Εγείρει θέμα για δικαστή στην προσφυγή του στο ΕΔΑΔ ο Οδυσσέας-Βασικός πυλώνας η ελευθερία της έκφρασης

Εντός Νοεμβρίου αναμένεται να καταχωρηθεί στο ΕΔΑΔ η προσφυγή του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, σχετικά με την καταδικαστική απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου για παύση του λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς, την οποία επιδίωξε και πέτυχε ο Γενικός και Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, μετά και το τελευταίο επεισόδιο στην κόντρα τους, που αποτέλεσε η καταγγελία του τέως Γενικού Ελεγκτή στην Αρχή κατά της Διαφθοράς, σε σχέση με αναστολή δίωξης πρώην πελάτη του Σάββα Αγγελίδη, με την εμπλοκή και του Μιχάλη Κατσουνωτού.

Η σύνταξη της προσφυγής βρίσκεται στο τελικό στάδιο και είναι θέμα χρόνου να καταχωρηθεί, ενώ αυτή, σύμφωνα με τον δικηγόρο του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, Χρίστο Κληρίδη, εδράζεται σε τρεις συνολικά πυλώνες. Ο πρώτος αφορά το άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο έχει να κάνει με το δικαίωμα στην ελευθερία λόγου και έκφρασης. Με δεδομένο, όπως υπέδειξε ο κ. Κληρίδης, ότι «η απόφαση του Συμβουλίου στηρίζεται πάνω στον τρόπο αντίδρασης, έκφρασης, συμπεριφοράς και αντιμετώπισης διαφόρων καταστάσεων εκ μέρους του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, αυτή παραβιάζει το άρθρο 10, καθότι δεν μπορούν να μπουν περιορισμοί στον τρόπο έκφρασης και ελευθερίας του λόγου κατά την άσκηση των καθηκόντων του Γενικού Ελεγκτή».

Παραπέμποντας στην πάγια νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο κ. Κληρίδης σημείωσε πως «η προσπάθεια να μπει σε ένα κορσέ και ο τρόπος αντίδρασης μέσα στο πλαίσιο εκτέλεσης των καθηκόντων του, είναι ανεπίτρεπτη και δημιουργεί κλίμα τρομοκρατίας σε βάρος του αξιωματούχου σε τέτοιο βαθμό που τον εμποδίζει από το να ασκεί, μέσα στο πλαίσιο των κατοχυρωμένων ατομικών δικαιωμάτων, την εργασία του και τα καθήκοντά του όπως ο ίδιος κρίνει ορθό, με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς».

Ο δεύτερος πυλώνας, σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη, αφορά την παραβίαση του άρθρου 8 της Ευρωπαϊκή Σύμβασης που κατοχυρώνει το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και στην προσωπικότητα. Εξήγησε ότι η ορολογία και επιθετολογία που χρησιμοποίησε το Συμβούλιο για να καταλήξει στο συμπέρασμα της ανάρμοστης συμπεριφοράς, παραβιάζει τα εν λόγω ατομικά δικαιώματα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, γιατί τον θίγει προσωπικά. «Σε πάρα πολλά σημεία του αποδίδεται συμπεριφορά η οποία δεν χαρακτηρίζεται απλός ανάρμοστη, αλλά και ως ανεπίτρεπτη και καταδικαστέα» υπέδειξε ο κ. Κληρίδης, προσθέτοντας πως «δεν χρειαζόταν το Συμβούλιο να χρησιμοποιήσει ορολογία η οποία δεν αρμόζει σε ένα Δικαστικό Σώμα και θίγει την προσωπικότητά του, προκειμένου να καταλήξει στο συμπέρασμα περί αναρμόστου συμπεριφοράς».

Εγείρει θέμα για δικαστή

Αναφερόμενος στον τρίτο πυλώνα της προσφυγής του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο κ. Κληρίδης ανέφερε πως εδράζεται πάνω στην παραβίαση του δικαιώματος της δίκαιης δίκης, αφού όπως προέκυψε, «μία εκ των δικαστών που εκδίκασε την υπόθεση, κατά τον ουσιώδη χρόνο που εμφανιστήκαμε ενώπιον του Συμβουλίου, ο σύζυγός της ήταν νομικός της Νομικής Υπηρεσίας, κάτι το οποίο έπρεπε να δηλωθεί από τον επηρεαζόμενο δικαστή, σύμφωνα με πάγια νομολογία και δεν έγινε».

Επιπρόσθετα, όπως προέκυψε εκ των υστέρων, «ο Γενικός Εισαγγελέας είχε συστήσει μαζί με τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, αυτή την συγκεκριμένη δικαστή για θέση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και αυτό έπρεπε να δηλωθεί, κατά τη γνώμη μας, διότι δεν πρέπει να δίνεται η εντύπωση προς τον οποιονδήποτε τρίτο αντικειμενικό παρατηρητή, ότι υπάρχει η πιθανότητα εξάρτησης και προκατάληψης».

Σε ό,τι αφορά τις προφορικές καταθέσεις, οι οποίες σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη είχαν διάρκεια περίπου 18 ωρών, «παρόλο που τις άκουσε το Συμβούλιο του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, έκρινε στην απόφασή του ότι δεν ήταν σημασίας για να κάνει περίληψη, αξιολόγησή της και να την εντάξει μέσα στα συμπεράσματα, είτε θετικά είτε αρνητικά, μία κίνηση απαράδεκτη από ένα Δικαστικό Σώμα».

Περαιτέρω ο κ. Κληρίδης σχολίασε πως «ακούει δηλαδή 18 ώρες μαρτυρία και την σκουπίζει κάτω από το χαλί, με ιδιαίτερη έμφαση στην αντεξέταση του Γενικού Εισαγγελέα, μέσα από την οποία προέκυψε πως τα τελευταία τέσσερα χρόνια έκτισε ένα ολάκερο μηχανισμό παρακολούθησης του Γενικού Ελεγκτή και ότι πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ζήτησε από τον Γενικό Εισαγγελέα να ληφθούν μέτρα για παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη».

Ο δικηγόρος του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, έκανε λόγο για συνεχής παρακώληση εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα στο έργο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και του Γενικού Ελεγκτή, σε βαθμό που επηρέαζε την ανεξαρτησία του, κάτι το οποίο επίσης θα περιλαμβάνεται στην αίτηση που θα καταχωρηθεί στο ΕΔΑΔ.

«Όλα αυτά τα ενδεικτικά, προκύπταν μέσα από την προφορική μαρτυρία και δεν σχολιάστηκαν, ούτε λήφθηκαν υπόψη και παραβιάζεται το άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης που κατοχυρώνει το δικαίωμα στη δίκαιη δίκη».

Ο «εργοδότης» θα πρέπει να παύει

Κάνοντας αναφορά στην διαδικασία παύσης ενός κρατικού αξιωματούχου, όπως προνοεί το Σύνταγμα, ο κ. Κληρίδης σημείωσε πως σε τέτοιου είδους περιπτώσεις, συνήθως υπάρχει ο «εργοδότης», εκείνος δηλαδή που διόρισε τον Γενικό Ελεγκτή, ο οποίος αποφασίζει κατά πόσο θα παύσει έναν αξιωματούχο και αναλόγως της απόφασης, ο αξιωματούχος έχει το δικαίωμα να προσφύγει στο Δικαστήριο που αποφασίζει εάν η παύση ήταν νόμιμη. «Αυτή τη στιγμή, το Σύνταγμα δεν προνοεί αυτή τη διαδικασία, αφού δικαίωμα παύσης δεν έχει ο εργοδότης ή η Δημοκρατία ή εκείνος που διόρισε τον Γενικό Ελεγκτή, αλλά το Συμβούλιο το οποίο αποφασίζει χωρίς να παρέχεται το δικαίωμα προσφυγής στη Δικαιοσύνη για τα περαιτέρω».

Ερωτηθείς για πρόσφατη καταδικαστική απόφαση του ΕΔΔΑ ημερομηνίας 29/10 στην οποία δημόσιοι υπάλληλοι απολύθηκαν και τελικά δικαιώθηκαν επειδή προέβησαν δημόσια σε δηλώσεις για διαφθορά στην αστυνομία και για κινδύνους στην ασφάλεια του μετρό στη Μόσχα, ο κ. Κληρίδης τόνισε πως η υπόθεση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη είναι πιο καθαρή από αυτή και επανέλαβε πως «δεν μπορεί να μπαίνει κορσές στους αξιωματούχους και στην ελευθερία της έκφρασης και του λόγου της, είτε οι αξιωματούχοι αυτοί είναι δικαστές, είτε είναι ανεξάρτητοι όπως ο Γενικός Ελεγκτής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αιματηρό επεισόδιο με δυο τραυματίες στο παλαιό λιμάνι στη Λεμεσό
Κύπριος αστυνομικός πυροβόλησε καταλάθος 60χρονο στο μάτι-Είχαν πάει για κυνήγι στην Ελλάδα
Μαρτυρίες για το ατύχημα στο χιονοδρομικό κέντρο της Ισπανίας-«Είδα 60 άτομα να πέφτουν»
Όταν η Ιβάνκα Τραμπ αναζητείτο από την αστυνομία-Η θυελλώδης πορεία της
Συνελήφθη 35χρονος που καταζητείτο για κλοπή στην επαρχία Αμμοχώστου
Απειλές από Νετανιάχου-«Το Ισραήλ δεν θα εφαρμόσει την συμφωνία μέχρι να λάβει τον κατάλογο των ομήρων»
Καταζητείται ο 21χρονος Ιωάννης για ληστεία στη Λεμεσό (pic)
Το Ισραήλ θα απελευθερώσει περισσότερους των 1890 Παλαιστίνιους κρατούμενους
BINTEO: Καρέ καρέ η στιγμή της επίθεσης με μαχαίρι κατά του πλήθους στο Τελ Αβίβ
Εντόπισαν είκοσι κιλά κάνναβης στο αεροδρόμιο Λάρνακας-Συνελήφθη 46χρονος