Η αμφίσημη τουρκική στάση και οι ευρωπαϊκές πιέσεις για το Κυπριακό

Τους ευρωπαίους εταίρους επιστράτευσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για άσκηση πιέσεων στην τουρκική πλευρά, ώστε να προκύψουν εξελίξεις στο Κυπριακό. Το σκεπτικό είναι πως, σε μία περίοδο αναβίωσης του ευρωτουρκικού διαλόγου, η ΕΕ μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά στις προσπάθειες που καταβάλλονται, ώστε να δημιουργηθεί ενώπιον της Άγκυρας μια κατάσταση win-win.

Η ταυτόχρονη παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τούρκου Προέδρου στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Βουδαπέστη φαίνεται να βοήθησε σε αυτό, καθώς αφενός είχαν την ευκαιρία για μια μεταξύ τους συζήτηση, έστω και στον πιο άτυπο βαθμό που υπάρχει, και αφετέρου να μεταφερθούν μηνύματα προς τον Ταγίπ Ερντογάν από ευρωπαίους ηγέτες στους οποίους επενδύει. Όπως έκανε γνωστό ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Ερντογάν ζήτησε εκ νέου από τον Γάλλο Πρόεδρο την ενίσχυση των ευρωτουρκικών, με τον Εμμανουέλ Μακρόν να απαντά ότι αυτή περνά μέσα από το Κυπριακό και τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας, καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος της ΕΕ.

«Είναι σημαντικό γιατί αυτά τα μηνύματα δεν είναι μόνο μηνύματα που μεταφέρονται από δικής μας πλευράς, είναι μηνύματα που μεταφέρονται από την ΕΕ στο σύνολο της», τόνισε ο Πρόεδρος, ο οποίος είχε την ευκαιρία να στείλει τα δικά του μηνύματα στον κ. Ερντογάν. Όπως είπε, κατ’ επανάληψη τόνισε πως οι ευρωπαϊκές βλέψεις της Τουρκίας περνούν μέσα από την επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου. Ανέφερε τόσο προς τον Τούρκο Πρόεδρο, όσο και προς τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών ότι δεν μπορεί να συζητηθεί οτιδήποτε ξεφεύγει από το πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΣΑ και πως αυτή είναι ξεκάθαρη θέση, όχι μόνο δική του, αλλά ολόκληρου του ευρωπαϊκού μπλοκ.

Η συνάντηση αυτή καθ’ αυτή του Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ταγίπ Ερντογάν είναι από μόνη της μία ενδιαφέρουσα εξέλιξη. Είναι καλά γνωστό ότι ουδέποτε υπάρχουν επίσημες επαφές με Τούρκους αξιωματούχους, επειδή η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, όμως σχεδόν πάντοτε, όταν βρίσκονται στον ίδιο χώρο μέλη της κυπριακής και της τουρκικής Κυβέρνησης, υπάρχουν κάποιες άτυπες συζητήσεις, συνήθως στο πόδι. Και φαίνεται πως έτσι ξεκίνησε και αυτή, από μια περιστασιακή συνομιλία μεταξύ του Προέδρου και του Χακάν Φιντάν.

Την Πέμπτη, όμως, ο Ερντογάν φάνηκε να συνομίλησε περισσότερη ώρα με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ταυτόχρονα με τους Πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Αλβανίας, κάτι που μπορούσε να επιλέξει να μην κάνει. Αν και γίνεται κατανοητό πως συζητήθηκαν κυρίως άλλα θέματα, στο τραπεζάκι, ανάμεσα στους καφέδες και τα αλμυρά, υπήρχε και το Κυπριακό, με τον Πρόεδρο να δηλώνει πως «ήταν μια ευκαιρία να μεταφέρω στον Τούρκο Πρόεδρο την ετοιμότητα μου να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, κάτι που θα βοηθήσει, επίσης, την πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων. Είναι κάτι που, όπως είπε ο κ. Ερντογάν, είναι μεγάλης σημασίας για την Τουρκία».

Αυτή η άτυπη συζήτηση κέντρισε και το ενδιαφέρον του τουρκικού Τύπου, πολύ περισσότερο από άλλες αντίστοιχες, ενδεχομένως λόγω της κάλυψης που είχε. Επί της ουσίας, παρατηρείται ότι οι πράξεις των Τούρκων αξιωματούχων δεν είναι και τόσο συμβατές με τις δηλώσεις τους. αφού από τη μία αφήνουν να νοηθεί πως υπάρχει κάποια διάθεση για διάλογο, αλλά από την άλλη λένε πράγματα που δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση συζήτησης, καθώς κινούνται εντελώς εκτός του συμφωνημένου πλαισίου και παραπέμπουν σε αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Για παράδειγμα, ο Χακάν Φιντάν, δήλωσε από την Αθήνα, όπου συναντήθηκε με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, ότι «έχει αποδειχθεί με την πάροδο του χρόνου ότι το μοντέλο της ομοσπονδίας δεν είναι εφαρμόσιμο πλέον στο νησί. Χρειάζεται ένα νέο πνεύμα για να διασφαλιστεί η ασφάλεια, η ελευθερία και η ευημερία τόσο των Τούρκων όσο και των Ελλήνων στο νησί».

Και ενώ υποτίθεται ότι καταβαλλόταν προσπάθεια για θετικά μηνύματα από τον ελληνοτουρκικό διάλογο και να υπάρξει ειλικρινής δίαυλος επικοινωνίας, ο Ερσίν Τατάρ, από την Σαμψούντα, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «παίζει κάθε είδους παιγνίδι» για να διακόψει τους δεσμούς μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους. Σε αντίθεση με τον Φιντάν, που απέφυγε να αναφερθεί ευθέως σε λύση δύο κρατών και το υπαινίχθηκε, ο Τατάρ επανέλαβε πως «η νέα πολιτική που ακολουθείται στην Κύπρο, με την υποστήριξη της Τουρκίας, βασίζεται στη λύση δύο κρατών», υποστηρίζοντας ότι η ομοσπονδία στην Κύπρο είναι πλέον ένα κλειστό κεφάλαιο και «όλες οι ευκαιρίες έχουν χαθεί».

Σε αυτό το παράξενο κλίμα είναι που γίνονται οι παρασκηνιακές ζυμώσεις για την διευρυμένη συνάντηση το Κυπριακό. Χωρίς να υπάρχουν εξελίξεις επί κυπριακού εδάφους, σε ό,τι αφορά τα ΜΟΕ της διάνοιξης οδοφραγμάτων, συνεχίζονται οι επαφές της Γενικής Γραμματείας του ΟΗΕ για προετοιμασία της συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί για την ουσία του Κυπριακού. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ημερομηνίες δεν υπάρχουν ακόμη, αν και η αρχική προσδοκία ήταν η πολυμερής να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του χρόνου. Φαίνεται, όμως, ότι έχει εξευρεθεί τοποθεσία, καθώς η Ελβετία για άλλη μία φορά προσφέρθηκε να φιλοξενήσει μία διάσκεψη για το Κυπριακό, όπως έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

ΥΠΑΜ: Η θυσία των ηρώων της Κύπρου μας καλεί να συνεχίσουμε τον αγώνα για τερματισμό της κατοχής
Αποφασισμένο το ΥΠΕΣ να δώσει λύση στο στεγαστικό πρόβλημα-Πώς χτυπά το πρόβλημα στη ρίζα
Ξεκαθάρισμα Πάλμα για τη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου»-«Δεν θα γίνει ορμητήριο οποιουδήποτε κράτους»
Α. Δημητρίου: Ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας δεν μπορεί να υπάρξει όσο η Κύπρος παραμένει υπό κατοχή
Αναφορά στο Κυπριακό στο έγγραφο προτεραιοτήτων του ΕΛΚ για το 2025
Ανακοίνωσε κάθοδο Αμερικανών για αναβάθμιση της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» ο Πρόεδρος
Όλα δείχνουν ομόφωνη απόφαση για ανανέωση εντολής στην UNFICYP-Στηρίζει τις άτυπες συνομιλίες το Σ.Α.
Θέματα που αφορούν την Κύπρο στις προτεραιότητες του ΕΛΚ με πρωτοβουλία ΠτΔ
Επιμένει με το ίδιο τροπάριο ο Τατάρ για άνοιγμα του οδοφράγματος στη Μια Μηλιά
Κυρίως πολιτική η αξία της προεδρικής απόφασης των ΗΠΑ για πρόσβαση της Κύπρου στα αμυντικά προγράμματα