Αυστηρό μήνυμα ΠτΔ για ανακήρυξη του ψευδοκράτους-«Είναι απόπειρα νομιμοποίησης της κατοχής»

Η 15η Νοεμβρίου 1983 δεν είναι μόνο μια θλιβερή ημερομηνία. Είναι η απόπειρα νομιμοποίησης της κατοχής, αλλά και της ληξιαρχικής διχοτόμησης της Κύπρου, κάτι το οποίο ποτέ δεν θα επιτρέψουμε και ποτέ δεν θα δεχθούμε, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, για καταδίκη της 41ης επετείου από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος, «η πολυετής προσπάθεια της Τουρκίας για πολιτική και διπλωματική νομιμοποίηση του μορφώματος που δημιούργησε και συντηρεί στα κατεχόμενα, παραμένει χωρίς κανένα απολύτως έρεισμα», προσθέτοντας παράλληλα πως, «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το μόνο νόμιμο κράτος στην Κύπρο και η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η μόνη αναγνωρισμένη Αρχή στην κυπριακή επικράτεια, η οποία-και αυτό δεν πρέπει ποτέ να το λησμονούμε- εδώ και 20 χρόνια είναι αναπόσπαστο τμήμα της ευρωπαϊκής επικράτειας. H παρανομία δεν παράγει Δίκαιο».

Σημειώνει ακόμη ότι, «η σημερινή μέρα λειτουργεί, επίσης, ως υπόμνηση του βαρύτατου χρέους μας να εργαστούμε για ανατροπή των δεδομένων που προκάλεσε η παράνομη τουρκική εισβολή στην πατρίδα μας το 1974 και η συνεχιζόμενη εδώ και 50 χρόνια παρουσία στρατευμάτων κατοχής, κατά παράβαση κάθε έννοιας Δικαίου».

«Παραμένουμε προσηλωμένοι στην προσπάθεια για δημιουργία των προϋποθέσεων για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, με ζητούμενο την απελευθέρωση της χώρας μας από τα κατοχικά στρατεύματα και την επανένωσή της, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, στα ανθρώπινα δικαιώματα, στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε.

Πέραν του διεθνούς δικαίου, συνέχισε, «στην προμετωπίδα της προσπάθειας που διεξάγω για τη δημιουργία των προϋποθέσεων για επίλυση του Κυπριακού, είναι ο αναβαθμισμένος ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας, σαν αποτέλεσμα της στρατηγικής που ακολουθούμε για να εδραιώσουμε τη χώρα μας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ιδιαίτερα σημαντική περιοχή της ευρύτερης Μέσης Ανατολής. Αξιοποιούμε την ευρωπαϊκή μας ιδιότητα, διευρύνουμε τους παράγοντες ισχύος, αυξάνουμε το διπλωματικό μας αποτύπωμα και δημιουργούμε στρατηγικές συνέργειες που μας βοηθούν δραστηριοποιούμαστε μακριά από φοβικά σύνδρομα, σε ένα διεθνές περιβάλλον που το χαρακτηρίζει η αστάθεια και η αβεβαιότητα».

Καταληκτικά ο Πρόεδρος επισήμανε πως, «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το κοινό σπίτι όλων των νομίμων πολιτών της, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων, για τους οποίους εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε συνθήκες δημοκρατίας, ασφάλειας και ευημερίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Λαμβάνει μέτρα το τουρκικό ΥΠΑΜ για προστασία του ψευδοκράτους
Υπήρχαν πληροφορίες για «σύλληψη» του γεωργού από τον κατοχικό στρατό-Η τοποθέτηση του ΥΠΕΞ
Διαψεύδει την ΟΥΝΦΙΚΥΠ ο γεωργός-«Πήραμε έγκριση από την Τετάρτη, χτύπησαν δύο τρακτέρ»
Κάνει λόγο για καλή θέληση της τ/κ πλευράς για τα σημεία διέλευσης σύμβουλος του Τατάρ
Κάλεσε την ΕΕ να μην επικαλείται τα ψηφίσματα των ΗΕ το «υπεξ»-Δεν αποδέχεται ανάμειξή της στο Κυπριακό
Πώς τοποθετείται η ΟΥΝΦΙΚΥΠ για το περιστατικό στα Κοκκινοχώρια-«Δεν είχε άδεια ο γεωργός»
Ζημιές και επεισόδια μετά την ένταση στα Κοκκινοχώρια-Υποβάλλουν παράπονο στην Αστυνομία οι ΟΗΕδες
ΒΙΝΤΕΟ: Ένταση μεταξύ γεωργών και ΟΥΝΦΙΚΥΠ στη Νεκρή Ζώνη στη Δερύνεια
Λευκωσία και Αθήνα προειδοποίησαν τους εταίρους για τυχόν σχηματισμό ΑΟΖ Τουρκίας-Συρίας
Κυπριακή παρέμβαση στα Συμπεράσματα ώστε η στήριξη στην Ουκρανία να λαμβάνει υπόψη την ασφάλεια κρατών μελών