Νόμο για οπτικό έλεγχο τουρκοκυπριακών περιουσίων πριν την παραχώρηση τους ψήφισε η Βουλή

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε πρόταση νόμου που προνοεί ότι πριν από την παραχώρηση οποιασδήποτε διαθέσιμης τουρκοκυπριακής περιουσίας, ο Κηδεμόνας θα πρέπει να μεριμνά για τον οπτικό έλεγχο του ακινήτου από εγγεγραμμένο πολιτικό μηχανικό του ΕΤΕΚ. Ο έλεγχος θα πραγματοποιείται σύμφωνα με τα πρότυπα του ΕΤΕΚ και θα καταλήγει στην έκδοση πιστοποιητικού, με στόχο την αναγνώριση και αξιολόγηση πιθανών ζημιών ή επικινδυνότητας.

Η πρόταση που κατατέθηκε από τους βουλευτές Αμμοχώστου Χρίστο Σενέκη του ΔΗΚΟ, Νίκο Κέττηρο από το ΑΚΕΛ και Μιχάλη Γιακουμή της Δημοκρατικής Παράταξης, εγκρίθηκε με 27 ψήφους υπέρ και 13 εναντίον, αφού καταψηφίστηκε από τον ΔΗΣΥ.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, στο πιστοποιητικό οπτικού ελέγχου θα καταγράφεται κατά πόσο απαιτείται η διενέργεια περαιτέρω ελέγχου, ώστε να παραμείνει η δυνατότητα αυτή στη διάθεση των μηχανικών που θα διενεργούν τους εν λόγω ελέγχους.

Μιλώντας στην Ολομέλεια, ο εκ των εισηγητών Χρίστος Σενέκης αναφέρθηκε στη νομοθεσία που ψηφίστηκε πέρυσι και προνοεί την υποχρέωση της υπηρεσίας διαχείρισης τ/κ περιουσιών να μεριμνά για την ετοιμασία μελέτης στατικής επάρκειας, και είπε ότι στην πράξη αυτό δεν εφαρμόστηκε με δεδομένες και τις δυνατότητες της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Ως αποτέλεσμα, ανέφερε, πέραν των 100 τ/κ περιουσιών παραμένουν αδιάθετες, οπότε με την πρόταση νόμου έρχονται να συμβάλουν στο να επαναρχίσει η διαδικασία. Πρόσθεσε ότι με την πρόταση απλοποιείται η διαδικασία, διατηρώντας ένα ικανοποιητικό επίπεδο ασφάλειας.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο πρόβλημα, συζύγων προσφύγων που οι σύζυγοί τους ήταν δικαιούχοι τ/κ περιουσιών και απεβίωσαν και επειδή οι ίδιες δεν είναι πρόσφυγες, δεν τους παραχωρείται πιστοποιητικό μίσθωσης. Είναι, όπως είπε, ντροπή για ένα κράτος να ταλαιπωρούν γηραιές γυναίκες που θέλουν να κάνουν ανακαίνιση ή να διορθώσουν κάτι στα σπίτια τους.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας χαρακτήρισε λάθος το νόμο που πέρασε η Βουλή για αντισεισμική μελέτη όταν αδειάζει ένα τ/κ σπίτι και είπε ότι τώρα «σοφίστηκαν να γίνεται οπτικός έλεγχος». Εμμένουμε, όπως είπε, σε μια διαδικασία παρά το στεγαστικό πρόβλημα που υπάρχει και μίλησε για ανάγκη να προχωρήσει η διαδικασία παραχώρησης τ/κ περιουσιών.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν είπε ότι ο νόμος που ψηφίστηκε πέρσι για διενέργεια στατικής μελέτης, αναπέμφθηκε από τον Πρόεδρο και το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε αυτή την αναπομπή. Παρόλα αυτά η υπηρεσία διαχείρισης τ/κ περιουσιών αρνείται να εφαρμόσει τη νομοθεσία και ζητά, όπως είπε η κα Σούπερμαν, από τη Βουλή να αλλάξει τη νομοθεσία για να γίνεται οπτικός έλεγχος κάτι που είτε μειώνει το κόστος ούτε το χρόνο που χρειάζεται. Χαρακτήρισε αδιανόητο αντί η Βουλή να πιέζει για την εφαρμογή της νομοθεσίες να προσπαθεί να πιέσει για τη μη εφαρμογή της, με την υιοθέτηση ευφάνταστων μηχανισμών και διαδικασιών που είναι αμφίβολο αν θα βοηθήσουν στη διαδικασία.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος, ανέφερε ότι υποχώρησαν όλες οι πλευρές για να υπάρξει μια ισορροπημένη πρόταση νόμου ώστε να τηρούνται οι διαδικασίες που έχουν να κάνουν με ασφάλεια και υγεία και μετά να παραχωρούνται οι κατοικίες. Πρόσθεσε ότι 100 οικογένειες περιμένουν να μπουν στα σπίτια τους, αλλά με προφάσεις η αρμόδια υπηρεσία δεν προχώρησε σε μελέτες στατιστικής επάρκειας και κρατά κατοικίες κλειστές.

