Σε κακή κατάσταση η υγεία του 21% των Κυπρίων άνω των 65

Σε κακή ή πολύ κακή υγεία δήλωσε πως βρισκόταν το 2023 το 28% των πολιτών τρίτων χωρών ηλικίας 65 και άνω που ζουν στην ΕΕ, σε σύγκριση με 16,6% όσων ζουν σε χώρα της ΕΕ, αλλά προέρχονται από άλλα κράτη μέλη, και κατά μέσο όρο 18,3% στην ΕΕ όσον αφορά τους ημεδαπούς κάτοικους, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Στην Κύπρο το ποσοστό όσων πολιτών άνω των 65 από τρίτες χώρες δήλωναν το 2023 πως η υγεία τους βρισκόταν σε κακή ή πολύ κακή κατάσταση ήταν στο 10,2%, αρκετά χαμηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ. Το ποσοστό των πολιτών άλλων κρατών μελών που ζούσαν στην Κύπρο και έδωσαν αυτή την απάντηση βρισκόταν στο 17,7%, λίγο πιο πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Λίγο πιο πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, στο 21,0% βρισκόταν και το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ των ημεδαπών.

Η Κύπρος κατέγραψε χαμηλότερα ποσοστά από τον μέσο όρο της ΕΕ όσον αφορά όσους στην ηλικιακή ομάδα 45 - 64 ετών δήλωσαν πως βρίσκονταν σε κακή ή πολύ κακή υγεία: ειδικότερα, το 3,6% των πολιτών αυτών των ηλικιών από τρίτες χώρες (σε σχέση με 11,0% στην ΕΕ), το 5,0% των πολιτών άλλων χωρών της ΕΕ (9,7% στην ΕΕ), και το 5,5% των Κύπριων της συγκεκριμένης ομάδας (8,3% στην ΕΕ).

Στην κατηγορία των ατόμων 16 - 44 ετών, όλες οι διαφορετικές ομάδες κατέγραψαν πολύ χαμηλά ποσοστά προσώπων που ανέφεραν πως είχαν κακή ή πολύ κακή κατάσταση υγείας (κάτω του 5%), με τα ποσοστά για Κύπρο να βρίσκονται αρκετά χαμηλότερα, κάτω από 1,5%.

Σε σχέση με το φύλο, στον μέσο όρο της ΕΕ, μεταξύ των πολιτών από τρίτες χώρες, το ποσοστό των γυναικών που ανέφεραν πως είχαν κακή ή πολύ κακή κατάσταση υγείας ήταν 8,5% σε σύγκριση με 7,3% για τους άνδρες. Μεταξύ των ημεδαπών κατοίκων, το ποσοστό των γυναικών ήταν 9,8% έναντι 8% για τους άνδρες, ενώ μεταξύ των πολιτών από άλλα κράτη μέλη το ποσοστό για τους άντρες ήταν υψηλότερο (7,8%) από αυτό για τις γυναίκες (7,4%).

Στην Κύπρο το ποσοστό των ανδρών από τρίτες χώρες που δήλωναν κακή ή πολύ κακή κατάσταση υγείας βρισκόταν στο 3,0% σε σχέση με 1,3% μεταξύ των γυναικών. Μεταξύ των ημεδαπών, το ποσοστό για τις γυναίκες ήταν μεγαλύτερο (7,1% έναντι 6,4% για τους άντρες). Μεταξύ των πολιτών από άλλα κράτη μέλη το ποσοστό ήταν ψηλότερο για τους άντρες (3,9%) σε σχέση με τις γυναίκες (1,3%).

Οι χώρες της ΕΕ με τα υψηλότερα ποσοστά του συνόλου των πολιτών τρίτων χωρών με κακή ή πολύ κακή αυτοαντίληψη για την υγεία τους (ηλικίας 16 ετών και άνω) ήταν η Λετονία (28%), η Εσθονία (17,5%) και η Γαλλία (14,3%). Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Ιταλία (1,5%), ακολουθούμενες από τη Μάλτα και τη Βουλγαρία (και οι δύο 1,8%).

Η Κύπρος βρισκόταν αρκετά χαμηλά όσον αφορά την κατηγορία των πολιτών από τρίτες χώρες (2,0% σε σύγκριση με 7,9% στην ΕΕ) καθώς και την κατηγορία των πολιτών άλλων κρατών μελών (2,6% σε σύγκριση με 7,6% στην ΕΕ) και την κατηγορία των ημεδαπών πολιτών (6,8% σε σύγκριση με 8,9% στην ΕΕ).

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ανείπωτη τραγωδία... Τρίμηνο βρέφος εντοπίστηκε νεκρό στο κρεβατάκι του
Τελεσίγραφο Λοϊζίδου-Προχωρά με μέτρα αν δεν περιληφθούν αδικήματα που εντόπισε στο κατηγορητήριο Αββακούμ
Τα παράπονα για spam μηνύματα, οι έλεγχοι ασφάλειας για κυβερνοεπιθέσεις και οι προκλήσεις της ψηφιακής εποχής
Επιμήκυνση περιόδου, εμπλουτισμός προϊόντος στόχοι για 2025 για το Υφυπουργείο Τουρισμού
Κατάλληλος για Κυριακάτικη βόλτα ο καιρός, στους 20 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Το άγχος συρρίκνωσης των μεγάλων, ο φόβος των Βουλευτικών και η άτσαλη προσπάθεια συσπείρωσης
Θέτουν ενώπιον της Υπουργού τον βομβαρδισμό σύννεφων και αφαλατώσεις-Προτάσεις γεωργών για το υδατικό
Στη σφαίρα της τεχνητής νοημοσύνης η Κύπρος-Η εθνική στρατηγική, οι στόχοι και τα διαβήματα εντός του 2025
Όλοι γνώριζαν για χρόνια, κανείς δεν μιλούσε-Το χρονικό του προδιαγεγραμμένου εγκλήματος με τους ΤΑΚΑΤΑ
Βγαίνει μπροστά η Κυβέρνηση για αποσυμφόρηση των ΤΑΕΠ-Ξεκινά συζητήσεις για τις Μονάδες Άμεσης Ιατρικής Φροντίδας