Καλύπτεται από το Νόμο η μετατροπή θερμικού αυτοκινήτου σε ηλεκτρικό-Τα κριτήρια που πρέπει να τηρούνται
06:00 - 11 Νοεμβρίου 2024
Κάλυψη από το Νόμο εκτιμά ότι υπάρχει στη μετατροπή θερμικών αυτοκινήτων σε ηλεκτρικά, ο υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης, στη βάση τριών κριτήριων τα οποία πρέπει να τηρούνται, αλλά και σχετικής άδειας που θα λαμβάνουν οι πολίτες που ενδιαφέρονται, από το αρμόδιο τμήμα του κράτους.
Ο υπουργός Μεταφορών κλήθηκε να απαντήσει επί του θέματος, στον πρόεδρο της Επιτροπής Μεταφορών της Βουλής και βουλευτή της ΔΗΠΑ, Μαρίνο Μουσιούττα, ο οποίος τον κάλεσε ως αρμόδια Αρχή, να ενημερώσει για τη μετατροπή θερμικών οχημάτων σε αμιγώς ηλεκτρικά. Στην ερώτησή του, ο κ. Μουσιούττας εξέφρασε την ανησυχία του για το κατά πόσον προκύπτει ανάγκη για αλλαγές στη Νομοθεσία των οδικών μεταφορών, προκειμένου να νομιμοποιηθεί η μετατροπή συμβατικών αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών σε ηλεκτρικά οχήματα. Οι αλλαγές αυτές, είπε ο κ. Μουσιούττας, «θα συμβάλουν στην προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας και στην ενίσχυση της προστασίας του περιβάλλοντος».
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών, στην ερώτησή του επισήμανε πως «όπως γνωρίζετε, πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη εγκρίνει Νομοθεσία που επιτρέπει τη μετατροπή συμβατικών οχημάτων σε ηλεκτρικά, με σκοπό την προώθηση της χρήσης των ηλεκτρικών οχημάτων και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αυτά τα μέτρα έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων των χωρών αυτών, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ολλανδία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επιπλέον, η βιομηχανία παραγωγής εξαρτημάτων για μετατροπή συμβατικών οχημάτων σε ηλεκτρικά έχει ήδη αναπτυχθεί και εταιρείες, όπως οι Felten, Electric Classic Cars, Electrogenic στο Ηνωμένο Βασίλειο, Transport One στη Γαλλία, e-Revolt στη Γερμανία, έχουν ήδη μετατρέψει δεκάδες συμβατικά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ηλεκτρικά».
Τόνισε επίσης πως «η νομιμοποίηση της μετατροπής συμβατικών οχημάτων σε ηλεκτρικά θα ενθαρρύνει τη χρήση βιώσιμων μέσων μεταφοράς και θα συμβάλει στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων που έχει θέσει η Κύπρος. Επιπλέον, θα δημιουργήσει ευκαιρίες για την ανάπτυξη της βιομηχανίας των ηλεκτρικών οχημάτων στο νησί μας».
Κάλεσε εξάλλου τον κ. Βαφεάδη να εξετάσει την ανάγκη αλλαγών στη Νομοθεσία των οδικών μεταφορών της Κύπρου, με σκοπό να επιτραπεί η μετατροπή συμβατικών οχημάτων σε ηλεκτρικά. «Αυτό θα συμβάλει τόσο στην προστασία του περιβάλλοντος όσο και στην προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας στη χώρα μας.»
Σε απάντησή του, ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων σημείωσε ότι «σας πληροφορώ ότι με βάση τους περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων και Τροχαίας Κινήσεως Κανονισμούς, η μετατροπή συμβατικών οχημάτων σε ηλεκτρικά επιτρέπεται νοουμένου ότι ο ιδιοκτήτης του οχήματος θα υποβάλει σχετική αίτηση στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών.
Επίσης, σύμφωνα πάντα με τον υπουργό, θα πρέπει ο εκάστοτε πολίτης να συμμορφωθεί με τους όρους οι οποίοι θα καθοριστούν σε σχέση με τη μετατροπή.
«Σημειώνεται ότι τα εξαρτήματα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν (π.χ. μπαταρίες, μοτέρ, καλώδια κ.λπ.) θα πρέπει να καλύπτονται από τις σχετικές εγκρίσεις τύπου, η εγκατάσταση θα γίνει από εξειδικευμένο τεχνίτη που έχει σχετική άδεια από το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών και η εγκατάσταση στο όχημα θα γίνει σύμφωνα με τις οδηγίες είτε του κατασκευαστή του οχήματος, είτε του κατασκευαστή των εξαρτημάτων που θα χρησιμοποιηθούν», κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: