Άνω τελεία για το θέμα της βίας και παρενόχλησης στην εργασία-Ξανά σε διαβούλευση η Κυβέρνηση

Μία άνω τελεία, δεκαπέντε ημερών, έχει μπει στις συζητήσεις του νομοσχεδίου για τη βία και παρενόχληση στο χώρο εργασίας, με την Κυβέρνηση να επιστρέφει εκ νέου στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, ώστε να ξεκαθαριστούν τα γκρίζα σημεία που ακόμη δεν έχουν ξεκαθαρίσει. Αυτό ανάβει και ένα κόκκινο στα πλάνα της Επιτροπής Εργασίας, η οποία ήθελε να οδηγηθεί το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια για ψήφιση πριν το τέλος του χρόνου.

Η Επιτροπή Εργασίας έχει θέσει στο μικροσκόπιο το νομοσχέδιο για τη βία και παρενόχληση, που προωθεί το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να ρυθμιστεί ένα σημαντικό θέμα, που θα προστατεύσει τους εργαζόμενους έναντι των εργοδοτών, καθώς και έναντι των συναδέλφων τους. Ένα νομοσχέδιο που ήρθε μετά και τις έρευνες και αρκετές καταγγελίες, που αναφέρουν ότι οι εργαζόμενοι βιώνουν βάναυσες συμπεριφορές στο χώρο εργασίας τους.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, διαφάνηκε πως η προτεινόμενη νομοθεσία παρουσιάζει αρκετά γκρίζα σημεία, που άπτεται σημαντικών ζητημάτων, όπως είναι για παράδειγμα τα προσωπικά δεδομένα των εμπλεκόμενων σε μία καταγγελία. Ένα θέμα που είχε προκύψει και στην προηγούμενη συνεδρία της Επιτροπής Εργασίας, τα μέλη της οποίας είχαν θέσει στο τραπέζι το γεγονός ότι διαφάνηκε πως δεν υπήρξε διαβούλευση με την αρμόδια Επίτροπο, πριν ολοκληρωθεί το κείμενο της νομοθεσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γκρίζα σημεία στο νομοσχέδιο για τη βία και παρενόχληση στην εργασία-Νομικά ακάλυπτοι οι... παράνομοι

Η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα κλήθηκε στην Επιτροπή Εργασίας για να δώσει απαντήσεις επί του θέματος και από τις τοποθετήσεις της, επιβεβαιώθηκε το γεγονός ότι δεν είχε προηγηθεί κάποια διαβούλευση μαζί της, όταν καταρτιζόταν το νομοσχέδιο. Προς αυτό το σκοπό, η Επιτροπή ζήτησε από το Υπουργείο Εργασίας να επιστρέψει στο τραπέζι των διαβουλεύσεων και να πραγματοποιήσει συναντήσεις με την Επίτροπο, ώστε να διευκρινιστούν τα σημεία που παραμένουν ασαφή.

Σημειώνεται πως μέσα από τις συζητήσεις, ένα από τα ασαφή σημεία άπτεται του ζητήματος των πιθανών καταγγελιών, ειδικά στις περιπτώσεις που ο καταγγέλλων θέλει να παραμείνει ανώνυμος. Ουσιαστικά, αυτό που είχε ακουστεί και στην προηγούμενη συζήτηση, σε μία τέτοια περίπτωση, δημιουργείται μία διάκριση σε βάρος του καταγγελλόμενου, ο οποίος δεν θα είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Αυτό που πρέπει να ξεκαθαριστεί είναι ότι από τη μία θα προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα του καταγγέλλοντος, αλλά από την άλλη ο καταγγελλόμενος θα μπορεί να καταθέσει και τη δική του πλευρά.

