Συσσωρεύονται τα προβλήματα λόγω της ανομβρίας-Εκφράζεται ανησυχία για ελλείψεις σε γεωργικά προϊόντα

Αλυσιδωτά είναι τα προβλήματα από την παρατεταμένη ανομβρία. Υπουργείο Γεωργίας και αγροτικές οργανώσεις προσπαθούν να βρουν λύσεις για άμβλυνση του προβλήματος, ωστόσο παρά τις προσπάθειες, η έλλειψη νερού επηρεάζει ολόκληρο τον αγροτικό τομέα, με το ποτήρι της υπομονής να έχει ξεχειλίσει για τους γεωργούς, οι οποίοι πλέον ζητούν μέτρα στήριξης.

Ένας από τους κλάδους του αγροτικού τομέα που επηρεάζεται αυτή τη χρονική περίοδο είναι οι ελαιοπαραγωγοί, καθώς το Φθινόπωρο είναι η περίοδος συγκομιδής των καρπών, με την έλλειψη νερού να φέρνει επιπτώσεις στα ελαιόδεντρα. Ανάμεσα σε αυτές, είναι η συρρίκνωση του καρπού, ο οποίος σε κάποιες περιπτώσεις πέφτει από το δέντρο, ενώ παρατηρούνται και φαινόμενα κλαδιά με καρπούς να ξεραίνονται. Ωστόσο, όπως τονίζεται από ελαιοπαραγωγούς, τα μεγάλα προβλήματα θα φανούν από την επόμενη χρονιά.

Μιλώντας στον REPORTER ο Πρόεδρος του Παναγροτικού, Κυριάκος Καϊλάς, ανέφερε πως για την ώρα η παραγωγή ελαιόλαδου είναι καλή, ωστόσο χωρίς νερό τα πράγματα θα είναι δύσκολα, τόσο για τους παραγωγούς, όσο και για τους καταναλωτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μ. Παναγιώτου: Σημαντική η διατήρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για στήριξη των γεωργών

Επιπρόσθετα, ο Κυριάκος Καϊλάς τόνισε ότι όλοι οι κλάδοι του αγροτικού τομέα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από τις μειωμένες ποσότητες νερού, καθώς μειώνεται η παραγωγή, ενώ επεσήμανε πως «ήδη τα προβλήματα φαίνονται με τις ακριβές τιμές, αλλά αυτά θα αυξηθούν στην πορεία». Για την ώρα, όπως είπε, οι αγρότες προσπαθούν με τις λίγες ποσότητες νερού που έχουν στη διάθεση τους να παράξουν, αλλά και να κρατήσουν τα δέντρα τους στη ζωή.

Επιπλέον, όπως σημειώνουν οι αγρότες, μέσα στο επόμενο διάστημα, το μεγάλο πρόβλημα δεν θα είναι οι υψηλές τιμές, αλλά οι τρομερές ελλείψεις, καθώς οι παραγωγοί χωρίς νερό δεν θα μπορούν να παράγουν.

Παράλληλα, οι συσκέψεις και οι συζητήσεις ανάμεσα σε Υπουργείο Γεωργίας και αγροτικές οργανώσεις είναι αλλεπάλληλες, ενώ σε μία από αυτές, έγινε πρόταση προς τους αγρότες για περεταίρω αποκοπές στην ποσότητα νερού. Μια πρόταση που έφερε αντίδραση των αγροτών, οι οποίοι έθεσαν επί τάπητος και ζητήματα που άπτονται της δικής του βιωσιμότητας, ζητώντας στήριξη από το κράτος.

Πάντως, ο Πρόεδρος του Παναγροτικού τόνισε ότι είναι ευθύνη του κράτους, κάνοντας λόγο για καθυστερήσεις και προχειρότητες, φέρνοντας σαν παράδειγμα το φράγμα της Τερσεφάνου, στο οποίο όπως είπε, «δεν τοποθετήθηκε αγωγός ώστε να παίρνουν νερό οι γεωργοί και το νερό καταλήγει στη θάλασσα», ενώ έκανε λόγο και για ολιγωρία, σημειώνοντας ότι «περιμέναμε να αδειάσουν τα φράγματα, για να συζητήσουμε μέτρα. Η κατάσταση είναι τραγική, και για τον αγροτικό κόσμο και τους υπόλοιπους πολίτες που αγοράζουν ακριβά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ψάχνουν λύσεις για τη λειψυδρία-Αφαλατώσεις και ανακύκλωση νερού ανάμεσα στα μέτρα για τους αγρότες

Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος Παναγροτικού, αναφέρθηκε και στο δικοινοτικό έργο του αποχετευτικού της Μιας Μηλιάς, το οποίο μπορεί να έχει μέχρι και 14 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, από το οποίο το 70% θα διοχετευόταν στις ελεύθερες περιοχές, ωστόσο το έργο αυτό δεν υλοποιήθηκε, ενώ όπως είπε, από πλευράς της Δημοκρατίας, δεν έχουν γίνει οι απαιτούμενες υποδομές. «Το έργο αυτό αν γινόταν και λειτουργούσε, τα φράγματα μας δεν θα ήταν μισοάδεια αλλά αλλά μισογεμάτα».

Από πλευράς του αρμόδιου Υπουργείου, συνεχίζονται οι προσπάθειες για εξεύρεση όσο το δυνατό πιο άμεσων λύσεων. Ανάμεσα στις προτάσεις για άμβλυνση του προβλήματος που συζητούνται, είναι οι αφαλατώσεις νερού για τους αγρότες αλλά και η ανακύκλωση νερού από επεξεργασία λιωμάτων, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγροτικούς σκοπούς. Μέτρα τα οποία όπως λένε οι αγροτικές οργανώσεις, είναι προς την σωστή κατεύθυνση, ωστόσο, όπως σημειώνουν, δεν μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα.

Επιπλέον, σύμφωνα με αρμόδια πηγή, όλες οι αφαλατώσεις λειτουργούν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους, ενώ άλλη μια μονάδα θα εγκατασταθεί στη Δεκέλεια σε μια προσπάθεια να αυξηθούν οι ποσότητες νερού και να μειωθούν τα προβλήματα.

Δειτε Επισης

Η Κύπρος ο μεγαλύτερος δωρητής Αναπτυξιακής και Ανθρωπιστικής Βοήθειας-Μπαίνει στη μάχη κατά της φτώχειας
Ενοχλημένος ο Παναγιώτου για την απεργία στον κλάδο σκυροδέματος-«Τριάντα επτά σεντς ημερησίως η διαφορά»
Πορεία προς Υπ. Εργασίας από εργαζόμενους στον κλάδο έτοιμου σκυροδέματος
Καταιγίδες και χαλάζι στο καιρικό μενού-Στους 24 βαθμούς η θερμοκρασία
Μπαίνει στο χορό και η Ελεγκτική για την ρήξη στην Υγεία-Σε αδιέξοδο για τα οικονομικά κριτήρια
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί που χαρίζουν πάνω από 1 εκ. ευρώ στο Τζόκερ
Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα Post2Santa για αποστολή γραμμάτων στον Άγιο Βασίλη
Τον θεμέλιο λίθο για τη Μονάδα Κυκλοτρονίου στο Ογκολογικό κατέθεσε ο Πρόεδρος
Υπερψηφίστηκε νομοθεσία που ενισχύει πλαίσιο καταπολέμησης εταιρικής φοροδιαφυγής
Ψηφίστηκε νόμος για κύρωση συμφωνίας ΚΔ-Ελλάδας για φυσικές καταστροφές