Άνω των 65 ετών τα περισσότερα θύματα των θανατηφόρων εργατικών-Σταδιακή μείωση των ατυχημάτων
Στέλιος Χαραλάμπους 06:00 - 06 Νοεμβρίου 2024
Παρά την τεχνολογική ανάπτυξη και τα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται, εντούτοις, δεν βρέθηκε τρόπος να εξαλειφθούν τα ατυχήματα στον χώρο εργασίας, με αποτέλεσμα άνθρωποι κάθε ηλικίας να τραυματίζονται ή να χάνουν τη ζωή τους στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.
Τελευταίο θύμα, ο 63χρονος ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο ενώ εκτελούσε ηλεκτρολογικές εργασίες σε εργοστάσιο στη Δρομολαξιά, όταν κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, εκδηλώθηκε φωτιά με αποτέλεσμα να απανθρακωθεί.
Πάντως, οι προσπάθειες για την ασφάλεια των εργαζομένων είναι διαχρονικές και σε αυτό το πλαίσιο έχει ετοιμαστεί Σχέδιο Δράσης, στο οποίο περιλαμβάνεται πρόγραμμα επιθεωρήσεων με στόχο την αποτελεσματική επιτήρηση της εφαρμογής της νομοθεσίας για την προστασία της ζωής, της αρτιμέλειας και της υγείας των εργαζομένων και τη διασφάλιση του δίκαιου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων.
Επιπρόσθετα, με βάση την πολιτική του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, επιδιώκεται η προώθηση της πρόληψης, με διάφορα μέσα, όπως την ενσωμάτωση των θεμάτων ασφάλειας και υγείας σε άλλους τομείς, τη στενή συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και άλλους εμπλεκόμενους φορείς, καθώς και με δραστηριότητες διαφώτισης.
Παράλληλα, γίνονται και άλλες ενέργειες από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, όπως η διασφάλιση των εργασιακών χώρων, προκειμένου να πληρούν τις προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας, καθώς επίσης και ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας σε χώρους εργασίας όπως είναι τα εργοτάξια, αλλά και εκεί όπου εκτελούνται επικίνδυνες εργασίες.
Παρ’ όλα αυτά, σε τακτά χρονικά διαστήματα καταγράφονται ατυχήματα και κάποια εξ αυτών κοστίζουν ανθρώπινες ζωές. Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, χρόνο με τον χρόνο παρατηρείται σταδιακή μείωση στις καταγραφές των ατυχημάτων στους χώρους εργασίας. Συγκεκριμένα, κατά το 2023 καταγράφηκαν 1328 ατυχήματα, ενώ το 2022, 1332 άνθρωποι τραυματίστηκαν εν ώρα εργασίας και το 2021 τραυματίστηκαν 1,433 άνθρωποι.
Επιπρόσθετα, το μεγαλύτερο ποσοστό ατυχημάτων αφορούν πτώσεις εργαζομένων από ύψος, καθώς αυτό ανέρχεται στο 31%, ενώ ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό ατυχημάτων καταγράφηκε και στον τομέα των κατασκευών με 33,3%.
Σε ό,τι αφορά στα θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα, στην πλειονότητα τους αφορούν την πτώση από ύψος, ενώ σύμφωνα με έρευνα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, όλα τα ατυχήματα που οφείλονται σε πτώση από ύψος μικρότερο των δυο μέτρων για άτομα 65 ετών και άνω είναι θανατηφόρα.
Επιπλέον, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που ετοίμασε το αρμόδιο Υπουργείο, το μεγαλύτερο ποσοστό των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων, σε σχέση με το σύνολο των ατυχημάτων, έχει η ηλικιακή ομάδα των 63-76 χρονών, με πιο ψηλή πιθανότητα να συμβεί θανατηφόρο ατύχημα την ηλικία των 74 χρονών και ακολουθεί η ηλικία των 76 χρονών. Ωστόσο, ποσοστό, 40% και 25% των θανατηφόρων ατυχημάτων αφορούν την ηλικιακή ομάδα 20-24 , οι οποίοι συνήθως εργάζονται στους τομείς των κατασκευών, της «γεωργίας, δασοκομίας και αλιείας.
Παράλληλα, μετά από κάθε ατύχημα ή δυστύχημα πραγματοποιείται έρευνα από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας και αν διαφανούν αδικήματα τότε ο ιδιοκτήτης ή ο υπεύθυνος παραπέμπονται ενώπιον της Δικαιοσύνης, ενώ στο παρελθόν εταιρείες και πρόσωπα καταδικάστηκαν από τα Δικαστήρια για αμέλειες που οδήγησαν σε εργατικό ατύχημα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: