Ανακοινώνει το «Shadow Cabinet» της η Αννίτα-Τα ονόματα που ακούγονται και ο… σκιώδης Πρόεδρος

Το «Shadow Cabinet» του Δημοκρατικού Συναγερμού αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, στο πλαίσιο της συνεδρίας του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, στις 10:00 το πρωί. Πρόκειται για μία εξαγγελία που έγινε πριν από αρκετό καιρό, αλλά φαίνεται πως ιεραρχήθηκαν άλλα ζητήματα ως πιο σημαντικά και έτσι τώρα ήρθε η ώρα για υλοποίησή της.

Υπενθυμίζεται ότι οι αναφορές για δημιουργία ενός «Σκιώδους Υπουργικού» στον ΔΗΣΥ, στα πρότυπα των «Shadow Cabinets» που συγκροτεί η αντιπολίτευση στο Ηνωμένο Βασίλειο, ξεκίνησε να συζητείται κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για την Προεδρία της παράταξης, λίγο μετά τις Προεδρικές Εκλογές του 2023, και μάλιστα σχετικές προτάσεις είχε και η κ. Δημητρίου αλλά και ο ανθυποψήφιός της Δημήτρης Δημητρίου. Οι προτάσεις των δύο υποψηφίων τότε ήταν ελαφρώς διαφοροποιημένες αλλά κινούνταν στην ίδια λογική, ότι θα πρέπει ο ΔΗΣΥ να έχει έναν μηχανισμό παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου.

Ακολούθως, μετά την ανάδειξή της στην Προεδρία του ΔΗΣΥ, τον Απρίλιο του 2023, η κ. Δημητρίου ανέφερε πως στο πλαίσιο των αλλαγών που προωθεί στην παράταξη, «θα ενεργοποιήσουμε τον θεσμό του συμβουλίου παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου, το λεγόμενο «Shadow Cabinet». Ένας θεσμός που θα παρακολουθεί τις κυβερνητικές πολιτικές και θα προτείνει δράσεις και εισηγήσεις για βελτίωση ή αλλαγές». Το ίδιο λεκτικό χρησιμοποίησε και περισσότερο από ένα χρόνο αργότερα, τον Ιούλιο του 2024, στην συνεδρία αποτίμησης του αποτελέσματος των διπλών εκλογών, όταν αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες που θα προωθήσει άμεσα, στο πλαίσιο της οργανωτικής, διοικητικής και πολιτικής ανασυγκρότησης της παράταξης, που έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει αδυναμίες και παθογένειες.

Φαίνεται ότι το «Σκιώδες Υπουργικό» δεν αποσκοπεί απλώς στην παραγωγή πολιτικής και στην πιο αποτελεσματική άσκηση αντιπολίτευσης από τον ΔΗΣΥ αλλά και στην στελέχωση του κόμματος. Ενόψει του γεγονότος πως ένα σημαντικό μέρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΗΣΥ μένει εκτός το 2026, είτε γιατί θα εφαρμοστεί η καταστατική πρόνοια για τον αριθμό συνεχόμενων θητειών, είτε επειδή αποφάσισαν από μόνοι τους ότι δεν επιθυμούν να επαναδιεκδικήσουν, στην Πινδάρου χρειάζονται μία στρατιά δυνατών στελεχών για να ρίξουν στην μάχη και η δημιουργία ενός νέου οργάνου στο κόμμα μπορεί να προλειάνει το έδαφος για περαιτέρω πολιτική αξιοποίηση αυτών των προσωπικοτήτων. Για αυτό τον λόγο και η πρόεδρος του ΔΗΣΥ δεν επιθυμεί να αξιοποιήσει εν ενεργεία βουλευτές ή πρώην μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου (αν και αναμένεται σε αυτό το κομμάτι να υπάρξουν μία δύο εξαιρέσεις) αλλά άτομα που βρίσκονται κοντά στο κόμμα, με πολλές γνώσεις αλλά χωρίς ιδιαίτερη πολιτική τριβή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η λίστα της Αννίτας Δημητρίου επρόκειτο να κλειδώσει το βράδυ της Παρασκευής, λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση. Ωστόσο, ανάμεσα στα ονόματα που ακούγονταν τις προηγούμενες ημέρες ήταν αυτό του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνου Ηροδότου, της επιχειρηματία και πρώην προέδρου του ΔΣ της ΑΗΚ, Δέσποινας Θεοδοσίου, του πρώην Υφυπουργού Ναυτιλίας Βασίλη Δημητριάδη, του δικηγόρου και Αντιπροέδρου του ΔΣ του Invest Cyprus Σπύρου Βασιλείου, της δικηγόρου και πρώην Εκπροσώπου Τύπου του επιτελείου Αβέρωφ Νεοφύτου, Τζώρτζιας Κωνσταντίνου Παναγιώτου, και του μέλους του ΔΣ της ΟΣΑΚ Μίλτου Μιλτιάδους.

Το «Shadow Cabinet» αναμένεται ότι θα έχει θέσεις που θα αντιστοιχούν σε κάθε Υπουργείο και Υφυπουργείο της Κυβέρνησης, αλλά και κάποιες επιπλέον, που αφορούν ευρύτερα θέματα, όπως την διαφθορά και το δημόσιο. Δεν αποκλείεται κάποιο αυτά τα χαρτοφυλάκια να το κρατήσει η ίδια η Αννίτα Δημητρίου για τον εαυτό της.

