Μήνυμα Ζελένσκι στην Ε.Ε. για το Ουκρανικό-«Απαράδεκτο να δοθούν παραχωρήσεις στον Πούτιν»

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε την Πέμπτη ότι θα ήταν «απαράδεκτο» η Ευρώπη να προσφέρει στο Κρεμλίνο παραχωρήσεις για να σταματήσει την εισβολή της στην Ουκρανία, την ώρα που η Μόσχα ζήτησε από τη Δύση να ξεκινήσει απευθείας συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου.

Το Κίεβο προσπαθεί να αυξήσει την πίεση στους συμμάχους του για περισσότερη στήριξη στον αγώνα του εναντίον της Μόσχας μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα.

Ο Τραμπ είπε  ότι θα μπορούσε να τερματίσει τη σύγκρουση μέσα σε λίγες ώρες και επέκρινε επανειλημμένα την αμερικανική βοήθεια προς το Κίεβο.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ζήτησε από την Ουκρανία να παραχωρήσει περισσότερα εδάφη στα ανατολικά και νότια της ως προϋπόθεση για ειρηνευτικές συνομιλίες, ενώ το Κίεβο έχει επανειλημμένα αποκλείσει το ενδεχόμενο παραχώρησης γης με αντάλλαγμα την ειρήνη.

Η Ουκρανία και πολλοί στη Δύση φοβούνται ότι οποιαδήποτε διευθέτηση ανταμείβει τον Πούτιν θα ενθάρρυνε τον ηγέτη του Κρεμλίνου και θα οδηγούσε σε περισσότερη επιθετικότητα.

Μιλώντας σε Ευρωπαίους ηγέτες σε μια σύνοδο κορυφής στην Ουγγαρία, ο Ζελένσκι κατακεραύνωσε όσους τον πίεζαν να ενδώσει σε ορισμένες από τις σκληροπυρηνικές απαιτήσεις του Πούτιν.

«Έγινε πολύς λόγος για την ανάγκη να υποχωρήσουμε στον Πούτιν, να υποχωρήσουμε, να κάνουμε κάποιες παραχωρήσεις», είπε ο Ζελένσκι, σύμφωνα με αντίγραφο της ομιλίας που δόθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο από την ουκρανική προεδρία.

«Είναι απαράδεκτο για την Ουκρανία και απαράδεκτο για όλη την Ευρώπη», πρόσθεσε.

Κατηγόρησε επίσης ορισμένους Ευρωπαίους ηγέτες, χωρίς να διευκρινίσει ποιους, ότι ώθησαν «σθεναρά» την Ουκρανία σε συμβιβασμούς.

"Χρειαζόμαστε επαρκή όπλα, όχι υποστήριξη στις συνομιλίες. Οι αγκαλιές με τον Πούτιν δεν θα βοηθήσουν. Μερικοί από εσάς τον έχετε αγκαλιά εδώ και 20 χρόνια και τα πράγματα χειροτερεύουν", είπε ο Ζελένσκι.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σήμα Κινδύνου από πρώην επικεφαλής CIA-«Θα επιτεθεί στη Λιθουανία ο Πούτιν, εάν πετύχει τους στόχους του στην Ουκρανία»
Μουσικό συγκρότημα δολοφονήθηκε στο Μεξικό-Νόμιζαν ότι πήγαιναν να παίξουν μουσική και οδηγήθηκαν σε άδειο οικόπεδο
Αξιωματούχος της Χαμάς υποστηρίζει ότι η οργάνωση θα απορρίψει τη νέα πρόταση για εκεχειρία στη Γάζα
Οι δασμοί Τραμπ διατηρούνται σε ισχύ από Εφετείο μέχρι να εξεταστεί η υπόθεση
Απαγγέλθηκαν κατηγορίες για επτά αδικήματα στον 53χρονο οδηγό που σόκαρε το Λίβερπουλ
Το Ισραήλ υπέγραψε την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα-Δεν απάντησε η Χαμάς
Πρόκληση Ερντογάν για την Άλωση-«Κωνσταντινούπολη και Αγία Σοφία για πάντα δικές μας»
Πανικός σε πτήση για Μπέρμιγχαμ-Μεθυσμένος γρονθοκόπησε αεροσυνοδό και φώναζε ότι το αεροπλάνο θα πέσει
Ο Νετανιάχου αποδέχεται την πρόταση των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα
Η Χαμάς εξετάζει τη νέα αμερικανική πρόταση για κατάπαυση πυρός στη Γάζα