Επί της ουσίας, αυτό που διαπίστωσε η Επιτροπή Εργασίας είναι ότι στην περίοδο των διεργασιών που έκανε η εκτελεστική εξουσία, στην προσπάθεια να καταρτίσει το σχετικό νομοσχέδιο, είχε προβεί σε διαβουλεύσεις με τους εμπλεκόμενους, εντούτοις φάνηκε πως αγνοήθηκε η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Αυτό που αποφασίστηκε είναι να δοθεί μία περίοδος δεκαπέντε ημερών για διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών και να επιστρέψει το Υπουργείο Εργασίας, με τις τελικές του θέσεις επί του ζητήματος.

Παραμένει άλυτο το θέμα με την άτυπη εργασία

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης διαπιστώθηκε πως άλυτο παραμένει και το θέμα με τους άτυπους εργαζόμενους, οι οποίοι μένουν νομοθετικά ακάλυπτοι με την προτεινόμενη νομοθεσία. Το θέμα είχε προβάλει το γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου, με τις οργανώσεις που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους να υπογραμμίζουν την εν λόγω ανάγκη.

Αυτό που ουσιαστικά δεν ξεκαθαρίζεται είναι κατά πόσο οι εργαζόμενοι που βρίσκονται στην άτυπη εργασία θα μπορούν να προβούν σε καταγγελία του εργοδότη τους, δεδομένου ότι όπως υποστηρίχθηκε, αυτοί είναι και οι πιο ευάλωτοι εργαζόμενοι που θα υποστούν βία και παρενόχληση στο χώρο εργασίας του. Παρά το γεγονός ότι είχε τεθεί στο τραπέζι της συζήτησης το εν λόγω θέμα, το Υπουργείο Εργασίας επεσήμανε πως δεν ήταν σε θέση να ξεκαθαρίσει το συγκεκριμένο σημείο και ζήτησε περισσότερο χρόνο, ώστε να υποβάλει τις απόψεις του.

Σημειώνεται πως η εξέλιξη αυτή έχει ανάψει κόκκινο στα πλάνα της Επιτροπής Εργασίας, η οποία επεδίωκε να ολοκληρώσει τις συζητήσεις εντός των επόμενων εβδομάδων, με στόχο να οδηγηθεί το κείμενο της προτεινόμενης νομοθεσίας στην Ολομέλεια της Βουλής και να ψηφιστεί πριν το τέλος του χρόνου. Αυτό που ξεκαθαρίζεται είναι ότι όλα θα κριθούν από τον χρόνο που θα χρειαστεί το Υπουργείο Εργασίας να ξεκαθαρίσει τα γκρίζα σημεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Οι εργαζόμενοι βιώνουν βάναυσες συμπεριφορές»-Δέσμη νομοσχεδίων για τη βία στο χώρο εργασίας

Δειτε Επισης

Ανοίγει τη συζήτηση για ψήφο στα 17 η Επιτροπή Εσωτερικών από τις 6 Φεβρουαρίου
Την ανάγκη για εκτελεστικούς διευθυντές στα νοσηλευτήρια συζήτησε η Επιτροπή Υγείας
Έξι μήνες για λύσεις στα προβλήματα από ιδιωτικό νοσηλευτήριο έδωσε η Επιτροπή Εσωτερικών
Το Volt καλεί την Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει άμεσα τα προβλήματα του ΟΚΥπΥ
Καμπανάκι από Ελεγκτή σε ΟΚΥπΥ, αυξάνονται οι γιατροί και μειώνονται οι ασθενείς-«Υπομονή» η απάντηση
Προσπάθειες για προσέλκυση επενδύσεων και επαναπατρισμό καταρτισμένων Κυπριών-Συσκέψεις υπό τον ΠτΔ
Συνέχιση καταβολής επιδομάτων τέκνου και μονογονεϊκής οικογένειας-Τα κριτήρια για τους δικαιούχους
Πανίκος Νικολάου: Διαφύλαξη μερισματικών αποδόσεων σαν κόρη οφθαλμού-Η στρατηγική της Τράπεζας Κύπρου
Μιχάλης Λούης: Στον έλεγχο της Eurobank μέχρι τέλος του Μάη το 100% της Ελληνικής-
Ξεκινά επέκταση και ανακαίνιση Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στο Μακάρειο-Τι περιλαμβάνει το έργο