Η συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ έρχεται σε μία στιγμή που η ηγεσία του ΔΗΣΥ είναι και πάλι επισκιασμένη από τον τέως Πρόεδρο, Αβέρωφ Νεοφύτου, λόγω της συνέντευξης του Προέδρου της Δημοκρατίας στο ΡΙΚ, ο οποίος έριξε πολλαπλά βέλη προς την κατεύθυνση του κ. Νεοφύτου αλλά και της μερίδας των «αβερωφικών» εντός του ΔΗΣΥ, που θεωρεί πως βρίσκουν προβλήματα παντού. «Κάποιοι, ό,τι κι αν κάνουμε, δεν πρόκειται ποτέ να το χαιρετίσουν, να το δουν θετικά. Δεν θα αλλάξουν», είπε ο Πρόεδρος, ο οποίος υποστήριξε πως κάποιοι άνθρωποι, οι οποίοι επέλεξαν την δεύτερη Κυριακή των Προεδρικών, αντί να στηρίξουν άτομο που προερχόταν από το κόμμα τους, να στηρίξουν τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ, «για ό,τι κι αν κάνουμε, ακόμα και στο ποδόσφαιρο που πάω, ό,τι κι αν κάνω, θα μου κάνουν κριτική».

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης διέψευσε κάποιες πληροφορίες για προβλήματα στη σχέση του με την Αννίτα Δημητρίου, λέγοντας ότι μαζί της έχει πολύ καλή σχέση και επαφή. Ωστόσο είπε πως δεν μιλά με τον Αβέρωφ Νεοφύτου. «Υπάρχει μια μερίδα του κυπριακού λαού, η οποία, ό,τι κι αν κάνουμε, δεν θα μας προσεγγίσει ποτέ μα ποτέ θετικά. Και αυτή η μερίδα είναι όλοι αυτοί που τη δεύτερη Κυριακή -και το λέω με στεναχώρια- η ηγεσία του ΔΗΣΥ, όχι η σημερινή, η τότε ηγεσία, επέλεξε να υποστηρίξει όχι κάποιον που προερχόταν από τον χώρο του ΔΗΣΥ. Επέλεξε να υποστηρίξει τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ. Όχι μόνο δεν θα μιλήσουν ποτέ θετικά για αυτήν τη διακυβέρνηση αλλά καθημερινά προσπαθούν να δημιουργήσουν και προβλήματα. Αυτοί δεν θα αλλάξουν ποτέ», πρόσθεσε.

Δεν είναι, όμως, μόνο ο Νίκος Χριστοδουλίδης που έχει παράπονο από την συμπεριφορά του Αβέρωφ Νεοφύτου αλλά και η ηγεσία του ΔΗΣΥ, αφού ορισμένες φορές λειτουργεί περίπου ως… αυτοδιορισμένος σκιώδης Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά και σκιώδης πρόεδρος του κόμματος. Οι συχνές τοποθετήσεις του, μέσα από αναρτήσεις και ανακοινώσεις, για τις οποίες αρκετές φορές φαίνεται πως δεν υπάρχει προσυνεννόηση με την Πινδάρου, επισκιάζουν άλλα στελέχη ή ακόμη και την επίσημη γραμμή που επιθυμεί να έχει το κόμμα. Παρόλο που όλοι οι βουλευτές της παράταξης κάνουν δημόσιες τοποθετήσεις, προβαίνουν σε δηλώσεις και αρθρογραφούν με δική τους πρωτοβουλία, η συχνότητα με την οποία το πράττει ο κ. Νεοφύτου, το ύφος και η προσέγγιση, συχνά ερμηνεύεται ως μία προσπάθεια προσωπικής του προβολής, παρά προβολής της θέσης του κόμματος, η οποία ενισχύει την περιρρέρουσα ότι κτίζει προεκλογικό προφίλ ενόψει 2028.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως έσπευσε να προβεί σε τοποθέτηση μετά τη συνάντηση Χριστοδουλίδη-Μπάιντεν πριν από την Αννίτα Δημητρίου, στην οποία έθιξε ζητήματα, όπως ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, τα οποία φαίνεται από την τοποθέτηση της προέδρου του ΔΗΣΥ πως δεν ήθελε να θίξει το κόμμα σε αυτό το χρονικό σημείο. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως η κ. Δημητρίου έθεσε το ζήτημα σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, πριν από περίπου δύο εβδομάδες.

Παρά τα προβλήματα αυτά, φαίνεται πως στόχος της προέδρου του ΔΗΣΥ είναι να προχωρήσει με τον προγραμματισμό της και κυρίως να αρχίσει να θέτει τις βάσεις για μια δυνατή παρουσία στις Βουλευτικές Εκλογές. Και η ανακοίνωση του «Σκιώδους Υπουργικού» εντάσσεται σε αυτήν την προσπάθεια.

Δειτε Επισης

Ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ η Τσιρίδου-«Πάνω απ' όλα χρειάζεται ενότητα»
ΠτΔ: Εάν ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία είναι δυνατό να τεθεί το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης
Απαντά στους τούρκους το ΥΠΕΞ-«Οι εθνικές επιδιώξεις μας αποτελούν επιδιώξεις της Ε.Ε»
Ν. Χριστοδουλίδης: Να μην επιχειρήσουν άλλα κράτη όπως η Τουρκία να εκμεταλλευτούν το κενό στη Συρία
Α. Δημητρίου: Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με μισή πατρίδα
Επίσκεψη εργασίας σε Ισραήλ και Παλαιστίνη θα πραγματοποιήσει ο Κόμπος-Στο επίκεντρο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Κανονικά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό προχωρά η ΚΔ για το Great Sea Interconnector-«Θα ενημερώσουμε την Ελληνική Κυβέρνηση»
Στο επίκεντρο το Κυπριακό ενόψει της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης-Επικοινωνία ΠτΔ με Φον ντερ Λάιεν
Ν.Χριστοδουλίδης: Επενδύουμε ουσιαστικά στη νέα προσπάθεια ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό
Λαμβάνει μέτρα το τουρκικό ΥΠΑΜ για προστασία του ψευδοκράτους