Η Κύπρος δεσμευμένη στην προώθηση περιφερειακής συνεργασίας

Η Κύπρος παραμένει δεσμευμένη στην προώθηση και ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας για την ασφάλεια και την άμυνα, ανέφερε η Άννα Αριστοτέλους, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Άμυνας, στον χαιρετισμό της στο Συνέδριο Άμυνας και Ασφάλειας Κύπρου (Cyprus Defence and Security - CYPSEC Conference) για το 2024, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στη Λευκωσία.

«Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, σε συνδυασμό με τις εκτεταμένες παγκόσμιες προκλήσεις ασφάλειας και την αστάθεια, ανάγκασαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να δώσει εκ νέου έμφαση στην άμυνα και τη σταθερότητα. Αυτή η ιεράρχηση αντικατοπτρίζει μια παγκόσμια στροφή προς την ενίσχυση της ασφάλειας ως απάντηση στις εξελισσόμενες γεωπολιτικές απειλές», επεσήμανε η κ. Αριστοτέλους.

«Σήμερα, αντιμετωπίζουμε προκλήσεις ασφάλειας αυξανόμενης πολυπλοκότητας που απαιτούν συλλογική απάντηση με μια συλλογική προσέγγιση. Η επίμονη απειλή της τρομοκρατίας, η διάδοση των όπλων και οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις υπογραμμίζουν τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας και αλληλεγγύης», πρόσθεσε.

Η κ. Αριστοτέλους υπογράμμισε ότι «η περιοχή μας αντιμετωπίζει σημαντική πολιτική αστάθεια και στρατιωτικές συγκρούσεις», επισημαίνοντας ότι «το θεμέλιο της διαρκούς ειρήνης βρίσκεται στην ικανότητά μας να συμμετάσχουμε σε εποικοδομητικό διάλογο με τους γείτονές μας για να αναζητήσουμε πολιτικές λύσεις στα προβλήματά μας». Οπως είπε, «η διαρκής ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί μέσω του εποικοδομητικού διαλόγου με τους γείτονές μας και της δέσμευσης για επιδίωξη πολιτικών λύσεων».

«Αν και μπορεί να υπάρχουν διαφορές, πρέπει να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι στους κοινούς στόχους και τις κοινές μας επιδιώξεις, καθώς μόνο μέσω αμοιβαίου σεβασμού και κατανόησης μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα επιτύχουμε μια ειρηνική και ευημερούσα περιοχή», σημείωσε.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει δεσμευμένη στην προώθηση και ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας για την ασφάλεια και την άμυνα. Επικεντρωνόμαστε στην ενίσχυση των εταιρικών σχέσεων μεταξύ της ΕΕ, της Μέσης Ανατολής και των χωρών του Κόλπου, θεωρώντας αυτές τις εταιρικές σχέσεις ως πρότυπα περιφερειακού διαλόγου και συνεργασίας που μπορούν να συμβάλουν περαιτέρω στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία», επεσήμανε η Άννα Αριστοτέλους.

Στο πλαίσιο αυτό, είπε, η Κύπρος έχει προωθήσει ενεργά τη διμερή, τριμερή και τετραμερή συνεργασία με βασικούς περιφερειακούς εταίρους. «Η αμυντική μας πολιτική επιδιώκει να εμβαθύνει τη διμερή αμυντική και στρατιωτική μας συνεργασία με τα κράτη μέλη της ΕΕ και τους περιφερειακούς εταίρους, ενισχύοντας στρατιωτικούς δεσμούς, δημιουργώντας μόνιμες συνδέσεις προσωπικού και ενισχύοντας τη διαλειτουργικότητα μέσω συντονισμένων κοινών ασκήσεων», πρόσθεσε.

«Είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι από την επέκταση των αμυντικών μας συνεργασιών με μακροχρόνιους συμμάχους και την ανάπτυξη νέων, ιδίως με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους σημαντικούς περιφερειακούς παράγοντες», είπε. Η κ. Αριστοτέλους σημείωσε επίσης ότι «η στρατηγική μας εστίαση επεκτείνεται επίσης στην έρευνα και την καινοτομία στην άμυνα», προσθέτοντας ότι «η Κύπρος, αν και μικρή, έχει ένα δυναμικό αμυντικό οικοσύστημα ικανό να συνεισφέρει ουσιαστικά στα διεθνή πλαίσια ασφάλειας, ενισχύοντας τη συνεργασία και την ενίσχυση των συλλογικών αμυντικές πρωτοβουλίες».

