η τελευταία τροπολογία ήταν πριν 30 χρόνια. Πρέπει να συνάδουμε με τα γεγονότα της εποχής».

Δειτε Επισης

Κολύμπησαν για όγδοη χρονιά στη Λεμεσό για τους «Μικρούς Ήρωες»
Καταδικάζει ο ΠτΔ την επίθεση στη Γερμανία-«Βαθιά σοκαρισμένος και συντετριμμένος»
Τίθεται σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες
Συννεφιασμένος με βροχές και καταιγίδες ο καιρός-Στους 19 βαθμούς η θερμοκρασία
Πιο ακριβό το φετινό τραπέζι των Χριστουγέννων σε σχέση με πέρσι-Σύγκριση τιμών σε βασικά αγαθά
«Θέλω να βρεις έναν άντρα για τη νονά μου»-Παρέλαβε τα γράμματα των παιδιών ο Άγιος Βασίλης (pics)
«Δεν υπάρχει σπίτι που να μην σπάραξε»-Άρχισε συμπόσιο για την ιστορία των προσφυγικών συνοικισμών
Σε αυτεπάγγελτη διερεύνηση προχωρεί ο ΟΑΥ για θέμα νευρόλυσης
Ο Βασίλης Παπαβασιλείου ο Βασιλιάς Καρναβαλιού Λεμεσού για το 2025
Ικανοποίηση Βαφεάδη για ρεκόρ επιβατικής κίνησης με 12 εκ. επιβάτες το 2024