Σημείωσε ότι κατανοούν το παιχνίδι που έπαιζε η υπηρεσία αλλά έπρεπε να ξεμπλοκάρουν τη διαδικασία. Όπως είπε τώρα θα γίνεται οπτικός έλεγχος και εφόσον διαπιστωθούν κενά και αδυναμίες θα προχωρά η μελέτη στατικής επάρκειας. Ζήτησε επίσης η υπηρεσία διαχείρισης τ/κ περιουσιών να ελέγξει και τα σπίτια που δεν κατοικούνται αφού χρησιμοποιούνται ως εξοχικά. Αναφέρθηκε επίσης στην περίπτωση που εκτοπισμένος πέθανε και η υπηρεσία δεν έδινε παραχωρητήριο έγγραφο στη σύζυγο επειδή δεν έκανε μελέτη στατικής επάρκειας.

Επέκρινε επίσης περιπτώσεις που χαρίζονται σε πλούσιους που κατέχουν τ/κ περιουσίες και κάνουν έξωση σε φτωχούς.

Παράλληλα διερωτήθηκε για την ευαισθησία των βουλευτών του ΔΗΣΥ όταν πριν από δύο χρόνια επί διακυβέρνησης του κόμματος ο τότε Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής κρατούσε στα συρτάρια μελέτες στατικής επάρκειας των πολυκατοικιών σε συνοικισμούς.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Γεωργίου είπε ότι ο νόμος που ψηφίστηκε πέρυσι δίνει οριστική λύση για το συγκεκριμένο πρόβλημα στις τ/κ περιουσίες και ότι ο οπτικός έλεγχος απλώς θα παρατείνει το πρόβλημα για να το βρουν μπροστά τους οι επόμενοι.

Χαρακτήρισε υποκριτική την στάση της αρμόδιας υπηρεσίας και του κηδεμόνα που αρνούνται πεισματικά να εφαρμόσουν τη νομοθεσία και να περιλάβουν στον προϋπολογισμό οποιαδήποτε κονδύλια, φορτώνοντας την ανευθυνότητά τους στη Βουλή. Σημείωσε την αντίθεση με τις διακηρύξεις της Κυβέρνησης περί ευαισθησίας απέναντι στον προσφυγικό κόσμο και είπε ότι θα καταψηφίσουν για λόγους αρχής.

Απαντώντας στον κ. Κέττηρο σημείωσε ότι ο ΔΗΣΥ είχε εγγράψει το θέμα για τη στατική επάρκεια των πολυκατοικιών στα Λατσιά και άσκησε κριτική για το θέμα.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος διερωτήθηκε τι έκανε η προηγούμενη Κυβέρνηση για να λύσει αυτά τα προβλήματα και είπε ότι ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν. Πρόσθεσε ότι θα στηρίξουν την πρόταση για να βελτιώσουν την κατάσταση.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι όλα αυτά είναι θλιβερές παρενέργειες της διχοτόμησης και η μεγάλη εικόνα είναι ότι θα πρέπει να αγωνιστούν για απελευθέρωση και επανένωση για να αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα προβλήματα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά είπε ότι είναι αδόκιμο να έχει ψηφιστεί μια νομοθεσία απαιτώντας κάτι για την ασφάλεια των προσφύγων, να έχουν δικαιωθεί στο Ανώτατο και αντί να απαιτήσουν από την εκτελεστική εξουσία να εφαρμοστεί, να πάνε να την αλλάξουν. Όπως είπε θα έπρεπε να είχαν ληφθεί μέτρα γιατί η Κυβέρνηση ασκεί «ασέβεια» στην ομόφωνη, όπως είπε, βούληση του Κοινοβουλίου.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης έκανε λόγο για πελώριες αδικίες και εγκλήματα που έγιναν στο παρελθόν σε σχέση με παραχώρηση τ/κ περιουσιών και είπε ότι έφτασε η ώρα να υπάρξει κάθαρση και όποιος κατέχει τ/κ περιουσία που δεν δικαιούνται να την παραδώσει πίσω.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ιερακοθηρία για έλεγχο υπερπληθυσμού της φάσσας συζήτησε η Επ. Περιβάλλοντος
Ξεκαθάρισμα Κυβέρνησης για τη δημιουργία παραρτήματος Πανεπιστημίου, ζητά ο Καρούσος
Θέλει να τα βρει με τον Αρχιεπίσκοπο ο Μητροπολίτης Τυχικός-Θα βρεθούν για να «διευθετηθεί η παρεξήγηση»
Στάση εργασίας την Πέμπτη από Μέλη ΔΕΠ και ΕΕΠ της Σχολής Διοίκησης του ΤΕΠΑΚ
Πρόταση για διαγραφή της στέρησης επαγγελματικής άδειας οδηγών σε άτομα που καταδικάστηκαν στο παρελθόν για ουσίες
Το 2027-28 αναμένεται η λειτουργία σχολής ΤΕΠΑΚ στη Λάρνακα
Θέμα για ηλεκτρονικό σύστημα εγγραφών στην Επιτροπή Παιδείας
Σε επίπεδο σκέψης η τροποποίηση Καταστατικού για τοποτηρητεία
Εκκενώθηκε προληπτικά παλιό κτήριο της ΑΗΚ στο κέντρο της Λευκωσίας-Αναζητεί νέα γραφεία
Κατέθεσε προτάσεις για τους «εγκλωβισμένους» αγοραστές το ΥΠΕΣ-Ευρεία σύσκεψη για να βρεθούν λύσεις