«Μέσα από συνεχείς επενδύσεις σε προηγμένες τεχνολογίες και στρατηγικές συνεργασίες, το Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας επιδιώκει να διευρύνει τον ρόλο του ως σημαντικός και αξιόπιστος εταίρος της ΕΕ και της περιοχής», συνέχισε. «Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την εθνική αμυντική τεχνολογία και τις βιομηχανικές ικανότητες, όχι μόνο για να ανταποκριθούμε στις δικές μας απαιτήσεις ασφάλειας και ασφάλειας εφοδιασμού, αλλά και να υποστηρίξουμε ένα ανταγωνιστικό εθνικό οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας, ιδιαίτερα σε τεχνολογίες διπλής χρήσης», ανέφερε η κ. Αριστοτέλους, επισημαίνοντας ότι «αυτή η δέσμευση αντανακλά το όραμά μας για την προώθηση της τεχνολογικής προόδου, την ενθάρρυνση της συνεργασίας και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του αμυντικού μας τομέα σύμφωνα με τα παγκόσμια πρότυπα, ενώ παράλληλα προωθεί και υποστηρίζει την ευρωπαϊκή στρατηγική αμυντική αυτονομία».

«Στον τομέα της κυβερνοάμυνας, το Υπουργείο Άμυνας συμμετέχει σημαντικά σε διάφορες κρίσιμες προσπάθειες», σημείωσε η Άννα Αριστοτέλους, προσθέτοντας ότι «συμμετέχουμε ενεργά στο Εθνικό Συμβούλιο Κυβερνοασφάλειας και στη Διοικούσα Επιτροπή Κυβερνοασφάλειας, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη πολιτικών και την επίβλεψη της εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής για την Κυβερνοασφάλεια».

Ανέφερε ακόμη ότι «έχουμε λάβει μέτρα για τη βελτίωση των δυνατοτήτων άμυνας στον κυβερνοχώρο της Εθνικής Φρουράς, συντονίζοντας την ίδρυση του Κέντρου Επιχειρήσεων Στρατιωτικής Ασφάλειας». Σημείωσε επίσης ότι το Υπουργείο Άμυνας συμμετείχε ενεργά στον σχεδιασμό και την οργάνωση της πρώτης Εθνικής Άσκησης Κυβερνοασφάλειας για την ενίσχυση της ετοιμότητας στον κυβερνοχώρο τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

«Σε ευρωπαϊκό επίπεδο το Υπουργείο Άμυνας αποτελεί μέρος σημαντικών προγραμμάτων κυβερνοασφάλειας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας PESCO και του έργου CyDEF-X υπό την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας. Αυτά τα προγράμματα επιτρέπουν τον στενό συντονισμό με τα κράτη-εταίρους, ενισχύοντας τις ικανότητές μας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και συμβάλλοντας στις συλλογικές αμυντικές προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», συνέχισε.

«Στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, το Υπουργείο Άμυνας παρακολουθεί στενά τις τρέχουσες εξελίξεις και αξιολογεί τόσο τις θετικές συνεισφορές όσο και τις σημαντικές ανατρεπτικές δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας», είπε η Άννα Αριστοτέλους.

«Καθώς εργαζόμαστε για την ενίσχυση των αμυντικών μας δυνατοτήτων, διατηρούμε σταθερά την πεποίθησή μας ότι η ειρήνη είναι η πιο βιώσιμη και βέλτιστη οδός για την περιοχή μας", σημείωσε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «όλες οι χώρες θα αδράξουν τις ευκαιρίες για να εμπλακούν στην οικοδόμηση της ειρήνης, θα σεβαστούν το διεθνές δίκαιο και θα υποστηρίξουν τις αρχές της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των γειτόνων τους, θέτοντας τα θεμέλια για ένα ισχυρό πλαίσιο ασφάλειας σε ολόκληρη την περιοχή».

«Σε έναν όλο και πιο διασυνδεδεμένο κόσμο, η ειρηνική συνύπαρξη δεν είναι απλώς επιθυμητή, είναι απαραίτητη. Η συλλογική μας ασφάλεια ενισχύεται όταν επιλέγουμε την κατανόηση αντί του διχασμού», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ετοιμάζεται νέο πλαίσιο από το ΥΠΕΣ για διάθεση κρατικής γης για φωτοβολταϊκά πάρκα
Ψάχνουν να βρουν λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της Λεμεσού-Όρισαν χρονοδιάγραμμα Βαφεάδης-Αρμέυτης
Με φυσικό φάκελο εκτός «Ιππόδαμου» θα εξετάζει πολεοδομικές αιτήσεις ο ΕΟΑ Αμμοχώστου
Στην Επιτροπή Μεταφορών την επόμενη Πέμπτη η σύμβαση δρόμου Πάφου - Πόλης Χρυσοχούς
Νέο σημείο διέλευσης για οχήματα στη Λευκωσία, ζητά ο Χαρμαντζί-Επίσκεψη με Προύντζο στην Πράσινη Γραμμή
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την πρεσβεία της Τουρκίας στο Λονδίνο
Αντιμετώπιση της λειψυδρίας με 28 στοχευμένες Δράσεις-Πλάνο για νέες μονάδες αφαλάτωσης
Πράσινο Υπουργικού για αυτονόμηση του ΟΚΥΠΥ-Οι πέντε άξονες και οι δράσεις που αποφασίστηκαν
Σε πέντε πυλώνες η Εθνική Στρατηγική για πρόληψη και διαχείριση της βίας στα σχολεία
Καταγγελίες της Οργάνωσης Τυφλών για δημόσιες μεταφορές-«Απαξιωτική και επιθετική συμπεριφορά»