Ακατάλληλη η Ψυχιατρική Κλινική για τη φιλοξενία αυτιστικών ατόμων-Ελλείψεις και στις δομές μόνιμης κατοικίας

Τεράστια κενά παρατηρούνται στο θέμα διαχείρισης των ατόμων με αυτισμό σε περιόδους κρίσης, παρόλο που πλέον αποτελεί κοινή παραδοχή πως πρέπει άμεσα να βρεθούν λύσεις για να μπορέσουν να έχουν μία ποιότητα ζωής, η οποία θα διασφαλίζει τόσο τους ίδιους, όσο και τις οικογένειές τους, οι ανησυχίες των οποίων γίνονται εντονότερες χρόνο με τον χρόνο.

Η φιλοξενία των αυτιστικών ατόμων στη Ψυχιατρική Κλινική Αθαλάσσας αποτελεί προσωρινή λύση ωστόσο, ως δομή, κρίνεται άκρως ακατάλληλη, καθώς δεν έχει ούτε τα κατάλληλα εργαλεία ούτε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο, ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί τα διάφορα περιστατικά. Παράλληλα, οι κλίνες που χρησιμοποιούνται για την προσωρινή φιλοξενία αυτών των ατόμων, δεν είναι κατάλληλα διαμορφωμένες, παρά το γεγονός πως σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να κριθεί απαραίτητη η διαμονή τους για ένα ολόκληρο χρόνο.

Πάντως, από πλευράς νοσηλευτών της Κλινικής, εκφράστηκε έντονος προβληματισμός, καθώς ενώ οι ίδιοι έχουν την δυνατότητα να διαχειριστούν τα αυτιστικά άτομα μέχρι ενός σημείου, ο χειρισμός τους γίνεται ακριβώς όπως αυτός των ατόμων με ψυχιατρικό νόσημα, δηλαδή μέσα από τα συμπτώματα που παρουσιάζουν την στιγμή που χρειάζονται νοσηλεία.

Ταυτόχρονα εξέφρασαν τη βεβαιότητα πως ο χώρος της Ψυχιατρικής Κλινικής δεν είναι ο κατάλληλος για να μπορέσει να φιλοξενήσει τα άτομα με αυτισμό και επιβεβαίωσαν ότι είναι απαραίτητη η δημιουργία εξειδικευμένων χώρων, μέσα από τους οποίους θα γίνεται η κατάλληλη αξιολόγηση, νοσηλεία και φροντίδα τους για κάποιο χρονικό διάστημα με στόχο να μπορέσουν να επιστρέψουν πίσω στο σπίτι τους.

Επισήμαναν παράλληλα, ότι πριν από μερικά χρόνια, δημιουργήθηκαν συγκεκριμένες δομές σε κοινότητες, όπως για παράδειγμα στο σύμπλεγμα του Αγίου Χριστοφόρου, στις οποίες παρέχεται υποστήριξη, ανήκουν στο Γραφείο Ευημερίας και νοσηλεύονται εκεί ασθενείς με προβλήματα υγείας και μέσα από αυτές, η βελτίωση τους ήταν ιδιαίτερα σημαντική.

Πρόβλημα και στις δομές για μόνιμη διαμονή

Σε αρκετές περιπτώσεις ατόμων με αυτισμό, κρίνεται απαραίτητη η φιλοξενία τους σε εξειδικευμένες δομές, οι οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιούνται ως η μόνιμή τους κατοικία, καθώς οι οικογένειες αυτών που τους στηρίζουν, με το πέρασμα των χρόνων, δεν μπορούν να τους παρέχουν την κατάλληλη φροντίδα λόγω ηλικίας.

Σε αυτό τον τομέα φυσικά η Κύπρος απέχει έτη φωτός μακριά, αφού θα πρέπει πρώτα να λειτουργήσουν οι δομές για προσωρινή φιλοξενία τους, όπως αυτή στη Λεμεσό η οποία είναι εδώ και χρόνια έτοιμη και κατάλληλα εξοπλισμένη για να λειτουργήσει, ωστόσο υπολείπεται τους κατάλληλους κανονισμούς από το Υπουργείο Υγείας.

Ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα, που θα μπορούσε εύκολα να επηρεάσει και τον τομέα των αυτιστικών ατόμων είναι η σοβαρότητα έλλειψη νοσηλευτών στην Κύπρο, με επίκεντρο στον τομέα της ψυχικής υγείας αφού πλέον, εξειδικευμένες μονάδες οι οποίες ήδη βρίσκονται σε λειτουργία αντιμετωπίζουν χρόνιο πρόβλημα με την υποστελέχωση. Από πλευράς του ο ΟΚΥπΥ έχει ήδη προκηρύξει κατάλογο για πρόσληψη νοσηλευτών στον κλάδο της ψυχικής υγείας, ωστόσο απαιτείται και πάλι χρόνος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ζητά Λήψη ουσιαστικών μέτρων αντιμετώπισης της ακρίβειας η ΕΚΥΣΥ
Παραμένουν πολύ χαμηλά τα επίπεδα νερού στα φράγματα-Στο 1,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα η εισροή
Ίδρυση συνδέσμου εποίκων από το Γκαζίαντεπ στα κατεχόμενα
Έκκληση για αιμοδοσία πριν τις διακοπές της Πρωτοχρονιάς-«Καθημερινά χρειάζονται 300 με 350 φιάλες»
Περίπου εφτά στους δέκα Κύπριους έχουν το δικό τους σπίτι-Στο νοίκι το 31,2%
Έκκληση για διεθνή παρέμβαση για τερματισμό πολέμου από Πρεσβεία Παλαιστίνης στην Κύπρο
Προσοχή από επιτήδειους που ζητούν φιλοδωρήματα συστήνει ο Δήμος Λευκωσίας
Συνεχίζονται σήμερα στα κατεχόμενα η απεργία και η διαμαρτυρία εργαζομένων
Το Santa Run διοργανώνεται την Κυριακή για 10η συνεχή χρονιά
Χαρακτηριστικό Χριστουγεννιάτικο έθιμο της Χλώρακας το σφάξιμο του χοίρου